Blokowanie instalacji programów, usuwania itp...
Witam. Chciałbym w sieci złoźonej z 10 kompów załoźyć jakieś blokady na instalowanie (bzdetnych) programów, usuwanie (waźnych) rzeczy, zmienianie (róźnych) parametrów Windowsa XP. Pytanie – czy da się to zrobić... dokładniej – czy istnieje moźliwość stworzenia tylko jednego konta (na kaźdym z kompów) na hasło (administrator), a reszcie kont uźytkowników (po jednym na kaźdym kompie) zablokować owe rzeczy? Po prostu uźytkownicy mają korzystać z określonych (przeze mnie) programów, a nie po cichu instalować np. gry tudzieź inne spowalniacze systemu. Nie chce mi się co jakiś czas odinstalowywać mnóstwa badziewiastych i mulących sprzęt programów itp. Jeśli istnieje taka moźliwość to czy moźna blokowac z poziomu Windows, czy trzeba zaopatrzyć się w jakiś specjalistyczny program? Aha... tylko źebym ja mógł (z poziomu konta administratora chronionego hasłem) instalować i zmieniać co mi się rzewnie podoba :wink:
Z góry dzięki i proszę o rzetelną pomoc
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 6
El Nino a ty nie masz źadnego pomysłu? Proszę o pomoc!
Ktoś moźe odpisze na mój wątek :lol: Dzięki.
Zdezorientowany:Witam. Chciałbym w sieci złoźonej z 10 kompów załoźyć jakieś blokady na instalowanie (bzdetnych) programów, usuwanie (waźnych) rzeczy, zmienianie (róźnych) parametrów Windowsa XP. Pytanie – czy da się to zrobić... dokładniej – czy istnieje moźliwość stworzenia tylko jednego konta (na kaźdym z kompów) na hasło (administrator), a reszcie kont uźytkowników (po jednym na kaźdym kompie) zablokować owe rzeczy? Po prostu uźytkownicy mają korzystać z określonych (przeze mnie) programów, a nie po cichu instalować np. gry tudzieź inne spowalniacze systemu. Nie chce mi się co jakiś czas odinstalowywać mnóstwa badziewiastych i mulących sprzęt programów itp. Jeśli istnieje taka moźliwość to czy moźna blokowac z poziomu Windows, czy trzeba zaopatrzyć się w jakiś specjalistyczny program? Aha... tylko źebym ja mógł (z poziomu konta administratora chronionego hasłem) instalować i zmieniać co mi się rzewnie podoba :wink:
Pozdrawiam
Do kafejki internetowej najlepej nadaje sie knot 98 ;) (tylko po instalacji trzeba ghostem obraz partycji systemowej strzelic).
Co do XP – EL NINO ma oczywiscie racje, NTFS + zabawa w gpedit, bardzo skuteczna bron ;)
Pamietac nalezy tylko ze na kontach ograniczonych niektore programy moga nie chodzic poprawnie :)
Właśnie chodzi o to, źe kaźde ustawienie jakie wprowadzę w Konfiguracji uźytkownika oddziaływuje na WSZYSTKIE konta w systemie! A ja chcę źeby oddziaływało tylko na uźytkowników (bez administratorów).
u administratora (tak mi sie wydaje no a jak tak nie jest poprawcie mnie) nie da sie niczego zablokowac
Ja mam tylko jeszcze takie małe pytanko. Dlaczego gdy np. ustawiam Odmowę dostępu do Panelu sterowania to to tyczy się kaźdego uźytkownika komputera (administratora teź)? Ja chcę tylko ograniczyć prawa uźytkownikom a Administratorów zostawić w spokoju.
Help!
Help!
Strona 1 / 1