Błąd NAT, Low ID, itd.

Mam taki problem:

Mój system to oczywiście Windows XP Pro SP2.
Od nie dawna mam załoźony internet radiowy. Oczywiście zainstalowałem sobie roźne programy p2p, ale mam problemy z Low ID i jego odpowiednikami w innych aplikacjach. Sprawdzałem juź wszystkie pdobne tematy i nic. Cały czas to samo :cry: . Wiem, źe według niektórych Low ID to nic takiego, ale sami przyznajcie, źe High ID jest lepsze :) . Odblokowywałem juź odpowiednie porty w firewall'u, wyłączyłem go. Nic. Zrobłem formata. Sprawdzałem to na całkowicie czystym XP SP1. Ciągle to samo.

Odpowiedzi: 18

Ja znalazłem rozwiązanie tego problemu. Miałem to samo.
Uźywam Azerusa i oto rozwiązanie
1.Uruchamiasz Azuresa
2.Narzędzia>konfiguracja
3.W zakładce serwer w rubryce "Port TCP nasłuchu połonczeń przychodzących wpisujemy np.6881.
4.Zapisujemy wszystko i zamykamy Azureusa i koniecznie kończymy połonczenie z i–netem jeśli jakieś jest uruchomione.
5.Urchamiamy Panel Sterowania>Połonczenia Sieciowe
6.Wchodzimy we właświości połonczenia którego uźywamy do łonczenia się z i–netem.
7.Na zakładce zawansowane wybieramy ustawiania zapory internetowej.
8.Tam na zakładce "usługi" wyberamy przycisk "Dodaj"
9.I tak ma wyglądać to kienko
Opis usługi:port1
Nazwa lub adres I.P..:komputer
Numer portu zewnętrzenego:6881
Numer portu wewnętrznego:6881
i wybrana opcja TCP
KILKAMY OK WE WSZYSTKICH OKINKACH I AZURESU DZIAŁA SPRAWMIE.
PredTech
Dodano
18.07.2005 19:10:49
  • Martynait 10.09.2006 23:59:20

Zrobiłam wszystko jak napisane, ale nadal w teście wychodzi błąd NAT :(<br />

• EL NINO 11.09.2006 20:58:17

Sprawdz czy masz zalaczone: <br />&quot;Usługa bramy warstwy aplikacji&quot; - powinna byc uruchamiana &quot;recznie&quot;. <br />&quot;Zapora systemu Windows/Udostępnianie połączenia internetowego&quot; - uruchamianie &quot;automatyczne&quot;.

Przeinstaluj cala siec, moze sie poprawi.
EL NINO
Dodano
04.07.2005 21:38:49
dołączę się do postu, bo mój problem tez jest związany z NATem... A więc tak, w podglądzie zdarzeń często mam taki błąd:

Translator adresów sieciowych (NAT) nie moźe zaźądać wykonania operacji przez moduł tłumaczący, pracujący w trybie jądra. Moźe to wskazywać na błąd konfiguracji, niewystarczające zasoby lub na błąd wewnętrzny. Dane zawierają kod błędu.

w sieci mam swój i jeszcze jeden komputer. Udostepniam ja Neo do drugiego poprzez kartę sieciową, przy pomocy skrętki 5e
/matthew/
Dodano
04.07.2005 21:06:47
nie, lepiej prowadzenie zapor powiezyc adminowi bo
on sie z reguly lepiej zna
po co odpalac firewalla na wszytkich kompach i je obciazac jak mozna tylko na bramie
Anonymous
Dodano
04.07.2005 00:55:23
Jednak jest prywatny. Kumplom dziala, wiec to jest kwestia routera. Admin mowi, ze ma na nim napakowany firewall'a oraz jakies progsy antywirusowe i antyspyware. Tyle, ze nie moge sie z gosciem skontaktowac, zeby je wylaczyl :evil:. Czy dobrym pomyslem jest prowadzenie wszystkich zabezpieczen na wlasna reke?
..::Leśniak::..
Dodano
03.07.2005 23:07:32
EL NINO:

IP ? Z pewnoscia jest to adres prywatny a dlatego ze w necie widziany jest pod adresem sieci, Leśniak twierdzi ze ma publiczny.

chodzi mi tu o sytuacje gdy siec ma np 5 publicznych ip, wewnatrz sieci jest powiedzmy 10 kompow kazdy ma prywatne ip, ale 3 z nich (to jest tylko przyklad), maja jakby przypisane publiczne ip (po prostu przekierowany caly zakres portow a raczej wszystkie pakiety), a pozotsale 7 kompow jest normalnie za natem operujacym na 2 pozostalych pub ip, jest to zrobione celem ochrony komputerow przez firewall, teoretycznie klient ma publiczne ip, ale jest nadal za firewallem

jedynym wyjsciem jest podanie regulek do firewalla ktore przekierowywuja konkretne porty i umieszczenie ich przed regulami przekierowywujacymi cale adresy
Anonymous
Dodano
12.06.2005 17:20:14
Abdenago:
EL NINO:

– admin odblokowal porty potrzebne dla p2p ?

gdypy porty byly zablokowane to p2p wogle by nie chodzilo !
Abdenago, doskonale wiem co dzieje sie gdy porty sa zablokowane. Zwroc jednak uwage na to, ze moje pytania mialy za zadanie podsumowanie tego co wypisywal wczesniej Leśniak – czyli skoro porty nie zostaly specjalnie dla niego przekierowane, odpowiedzial iz zostaly otwarte.
IP ? Z pewnoscia jest to adres prywatny a dlatego ze w necie widziany jest pod adresem sieci, Leśniak twierdzi ze ma publiczny.
EL NINO
Dodano
12.06.2005 16:23:06
EL NINO:

gdypy porty byly zablokowane to p2p wogle by nie chodzilo !

piszez ze masz publiczne ip, ale czy czasem nie jest tak ze wewnatrz sieci lokalnej masz ip z puli prywatnej, a tylko na zewnatrz na przydzielony jest dla ciebie 1 ip ? podaj dwie pierwsze cyfry swojego ip
Anonymous
Dodano
12.06.2005 10:05:21
więc tak, moim zdaniem powienienes zrobic tak w ustawianich w emule potem połączenia wpisz sobie porty tcp i udp jakies swoje. zadzown do admina i powiedz niech ci te twoje porty przekiruje na twoje ip wewnętrzny, i powinno działac. bo nie moze kaźdy miec jedneog portu i kazdy jeden port na swoje ip wewn.
LeWeK
Dodano
10.06.2005 10:36:29
Abys mogl miec High ID, admin musialby puscic odpowiedni port WYLACZNIE dla Ciebie.
EL NINO
Dodano
04.06.2005 22:15:54
Zgadza się. Do tego inni posiadają High ID, a ja za źadne skarby nie moge go dostać...
Dodano
04.06.2005 21:54:14
Jeszcze raz:
– masz internet udostepniony radiowo przez jakis serwerek ?
– masz dostep do serwera ?
EL NINO
Dodano
04.06.2005 21:50:55
nie pomogło. przy testach portów w azuerus'ie nadal jest Błąd NAT, a w eMule Low ID.
Dodano
04.06.2005 18:38:09
ni.. porty to nie to samo co IP

pogadaj z adminem
popros go np. do torrenta o taki port:
TCP 5555 (ja na nim pracowalam i bylo dobrze)
a do emula/donkeya
np. TCP 4662 a UDP 4118

a do kazzy czy innych takich programów przeznaczonych pod mp3 sądze, ze nie potrzeba.. ja do nich nie mam portów a i tak hulają :)
Eri_MS
Dodano
04.06.2005 18:30:41
są odblokowane i nic. naprawdę nie wiem co jest. jakiś fenomen chyba.
Dodano
04.06.2005 18:26:50
porty są podobno pewniejsze od IPka
uzywam ich i zawsze mam High'a oraz brak NATu :)

dlatego radze pogadac z adminem
niech odblokuje porty (powinny byc za darmo)
byle nie z tego zakresu, bo bywają blokowane w torrencie
Direct Connect 411 – 413
Kazaa 1214
eDonkey 4662
Gnutella 6346 – 6347
BitTorrent 6881 – 6889

w SP2 najlepiej zwiekszysc tez ilośc przych. połączeń do np. 50–100 (np. progzem XpAntispy)
Eri_MS
Dodano
04.06.2005 18:24:14
MAM
Dodano
04.06.2005 18:08:50
A masz w ogóle zewnętrzne IP ?
Bobi
Dodano
04.06.2005 17:56:38