Blad odwolujacy sie do Biosu
Mam czasami takei zdarzenia, (powiedzmy 2 na 4 uruchomienia kompa), ze podczas startu XP zawiesza sie w momencie wyswietlania uzytkownikow (ekran logowania). Podglad zdarzen informuje o nastepujacym rodzaju bledu:
Prosze o wyjasnienie.
Dziekuje
AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby zapisu do niedozwolonego adresu portu We/Wy (0xcf8), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0xcf8 – 0xcff. To moźe prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej.
Prosze o wyjasnienie.
Dziekuje
Odpowiedzi: 5
Mam Shuttle (Spacewaler) Kupilem baterie i juz 55 dzien dziala jak nalezy (pfu pfu).
Na kazdej plycie glownej masz zworke resetu. Poczytaj manual na pewno znajdziesz.
Na kazdej plycie glownej masz zworke resetu. Poczytaj manual na pewno znajdziesz.
witam
mam ten sam błąd i teź nie wiem co mam robić.
Mam pytanie do ciebie jaką masz płyte (ja mam ECS K7VZA)i co dokładnie robiłeś tymi zworkami?.
pozdrowienia
mam ten sam błąd i teź nie wiem co mam robić.
Mam pytanie do ciebie jaką masz płyte (ja mam ECS K7VZA)i co dokładnie robiłeś tymi zworkami?.
pozdrowienia
nikt nie wie?
Po dalszym kombinowaniu wreszcie zajrzalem na strone producenta plyty glownej. Sugerowal zworkami na plycie dokonac resetu ustawien BIOSu. Zrobilem to i komp. zaczal dzialac jak nalezy. Po jakis 3 dniach problemy znowu wrocily.
I teraz zastanawiam sie czy mozliwe ze slaba bateria na plycie glownej powoduje ze pewne ustawienia sa zapominane. Plyta jest z roku 2001 wiec bateria ma jakies 3 lata. Z drugiej strony zegar systemowy nie ulega przestawieniu, czyli niby bateria trzyma.
Pytanie: co moze powodowac zmiane ustawien w BIOSie?
Dziekuje
I teraz zastanawiam sie czy mozliwe ze slaba bateria na plycie glownej powoduje ze pewne ustawienia sa zapominane. Plyta jest z roku 2001 wiec bateria ma jakies 3 lata. Z drugiej strony zegar systemowy nie ulega przestawieniu, czyli niby bateria trzyma.
Pytanie: co moze powodowac zmiane ustawien w BIOSie?
Dziekuje
hmm.... w sumie to nie wiem o co chodzi, ale sprobuj w biosie ustawic "load bios default" i zobacz jeszcze cache–owanie biosu. Moze wlaczenie lub wylaczenie cache–u (w zaleznosci co tam masz) pomoze. Zobacz jeszcze ustawienia ACPI, powinienes miec mozliwosc wyboru przynajmniej 2 trybow, chyba :) Ustaw jakis inny niz jest i zobacz jakie sa efekty. Oczywiscie wszystko w biosie. Jesli chodzi o winde to nie mam pomyslow.
Strona 1 / 1