Błąd Stop 0x23 – proszę o pomoc !!!!

Podczas włączania Win XP Pro pojawił się błąd 0x23.
Jak sobie z nim poradzić ? Czy miał znaczenie fakt,źe
przed tym włączeniem ustawiłem rozmiar pliku stronicowania na 0 mb.Zresztą,zacznę od początku. Podczas zwykłego korzystania
(logowanie,zamykanie,uruchamianie programów) nieregularnie pojawiają mi się błędy w systemach Windows.
W Windows XP Professional co kilkanaście dni otrzymuję komunikaty o róźnych typach błędów STOP ( 0x23,0x50,a takźe odnoszące się do jakiegoś pliku). Sformatowałem dysk twardy i zainstalowałem Windows Me.Zrobiło się jeszcze gorzej,bo błędy zaczęły bez powodu
wyskakiwać nawet kilka razy dziennie ! Nie mam wirusa,źadne narzędzie diagnostyczne nie potrafi
wykryć tego błędu,zarówno takie pogramy jak
Scandisk czy Norton utilities nie zdołały go usunąć.
Sprawdzałem w Menedźerze Urządzeń,nie ma ani jednego
konfliktu sprzętowego,czy nieprawidłowego sterownika,
wszystkie urządzenia działają poprawnie,jako jeden
z potencjalnych powodów nieprawidłowości był podawany monitor antywirusowy,sprawdzałem 4 monitory ( Kaspersky AVP,AVG,Antivir PE,Norton Antivirus 2003) trzy z tych
programów były dostosowane do systemu XP,a problem
się pojawiał,poza tym na Win Me niebieskie ekrany
występowały,gdy źaden z tych monitorów nie był zainstalowany.Sformatowałem wszystkie
partycje,podczas instalacji systemów nie było źadnego
komunikatu o błędzie,a on się pojawia znowu.Co mam robić?Na wszelki wypadek podaję konfigurację komputera :
Procesor P III 650 Mhz
Płyta główna ECS P6 BAT– AT
Pamięć RAM – 196 MB
Karta grafiki RIVA TNT 32 MB M64
Karta dźwiękowa CMI 8738
system : Win XP lub Win Me (błąd pojawiał się na obu)
MB ? Zresztą,zacznę od początku.

Odpowiedzi: 4

Dałem ci odpowiedz e–mailem.
Pozdrawiam. 8)
tire
Dodano
03.05.2003 16:18:15
a co się tyczy błedu 0x00000050.. to u mnie powodem występowania jest moduł ramu, który nie wyrabia się na 133... choć podobno takowym jest. zmieniłem na 100 i siakoś działa.
AndrEC
Dodano
03.05.2003 06:35:21
jeźeli masz na mysli błąd STOP: 0x00000023 to... najprawdopodobnie oznacza to, źe są problemy ze sterownikiem obługujący system plików, na podstwie nr wnioskuje ,źe masz partycje FAT a wynika to (być moźe) z uszkodzonego kontrolera IDE (stacja dysków teź) lub samego dysku twardego... sprawdź sektory na twardzielu ( nie tylko na c: )lub tasmię sygnałową łacząca HD z MB. wiecej info... www.msinfo.pl lub www.microsoft.com/technet.
AndrEC
Dodano
03.05.2003 06:04:40
Od siebie dodam jeszcze,źe od razu eliminuję problemy pamięci RAM i dysku.
Ad Ram : miałem Win 98 i 64 mb nie było errorów,zmieniłem na XP i się zaczęło,dodałem 128
mb i nie pomogło.Więc to nie RAM.
Ad dysk : sprawdzałem Chkdsk,defragmentatorem i wszystkimi innymi programami badający zdrowie dysku
i wynik był taki,źe mój HDD jest czyściutki jak łza,
źadnych defektów,źadnych bad sectors,duźo wolnego
miejsca.To w takim razie co się dzieje,źe błędy
STOP wciąź się pojawiają ???
andrewt
Dodano
02.05.2003 19:14:33
andrewt
Dodano:
02.05.2003 18:26:46
Komentarzy:
4