Błędny odczyt wartości RAM
Siema ALL
Jestem posiadaczem Compaq Presario 2500 z 512 MB RAM w dwóch kościach po 128 MB (sprawdziłem obie są OK).
Problem polega na tym, źe system odczytuje tylko 448 MB (dane z okna "Właściwości systemu" Panel sterowania/system).
Sprawdzałem równieź programem AIDA32, tam wartość ta w zakładce "Płyta główna/pamięć/pamięć fizyczna w sumie" wynosi 446 MB.
Jaka jest przyczyna takiego stanu?
I jaka jest na to rada czyli co trzeba zrobić aby mieć te 512 MB za które wkońcu się zapłaciło.
Pozdrawiam
Jestem posiadaczem Compaq Presario 2500 z 512 MB RAM w dwóch kościach po 128 MB (sprawdziłem obie są OK).
Problem polega na tym, źe system odczytuje tylko 448 MB (dane z okna "Właściwości systemu" Panel sterowania/system).
Sprawdzałem równieź programem AIDA32, tam wartość ta w zakładce "Płyta główna/pamięć/pamięć fizyczna w sumie" wynosi 446 MB.
Jaka jest przyczyna takiego stanu?
I jaka jest na to rada czyli co trzeba zrobić aby mieć te 512 MB za które wkońcu się zapłaciło.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 4
z ta karta graficzna to bardzo mozliwe spotkalem sie juz z systemami ktore opatrzone byly Grafika bez Pamieci wtedy niestety czesc RAMU idzie na odstrzal do Grafiki–– po obliczeniach stwierdzam ze system wpakowal Ci do grafiki rowno 64MB....jesli Ci to przeszkadza zmien do 32.. nizej chyba juz niema sensu nio albo dowiedz sie czy do Presario mozna dokupic Osobna Grafe z wlasna Pamiecia....
Chodziło ci chyba o dwie kości po 256 MB,a nie po 128 MB :D
Karta graficzna bez własnej pamięci z wartością przypisaną w BIOS–ie – system w takim wypadku "ślepnie" na tę jej część.
TACO:Siema ALL
Jestem posiadaczem Compaq Presario 2500 z 512 MB RAM w dwóch kościach po 128 MB
Problem polega na tym, źe system odczytuje tylko 448 MB
Powinieneś się cieszyć ze masz taki komp co potrafi tak znakomicie liczyć :D
1]Pomoźe zamiana miejscami kości, lub 2]zmiana BIOS–u na najnowszy dostepny, lub 3] jaki najwiekszy rozmiar obsłóguje plyta
Pozdrawiam
Strona 1 / 1