błędy na ntfs – nie startuje system
Juz 2 razy zdarzyl sie mi taki sam scenariusz. Windows XP zawiesza sie, uruchamiam ponownie komputer i w trakcie uruchamiania Windowsa XP pojawia sie na ulamek sekundy niebieski ekranik i komputer sie restaruje. I tak w kolko. Na innej partycj mam Linuxa, na ktorym wszystko dziala bez problemow. Gdy probuje odswiezyc system poprzez instalacje na tej samej partycji systemowej (NTFS) instalator nie rozpoznaje typu tej partycji. Pomaga wyjecie dysku i naprawa blednych sektorow z innego komutera (chdsk).
Poza tym dzis rano komuter mi sie zawiesil, ale po uruchomieniu ponownym bylo ok, i ostatnio moj dysk wydaje dziwne dzwieki (WD800).
Czym moze byc spowodowane taie zachowanie komputera? System? Dysk? Czy jeszcze cos innego?
Czekam na sugestie :)
Poza tym dzis rano komuter mi sie zawiesil, ale po uruchomieniu ponownym bylo ok, i ostatnio moj dysk wydaje dziwne dzwieki (WD800).
Czym moze byc spowodowane taie zachowanie komputera? System? Dysk? Czy jeszcze cos innego?
Czekam na sugestie :)
Odpowiedzi: 3
Najpierw to pewnie chkdsk /p /r z konsoli. Potem diagnostyka narźedziami producenta i dopiero wymiana taśmy – o ile wcześniej nie okaźe isę, źe na dysku są uszkodzone sektory.
czyli najpierw sprobowac wymienic tasme, czy od razu zgosic reklamacje dysku (jest jeszcze na gwarancji)?
Dysk, a to czy samoistnie,czy za sprawą wady tasmy lub kontrolera spowodowaną np. podkręceniem to juź tylko wróźki wiedzą.
Strona 1 / 1