błąd podczas instalacji Visty HP Pavilion 6500

Laptop HP Pavilion dv6500 Mam z kolegą problem. A mianowicie chciał sie pozbyc visty i zaisntalowac XP. Zrobił backup na 2x DVD i zainstalował XP jednak nie znalazł sterowników i chce powrócić do visty. Po włożeniu płyty nr 1 backupem dystem z niej startuje wyświetla napis recovery ale na tym sie wszystko zatrzymuje, bez płyty po F11 startuje Recovery z 8GB partycji jednak podczas wgrywania wyskskuje napis: że: (wolnym tłumaczeniu) Sprawdz czy nie ma virusów, wyrzuć nowe programy i drivery, sprawdz dyski twarde chkdsk /f STOP: 0x0000007B (0xF78E6640, 0xC0000034, ...) chkdsk odpaliłem z płyty z vista od innego kompa, ale nic nie znalazł (widzi tylko partycje C recovery i jego pliki). Partition magic pod Bart PE nie widzi dysku, Live linuxy sie wysypują. Po tym całym zamieszaniu postanowiłem zainstalowac Viste z innej płyty i o dziwo wszystko poszło ładnie, no ale wiadomo mam 3 dni na zabawe z systemem gdzie serial nie działa bo jest do OEM wiec chciałem ponownie przywrócić oryginalny system skoro niby wszystko działa. Odpaliłem F11 włożyłem płytke z backupem ale nie odnalazł potrzebnych plików wiec wystartowałem z tej płyty laptopa i znowu na napisie recovery sie zatrzymało, po resecie sam wchodzi do recovery mode i wyrzuca znowu powyższy błąd? 1. Nie rozumiem tego co sie dzieje czy ta płyta z backupem jest felerna? 2. dlaczego nie widze innymi programami tych partycji 3. czy jak zainstaluje viste od innego komputera PC (nie laptopa) podam serial z obudowy to moge dzwonic do MS z prośba o ponowne przywrócenie seriala? o co będą sie pytac? 4. czy jak kupie nowego OEM to instalowac od razu czy lepiej wywalić wszystkie partycje łącznie z tym 8GB backupem i od nowa wszystko?

Odpowiedzi: 6

no nic dzięki, rzeczywiście już po zainstalowaniu nie można w basic i premium zrobić backupu całego systemu, tylko możliwe jest plików multimedialnych profilu itd..
vinstrol
Dodano
21.11.2007 02:36:45
skoro masz premium to powinienes odpalic backup ale najpierw wrzuc płytke dołaczona do kompa -na niej nie pisze ze to płytka z system -bynajmniej u mnie pisze nosnik produkt recowery i spróbuj z niej odpalic i zainstalowc viste a nastepnie dopiero wrzucasz płytki z backupa -u mnie wyswietlał sie w trakcie instalacji visty komunikat o mozliwosci wrzucenia backupa który co jak dla mnie jest zabawne w tej wersji nie jest mozliwy do odtworzenia POzdrawiam
cinka
Dodano
20.11.2007 16:37:40
Uuu to znaczy że skoro mam Home Premium OEMAct to nie odpale z backupu DVD ktore zostało specjalnie po to zrobione ani z HDD partycji ukrytej? (bądz co bądz właśnie oba przypadki nie działają ale myslałem ze to indywidualny błąd jakiś)
vinstrol
Dodano
20.11.2007 04:20:07
nie wazne z jakiej płyty wgrasz viste , podajesz klucz jaki masz na nalepce na kompie i aktywujesz, jesli masz wesje vista home, backup nie zadziała, rozpakowanie jest mozliwe tylko w wersjach wyzszych, sama sie tak wrobiłam zrobiłam backup i kicha , jesli chce odzyskac dane to musze je otworzyc w wersji wyższej visty -tak sie płaci za niedoczytanie pomocy,płytki które dawaja do laptopów z preinstalowana vista nie sa płytkami z system ale do odzyskiwania systemu z ukrytej partycji dlatego przy instalacji nie widzi dysku podzielonego na partycje a tylko jeden dysk C. i stad problem wielu uzytkowników laptopów którzy chca miec dwa systemy vista+xp
cinka
Dodano
19.11.2007 17:18:07
Niestety nie mam takich opcji, ogolnie bios wyglada dość ubogo, mam tylko zakładke z info gdzie nic nie moge robic za wyjatkiem zmiany czasu, zakładke testu pamięci i testu dysku, potem zakładka z botowaniem i włączaniem dzwięku klawiszy, procesora C4 oraz logi. versja F22
vinstrol
Dodano
19.11.2007 15:39:27
ustaw na "disable" lub "no" w BIOS-ie opcję o brzmieniu Anti Virus Protection lub Virus Warning [nazwa może się nieco różnić]. Załączenie tej opcji powoduje uruchomienie prostego programu antywirusowego sprawdzającego, czy jakiś program nie stara się czegoś zapisać do sektora rozruchowego dysku twardego (MBR - Master Boot Record). Zabezpieczenie często generuje fałszywe alarmy (np. w przypadku zmiany etykiety dysku, stworzenia partycji, instalacji nowego systemu operacyjnego).
Endrju
Dodano
19.11.2007 08:32:31
vinstrol
Dodano:
19.11.2007 02:00:52
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1