Błąd SSRD
Witam serdecznie,
posiadam laptopa HP Mini. Został w nim uszkodzony dysk, HP przysłało nowy.
Niestety zamiast przysłać płyty instalacyjne Windows 7 Starter, przysłali płyty Recovery.
Za bardzo nie mam co odzyskiwać, ponieważ dysk jest czysty.
Dodatkowo laptop ten nie ma napędu DVD.
Zrobiłem więc bootowalnego pendriva, przegrałem na niego pliki z płyty DVD
(nie wszystkie się zmieściły, ale uznałem, że najwyżej poprosi o wsadzenie innego
pena - podobnie jak w przypadku zmiany płyt. Konkretnie nie zmieścił się jeden plik
z najwyższym numerem).
W sumie to i tak nie tak bardzo istotne bo problem jest gdzie indziej.
Aby móc zainstalować w ogóle cokolwiek na czystym dysku z płyt recovery
należy wykonać to co piszą poniżej:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=pv-80183-1&cc=us&lc=en&dlc=en
Następnie resetuje laptopa, wkładam pendrive z windowsem przegranym z płyt recovery i po chwili
otrzymuję następujący komunikat: SSRD Source not found!
Na pendrive mam plik ssrd.dat w którym jest zapisane: SOURCE_ROOT=C:\RM\ImagePodejrzewam, że to powoduje błąd. Macie może jakieś sugestie jak zainstalować na tym laptopie
Windows 7 Starter, bo mi już pomysły się skończyły a help desk HP to już w ogóle nie ma
o niczym pojęcia. Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu. Pozdrawiam!
Odpowiedzi: 7
Nie sądzę, żeby napę DVD był tutaj do czegokolwiek potrzebny. Co jego posiadanie miałoby zmienić?
To samo co z DVD można zainstalować z pendrive. Pozostaje tylko ściągnąć zwykłą instalkę windowsa,
bo z tym błędem, na to wygląda, że inaczej sobie nie poradzę. Dzięki za zainteresowanie, wątek do zamknięcia.
W takim wypadku jak opisujesz jest jedno rozwiązanie. Musisz zapatrzeć się w zewnętrzny napęd DVD, jest wydatek rzędu 150 zł. W BIOSIE ustaw botowanie na ten napęd i wkładając płytę z system (możesz ją ściągnąć z internetu a ważne jest żebyś miał taką wersję jak na naklejonej naklejce). Podejrzewam że napęd się może jeszcze przydać więc nie jest to inwestycja na raz. Tylko pamiętaj żeby przed instalacją z nieoryginalnych kopii systemu sprawdzić sumy kontrolne, ponieważ mogą być różnego typu oprogramowanie dodatkowe np. antywirus.
Twój przypadek jest chyba nieco inny. Nie masz dostępu do partycji recovery więc płytę możesz sobie wsadzić w buty dla podwyższenia...
Nie zrobiło im to różnicy? Szkoda trochę...
Ujmę to tak:
Ojcu padł system na HP Mini 1011. Laptopa wygrał w konkursie, ale nie było na nim naklejki sugerującej, że system jest oryginalny. HP umyło ręce. Organizator konkursu zlał nas ciepłym moczem, nie racząc nawet zareagować w żaden sposób.
Ściągnąłem program do odzyskiwania kluczy (Produkcja -> MS) i zainstalowałem taki sam system, tyle, że z mojej płyty, podstawiłem klucz, który odzyskałem i poszło.
Czy ten uszkodzony dysk padł całkowicie, czy da się jeszcze uruchomić system na tyle, aby odzyskać klucz seryjny?
A może masz klucz? To zainstaluj system z innej kopii instalatora i tez powinno ci to przejść.
Bo co innego pozostaje?
Dostałem odpowiedź, że zawsze wysyłają tylko te płyty (mimo, że laptop nie ma napędu)
i że powinno działać.
Nie czytam w myślach. Nic o tym nie napisałeś.
Support HP nie miał nic do powiedzenia? Ot tak, zostawili cię z pustym dyskiem?
[quote=stryqmasta]a help desk HP to już w ogóle nie ma o niczym pojęcia.[/quote]
na prawdę myślisz, że nie próbowałem?
Hm... A może byś tak to opisał firmie HP i zapytał co zrobić, zamiast kombinować domowymi sposobami?
Strona 1 / 1