Blad odwolujacy sie do Biosu

Mam czasami takei zdarzenia, (powiedzmy 2 na 4 uruchomienia kompa), ze podczas startu XP zawiesza sie w momencie wyswietlania uzytkownikow (ekran logowania). Podglad zdarzen informuje o nastepujacym rodzaju bledu:

AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby zapisu do niedozwolonego adresu portu We/Wy (0xcf8), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0xcf8 – 0xcff. To moźe prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej.

Prosze o wyjasnienie.
Dziekuje

Odpowiedzi: 5

Mam Shuttle (Spacewaler) Kupilem baterie i juz 55 dzien dziala jak nalezy (pfu pfu).

Na kazdej plycie glownej masz zworke resetu. Poczytaj manual na pewno znajdziesz.
Anonymous
Dodano
25.05.2004 00:49:39
witam
mam ten sam błąd i teź nie wiem co mam robić.
Mam pytanie do ciebie jaką masz płyte (ja mam ECS K7VZA)i co dokładnie robiłeś tymi zworkami?.

pozdrowienia
Anonymous
Dodano
24.05.2004 01:58:55
nikt nie wie?
Anonymous
Dodano
16.05.2004 17:23:21
Po dalszym kombinowaniu wreszcie zajrzalem na strone producenta plyty glownej. Sugerowal zworkami na plycie dokonac resetu ustawien BIOSu. Zrobilem to i komp. zaczal dzialac jak nalezy. Po jakis 3 dniach problemy znowu wrocily.
I teraz zastanawiam sie czy mozliwe ze slaba bateria na plycie glownej powoduje ze pewne ustawienia sa zapominane. Plyta jest z roku 2001 wiec bateria ma jakies 3 lata. Z drugiej strony zegar systemowy nie ulega przestawieniu, czyli niby bateria trzyma.

Pytanie: co moze powodowac zmiane ustawien w BIOSie?

Dziekuje
Anonymous
Dodano
09.05.2004 14:05:19
hmm.... w sumie to nie wiem o co chodzi, ale sprobuj w biosie ustawic "load bios default" i zobacz jeszcze cache–owanie biosu. Moze wlaczenie lub wylaczenie cache–u (w zaleznosci co tam masz) pomoze. Zobacz jeszcze ustawienia ACPI, powinienes miec mozliwosc wyboru przynajmniej 2 trybow, chyba :) Ustaw jakis inny niz jest i zobacz jakie sa efekty. Oczywiscie wszystko w biosie. Jesli chodzi o winde to nie mam pomyslow.
bobciu
Dodano
01.03.2004 18:53:48
Anonymous
Dodano:
01.03.2004 18:02:49
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1