Blue screen ACPI – problem

Witam,
niedawno dostalem w prezencie notebook IBM ThinkPad (P4, 256ramu i takie tam pierdoly) . Zainstalowalem Win XP Professional i komputer chodzil stabilnie przez 3 dni. 4 dnia wyskoczyl mi pierwszy blue screen. Wraz z uplywem czasu pojawialo sie ich coraz wiecej i komputer sie restartowal. W koncu doszlo do tego ze system nie chcial sie podniesc :?
Usunalem stara patycje i zainstalowalem Windowsa od nowa ,ale tym razem juz podczas instalacji pojawil sie blad w kompiowaniu pliku. No coz jakos sie wszystko poinstalowalo a tu na dzien dobry , tak tak, blue screen ,z napisem ,ze "komputer zostanie uruchomiony ponownei aby nie uszkodzic sprzetu". Blad wyswietla sie bardzo krotko. Na dole jest cos napisane o ACPI i biosie. Nie chce mi sie wierzyc ,ze w nowym komputerze bede musial flashowac bios lub cos w tym stylu :?
Wie moze ktos co mam zrobic ,aby nie wyswietlalyu sie te blue screen'y?
Z tego co slyszalem to mam wylaczyc jakas opcje w biosie, ale niestety nie wiem ktora.

Z gory wielkie dzieki za pomoc.

Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 3

Jesli chodzi o ASPI, to moze ten artykul Ci nieco pomoze.
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php
t123
Dodano
07.11.2003 21:29:59
Komputer jest nowka sztuka. Zostal kupiony w Danii.

Pozdrawiam.
Anonymous
Dodano
04.11.2003 16:59:07
Mam dwa przypuszczenia uszkodzony dysk albo ram. W nowych kompach jest tak prawie zawsze u mie 2 dni po kupnie wywaliŁa karta graficzna . Zalezy tez gdzie kupiŁes laptopa moźe u jakis sknerów którzy walneli ci stary uźywany sprzenciol. :?
FAtman
Dodano
03.11.2003 23:41:35
Anonymous
Dodano:
03.11.2003 23:16:16
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1