blokujaca sie klawiatura
Witam ! Mam od niedawna problem. Startuje kompa z systemem win2kpro , wszystko idzie ok do momentu , az wskakuje okno logowania, a dokladnie okno z napisem wcisnij ctrl + alt + del aby przejsc do ekranu logowania i tu jest problem. Klawiatura nie reaguje na naciskanie, jest martwa. Nie dziala kompletnie lacznie z numlockiem. Sprawdzam klawiature jeszcze przed zaladowaniem systemu i jest ok, tzn. wchodze do ustawien setapBIOS, moge pisac na klawiaturze a w momencie jak zaczyna sie ladowac winda to widze jak gasnie dioda numlock i klawiatura juz przestaje reagowac na cokolwiek. Klawiatura jest sprawna, zreszta nowa, dziala przez USB ale jak odpalam miniPE z cdromu to moge jej uzywac i wlasnie pisze tego posta. Czyli problem jest od momentu kiedy wczytuje sie winda i to juz przy samym starcie, jescze przed zalogowaniem sie do systemu. Czy ktos zna rozwiazanie lub cos podejrzewa ?
Odpowiedzi: 11
Winda wykrywa urzadzenia USB troche późno. Podłącz na raz klawiaturke PS/2 i USB, zaloguj sie i zainstaluj sterowniki do klawy USB (winda ma je w standardowym wyposarzeniu sterow). Uruchom ponownie system bez klawiatury PS/2. Tak samo z myszą.
Powinno działać.
Powinno działać.
borykam sie z tym samym problemem:
reinstalka czy instalka od nowa nie pomogły, nawet z dwóch róźnych płyt z xp pro;
w trybie awaryjnym odinstalowanie sterów dziala jednorazowo –z kolejnym restartem klawiatura przestaje dzialac;
flaszowanie biosu nie pomaga;
klawiatura od sasiada tez nie;
ale:
po flaszowaniu bios wystartowal na domyslnych ustawieniach (mam mysz na usb wiec wczesniej bylo caly czas wlaczone usb mice suport)
klawiatura dziala ale mysz nie
jesli wlacze w biosie mysz usb to klawiatura is dead
dlatego
misciak móglbyś napisac jak zrobiles to pod konsola – dzieki
chyba ze ktos ma pomysl jak te sytuacje rozwiazac – iwcale to nie jest idz i kup musze ps/2
reinstalka czy instalka od nowa nie pomogły, nawet z dwóch róźnych płyt z xp pro;
w trybie awaryjnym odinstalowanie sterów dziala jednorazowo –z kolejnym restartem klawiatura przestaje dzialac;
flaszowanie biosu nie pomaga;
klawiatura od sasiada tez nie;
ale:
po flaszowaniu bios wystartowal na domyslnych ustawieniach (mam mysz na usb wiec wczesniej bylo caly czas wlaczone usb mice suport)
klawiatura dziala ale mysz nie
jesli wlacze w biosie mysz usb to klawiatura is dead
dlatego
misciak:Udalo mi sie przywrocic obsluge sterownika klawiatury pod konsola odzyskiwania a potem to juz z gorki.
misciak móglbyś napisac jak zrobiles to pod konsola – dzieki
chyba ze ktos ma pomysl jak te sytuacje rozwiazac – iwcale to nie jest idz i kup musze ps/2
Dzieki za porady. Udalo mi sie przywrocic obsluge sterownika klawiatury pod konsola odzyskiwania a potem to juz z gorki.Ponowna reinstalka systemu, winda wywalila stare pliki do obslugi klawiatury, sama odnalazla klawiature pod usb, zainstalowala odpowiednie sterki i juz jest ok. Kilka ustawien utracliem po reinstalacji ale wiekszosc pozostala.
ok. dzieki. Bede probowal
A wiesz moe jak sie wlacza usluge poprzez konsole. tzn. wylaczylem usluge w konsoli poprezez polecenie disable a teraz jak uzywam enable to mi wypisuje ze nalezy wykonac to w trybie services_system_start lub podobnym. Nie wiem o co chodzi, a mam potrzebe przywrocenia uslugi, bo wylaczylem sterownik klawiatury i myszy i teraz klops.
A wiesz moe jak sie wlacza usluge poprzez konsole. tzn. wylaczylem usluge w konsoli poprezez polecenie disable a teraz jak uzywam enable to mi wypisuje ze nalezy wykonac to w trybie services_system_start lub podobnym. Nie wiem o co chodzi, a mam potrzebe przywrocenia uslugi, bo wylaczylem sterownik klawiatury i myszy i teraz klops.
Instalator tylko podmieni pliki systemowe, wszelkie ustawienia pozostaną niezmienione.
walczylem troche i nadal nic, nie bardzo wiem ktore pliki zmieniac, w system.ini nic nie widac, w boot.ini tez nie za bardzo. Mam dostep do plikow windy z linuksa ale co i gdzie zmienic to juz nie wiem ?. A czy reinstalka ( o ile dobrze zrozumialem sugerujesz wlozyc plyte win2k do cdromu i kliknac install system ) nie wyczysci mi dotychczasowych ustawien ? Mam na mysli sterki do grafy, karty sieciowej itd. ze o poczcie, kontach i adresach url nie wspomne. Od cholery rzeczy mam zainstalowanych i az mnie wzdryga na mysl o przechodzeniu przez to jeszcze raz.
Reinstall windowsa, ale bez formatu, niech instalator naprawi obecną wersje.
U mnie to jest F8 aby przejsc do wyboru trybow windy, i wlasnie stwierdzilem ze udalo mi sie wcisnac i wybrac tryb awaryjny ale na tym sie skonczylo. W trybie awaryjnym tez najpierw pojawia sie okno "wcisnij ctrl +alt +del " aby sie zalogowac i w tym momencie klawiatura nadal nie dziala. Jak to ominac ?
Klawisz F5 nie działa tuź po przejściu informacji biosa ?
Ok. Tylko jeszcze poradz jak wejsc do trybu awaryjnego, przeciez pisze ze klawiatura zdycha jak tylko zaczyna sie ladowac system, na ekranie gdzie moge wcisnac F8 aby wybrac tryby ona juz nie dziala.
W trybie awaryjnym usuń sterowniki klawiatury i uruchom komputer ponownie.
Strona 1 / 1