Blokowanie instalacji programów, usuwania itp...

Witam. Chciałbym w sieci złoźonej z 10 kompów załoźyć jakieś blokady na instalowanie (bzdetnych) programów, usuwanie (waźnych) rzeczy, zmienianie (róźnych) parametrów Windowsa XP. Pytanie – czy da się to zrobić... dokładniej – czy istnieje moźliwość stworzenia tylko jednego konta (na kaźdym z kompów) na hasło (administrator), a reszcie kont uźytkowników (po jednym na kaźdym kompie) zablokować owe rzeczy? Po prostu uźytkownicy mają korzystać z określonych (przeze mnie) programów, a nie po cichu instalować np. gry tudzieź inne spowalniacze systemu. Nie chce mi się co jakiś czas odinstalowywać mnóstwa badziewiastych i mulących sprzęt programów itp. Jeśli istnieje taka moźliwość to czy moźna blokowac z poziomu Windows, czy trzeba zaopatrzyć się w jakiś specjalistyczny program? Aha... tylko źebym ja mógł (z poziomu konta administratora chronionego hasłem) instalować i zmieniać co mi się rzewnie podoba :wink:
Z góry dzięki i proszę o rzetelną pomoc
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 6

El Nino a ty nie masz źadnego pomysłu? Proszę o pomoc!
Iron Man
Dodano
11.02.2004 23:50:26
Ktoś moźe odpisze na mój wątek :lol: Dzięki.
Iron Man
Dodano
10.02.2004 21:29:14
Zdezorientowany:
Witam. Chciałbym w sieci złoźonej z 10 kompów załoźyć jakieś blokady na instalowanie (bzdetnych) programów, usuwanie (waźnych) rzeczy, zmienianie (róźnych) parametrów Windowsa XP. Pytanie – czy da się to zrobić... dokładniej – czy istnieje moźliwość stworzenia tylko jednego konta (na kaźdym z kompów) na hasło (administrator), a reszcie kont uźytkowników (po jednym na kaźdym kompie) zablokować owe rzeczy? Po prostu uźytkownicy mają korzystać z określonych (przeze mnie) programów, a nie po cichu instalować np. gry tudzieź inne spowalniacze systemu. Nie chce mi się co jakiś czas odinstalowywać mnóstwa badziewiastych i mulących sprzęt programów itp. Jeśli istnieje taka moźliwość to czy moźna blokowac z poziomu Windows, czy trzeba zaopatrzyć się w jakiś specjalistyczny program? Aha... tylko źebym ja mógł (z poziomu konta administratora chronionego hasłem) instalować i zmieniać co mi się rzewnie podoba :wink:
Z góry dzięki i proszę o rzetelną pomoc
Pozdrawiam

Do kafejki internetowej najlepej nadaje sie knot 98 ;) (tylko po instalacji trzeba ghostem obraz partycji systemowej strzelic).
Co do XP – EL NINO ma oczywiscie racje, NTFS + zabawa w gpedit, bardzo skuteczna bron ;)
Pamietac nalezy tylko ze na kontach ograniczonych niektore programy moga nie chodzic poprawnie :)
brtx
Dodano
10.02.2004 17:46:43
Właśnie chodzi o to, źe kaźde ustawienie jakie wprowadzę w Konfiguracji uźytkownika oddziaływuje na WSZYSTKIE konta w systemie! A ja chcę źeby oddziaływało tylko na uźytkowników (bez administratorów).
Iron Man
Dodano
10.02.2004 17:01:10
u administratora (tak mi sie wydaje no a jak tak nie jest poprawcie mnie) nie da sie niczego zablokowac
pIEKAr
Dodano
10.02.2004 16:37:07
Ja mam tylko jeszcze takie małe pytanko. Dlaczego gdy np. ustawiam Odmowę dostępu do Panelu sterowania to to tyczy się kaźdego uźytkownika komputera (administratora teź)? Ja chcę tylko ograniczyć prawa uźytkownikom a Administratorów zostawić w spokoju.
Help!
Iron Man
Dodano
10.02.2004 16:28:23
Anonymous
Dodano:
06.02.2004 18:55:14
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1