błąd odczytu z dysku po usunięciu partycji
Witam
sprawa wygląda tak :
miałem na partycji C: (mam jeszcze D i E) zainstalowane XP. Potem zainstalowałem linuxa mandreaka 10 na wolnym miejscu nie przydzielonym na partycje. Miałem problemy z odpaleniem windowsa, więc usunęłem partycje z linuxem :)
Teraz nie moge odpalić kompa, bo gdy powinien startować XP, wyskakuje błąd odczytu z dysku.
Próbowałem zainstalować nowego wina na dysku E: ale po tym jak instalator restartuje kompa takźe wyskakuje błąd odczytu. Próbowałem naprawić to przy pomocy komend fixboot i fixmbr, ale nie działa :)
Jak moge to naprawić??
PS
Sory za błędy i źle poskładane zdania ale nie jestem w 100% trzeźwy :)
UPDATE:
przy poleceniu fixmbr wyskakuje źe wykryło błąd w tebeli partycji czy coś takiego, ale jak juź naprawia i potem znowu wpisuje fixmbr to znowu wyskakuje źe jest błąd w tabeli
sprawa wygląda tak :
miałem na partycji C: (mam jeszcze D i E) zainstalowane XP. Potem zainstalowałem linuxa mandreaka 10 na wolnym miejscu nie przydzielonym na partycje. Miałem problemy z odpaleniem windowsa, więc usunęłem partycje z linuxem :)
Teraz nie moge odpalić kompa, bo gdy powinien startować XP, wyskakuje błąd odczytu z dysku.
Próbowałem zainstalować nowego wina na dysku E: ale po tym jak instalator restartuje kompa takźe wyskakuje błąd odczytu. Próbowałem naprawić to przy pomocy komend fixboot i fixmbr, ale nie działa :)
Jak moge to naprawić??
PS
Sory za błędy i źle poskładane zdania ale nie jestem w 100% trzeźwy :)
UPDATE:
przy poleceniu fixmbr wyskakuje źe wykryło błąd w tebeli partycji czy coś takiego, ale jak juź naprawia i potem znowu wpisuje fixmbr to znowu wyskakuje źe jest błąd w tabeli
Odpowiedzi: 5
dzięki za pomoc. Zwłaszcza dla mbr.
Troche pokombinowałem i sie jakoś udało.
Troche pokombinowałem i sie jakoś udało.
czyli dalej mbr jest uszkodzony najlepsza opcja teraz by było zeby osoba która sie na tym dobrze zna skasowała i napisała odnowa obszar rozruchowy ten program który załaczyłem ma opcje podgladu i edycji mbr a ty pewnie wziełes: backup–MBR
dzięki spróbuje
ciąg dalszy historii:
poszłem do kumpla z dyskiem, usunąłem wszystkie partycje i stworzyłem jedną, na której zainstalowałem XP.
Teraz przy odpalaniu wyświetla się: DISK BOOT FAILURE jeśli dobrze pamiętam
Co teraz?? :)
ciąg dalszy historii:
poszłem do kumpla z dyskiem, usunąłem wszystkie partycje i stworzyłem jedną, na której zainstalowałem XP.
Teraz przy odpalaniu wyświetla się: DISK BOOT FAILURE jeśli dobrze pamiętam
Co teraz?? :)
mogłes zepsuc mbr ja tez zrobilem kiedys cos podobnego :zainstalowałem 2 xp–eki na jednym dysku i potem mi po mies nie chciał dysk wogóle startowac na partition magic nic wogóle sie nie dało zrobic załacze ci program do mbr wiec spróbuj nim naprawic
błąd nie dotyczy ładowania systemu, bo wogóle komp nie moźe odczytać źe system jest na dysku
wyskakuje coś w stylu disk read error
wyskakuje coś w stylu disk read error
Strona 1 / 1