blue screeny i zawiasy kompa

Mam problem taki jak w temacie.
A mianowicie:
od pewnego czasu nie potrafie sie dowiedzieć co jest przyczyną tego iź mój windows XP service pack 2 wyrzuca mi blue screeny.
Po załadowaniu sie windy i ujrzeniu ekranu pulpitu monitor mi sie wyłącza na sekunde by ponownie sie włączyć i tak praktycznie co jakiś czas to samo.Na samym początku po uruchomieniu jest to pare wyłączeń i włączeń monitora pod rząd ,potem sytuacja sie troche stabilizuje ale i tak monitor sie potrafi pare razy włączyć i wyłączyć.Jest to bardzo upierdliwe gdyź na sekunde przed tym wylączeniem nastepuje zawias calego systemu i komp odwiesza sie dopiero po tym jak monitor sie włączy.
Sprawdzałem juź pare rzeczy w moim kompie i jestem pewien ze graficzną,twardy dysk i RAMY mam w porządku(doszlem do tego wniosku na zasadzie podmiany i programów diagnostycznych)
Windows potrafi mi wyrzucic ze winamp zostanie zamkniety gdyź wystąpił błąd.
Dodam ,źe pracuje na tym kompie juź dosyć długo i wcześniej nie miałem źadnych takowych problemów–czyli nie jest to wina źadnego nowego sprzętu.Komp pracował na tym sprzęcie zawsze bardzo dobrze,teraz mu cos odbija
Ciekawostką jest to źe jak zainstaluje LINUXA (Mandrake 10,1),to nie wyrzuca mi on źadnych błędów i nic sie w nim nie "wali"–wszystko jest ok.Tylko windows ma jakies problemy.Nie wiem z czego to wynika ale nie jest to wina windowsa gdyź zawsze mi ten XP działał dobrze (robiłem ostatnio wiele formatów instalowałem róźne windowsy i na wszystkich jest tak samo –jedynie linux nie robi mi źadnych "problemów".
Zaobserwowałem jednak jedną rzecz : źe na obu systemach(i linux i windows) podczas paska ładowania czy teź wiersza poleceń mój monitor (PHILIPS 107 T) dziwnie piszczy,wydaje taki ciągły dzwięk jakby kineskopu taki piskliwy –źle działający na uszy
Czasem teź mój kompa na windowsie XP potrafi złapać zawias –monitor sie wyłączy przejdzie w stan czuwania i nie idzie go niczym ruszyc(pozostaje tylko reset )Czasem teź po prostu od razu po uruchomieniu sam sie zresetuje (ale tylko na windowsie tak mam!)
Nie wiem czy to coś pomoźe ale dodam jeszcze tutaj pare logów:

Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 20:02:36, on 2006–01–02
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\Program Files\Winamp\winampa.exe
C:\WINDOWS\system32\RUNDLL32.EXE
C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall 4\kpf4ss.exe
C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall 4\kpf4gui.exe
C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe
C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall 4\kpf4gui.exe
C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe
C:\Documents and Settings\Piotr\Pulpit\HijackThis.exe

R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O4 – HKLM\..\Run: [WinampAgent] C:\Program Files\Winamp\winampa.exe
O4 – HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 – HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 – HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
O4 – HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
O9 – Extra button: Messenger – {FB5F1910–F110–11d2–BB9E–00C04F795683} – C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger – {FB5F1910–F110–11d2–BB9E–00C04F795683} – C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O17 – HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{6467C6B4–9692–43D7–A3BE–60F0F4A6FB2B}: NameServer = 193.110.121.20,193.110.120.5
O23 – Service: Sunbelt Kerio Personal Firewall 4 (KPF4) – Sunbelt Software – C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall 4\kpf4ss.exe
O23 – Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) – NVIDIA Corporation – C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

Napięcia na moim kompie ze SpeedFana:

VCORE : 1,76 V
+3,3V : 3,25 V
+5V : 4,87 V
+12V : 12,40 V
–12V : –12,20 V
–5V : –5,35 V
+5VSB : 5,43 V
VBAT : 3,26 V

Parametry mojego kompa :
AMD Athlon XP 1700+
1,47GHz,
256MB SDRam

A oto najwaźniejsze informacje z blue screenów jakie mi wyświetliło:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
**STOP:0*0000000A(0*00F1F1E1,0*00000002,0*00000001)

driver_irql_not_less_or_equal
portcls.sys–AddressF9467713base atF9460000,DateStamp 41107F13

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
nv4_mini.sys Adress F9674.........................

BAD_POOL_HEADER
STOP: 0*00000019(0*00000020,..................)

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
STOP: 0*00000050(0*FF010101,.........)

Takie o bluer screeny mi sie pojawiają czasami i nie wiem dlaczego.
Pisze tutaj gdyź moźe ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać.
Dodam jeszcze źe jak coś pisze to czasem rozmazują mi sie literki na chwile.
Czytałem teź źe moźe mi tutaj pomóc rozebranie całego komputera powyciąganie i powkładanie wszystkiego spowrotem.Jeślio by ktoś wiedział jak sciągnąc radiator z procesora to bym był wdzięczny.
Aha : mój zasilacz to 300W –moźe to on nie daje jakiegoś napięcia źe monitor mi sie wyłącza i włącza?

Odpowiedzi: 4

Monitor mi ostatnio piszczy ciagle przy ladowaniu jakiegokolwiek systemu!Skrzeczy jak stara zaba :cry:
PiterDamian
Dodano
11.01.2006 15:58:22
Pisze ocene mojej sytuacji na dzień dzisiejszy:
odinstalowałem wszystkie stery do karty graficznej programem DriverCleaner i zmusiłem system do zainstalowania standardowej grafy(wszystko pływało ale to szczegół :lol: ).
Popracowałem troszki w takim stanie bez sterowników i i nie miałem z kompem źadnych problemów–zero blue screenów , zawieszeń systemu wyłaczania monitora itp. –słowem wszystko OK.
Ale gdy tylko zacząłem instalować obojętnie jakieś stery(czy to starsze czy nowsze) zaczął sie znów ten problem –wyłączanie i włączanie sie monitora ,zawieszanie sie kompa( podczas zawieszenia gdy naciskałem na przemian prawy lewy przycisk myszy to słyszałem zawsze dzwiek z glosniczka systemowego monitor sie na chwile wyłączał i po chwili włączał bez zawiasa).Dodam teź źe gdy na standardowej grafice podwyźszałem odświeźanie monitora do maximum(na rozdzielczosci 1024*768 ....* 85Hz !) to teź coś zaczynało być nie tak ,zaczynał mi szwnankować) > Gdy na sterownikach podwyźszam odświezanie to zaczyna chodzić jeszcze gorzej i czesciej sie zawiesza (wyskakuje blue screen z komunikatem : DRIVER CORRUPTED MMPOOL ). Gdy po włączeniu kompa daje prawym klawiszem na pulpicie ODŚWIEŻ to monitor mi sie wyłącze i włącza praktycznie za kaźdym razem. po prostu przy moim odświeźaniu zaczyna szwankować.
Czego to moźe być wina : grafy ,AGP (płyta główna?),monitora i jak to moge sprawdzić?
Dodam jeszcze źe testowałem kompa programem 3DMARK2001SE i wyszedł mi wynik 3366 marków.
PiterDamian
Dodano
06.01.2006 20:31:50
Wywaliłem sterowniki karty graficznej Driver Cleanerem! i narazie jest ok ale mam co do tego sceptyczne podejscie gdyź juź tak nieraz miałem źe komp działał dobrze by potem znów zacząć szwankować,więc popracuje na nim troche bez sterów i dam znać czy błąd nadal występuje.
Sprzawdzałem teź czy nie mam źadenego oprogramowania inwigilującego na kompie –na szczęście nic z tych rzeczy nie posiadam

Moja graficzna to:
NVIDIA GeForce4 MX420

Karta graficzna była sprawdzana na innym kompie i działa w porządku–czyli jest dobra!
Pamięć teź sprawdzałem na dwa sposoby(u kumpla i programem diagnostycznym) Test zdany pozytywnie w obydwu przypadkach,wiec pamięć teź mam dobrą.
Myśle źe zasilacza nie ma sensu na mocniejszy podmieniać ,bo ten mi przeez 3 lata słóźył wraz z moim sprzętem i nigdy wcześniej nie miałem podobnej sytuacji–no chyba źe go całkiem trafiło i nie daje dobrych napięć ale log ze SpeedFana wydaje mi sie prawidłowy,napięcia są dobre więc zasiłka chyba teź będzie dobra.
Monitora nie sprawdzałem na innym kompie gdyź nie mam za bardzo jak sie z nim przekulac do kumpla
Komp jest porządnie odkurzony i nic nie było kręcone ,wszystko standard!

Mam jeszcze jeden problem.
Otóź,wlasnie przed chwilą otowrzyłem podgląd zdarzeń i w zakładce system ujrzałem Błąd MrxSmb o następującej treści:

Przeglądarka główna odebrała anons serwera z komputera XXX3. Komputer ten zachowuje się tak, jakby był przeglądarką główną dla domeny w transporcie NetBT_Tcpip_{6467C6B4–9692–43D7–A3BE. Przeglądarka główna właśnie jest zatrzymywana albo wymuszany jest wybór.

Z TEGO CO WIDZE KOMPUTER" XXX3" jest z mojej sieci i widze go w mojej grupie roboczej na otoczeniu sieciowym.
Czy to oznacza ze ktos mnie szpieguje i ingeruje w mojego kompa??

I jeszcze jedno pytanko:
Wyczytałem na stronie z moim procesorem Athlon XP 1700+ ze napiecie rdzenia procesora powinno wynosic miedzy 1,5–1,65 V
U mnie jest : 1,76 V
Czyli chyba za duźe – czy to źle i czy to moźe wpływać na złą prace mojego komputera–zawieszenia systemu i wyłączanie i włączanie sie monitora [wina zasilacza?] ?
PiterDamian
Dodano
03.01.2006 15:48:29
portcls.sys – plik sterownika dźwiękowki
nv4_mini.sys – a to grafiki.

Zacząć musisz od reinstalacji/zmiany wersji tych driverow.

Dopiero potem przyjdzie pora zajęcia się resztą błedow :
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en–us/w2kmsgs/1140.asp – przyczyny 0x19 i sugestia
http://support.microsoft.com/?kbid=894278&sd=RMVP – dla 0x50
Oczywiście zawsze jeszczem ozesz przejrzeć archiwum w poszukiwaniu innych sugestii i linków.
Rebe
Dodano
03.01.2006 08:39:07
PiterDamian
Dodano:
02.01.2006 22:49:02
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1