Blad CRC

Witam, moj problem jest nastepujacy ..

Niedawno Kupilem nagrywarke DVD LG GSA - 4167B i przy probie skopiowania jakiegos filmu z plyty DVD na Hdd czy tez zainstalowania jakiejs gry ukazuje sie komunikat o bledzie CRC i automatycznia kopiowanie czy tez instalowanie jest przerywane. Kolega mi powiedzial ze jest to blad nagrywarki i oddalem ja na serwis. Tam stwierdzili ze nic jej nie jest, ale dale mi nowa. Lecz niestety problem sie powtarza nadal dalej wyskakuje blad CRC. Poszedlem do kolegow z tymi plytami i im te plyty chodza elegancko i dzialaja. Oni maja nagrywarki DVD firm Toshiba i Sony ... Wiec chce zapytac w czym lezy problem ?? czy wina lezy w nagrywarce czy tez moze w czyms innym. Dla ulatwienia dodam ze przeinstalowalem tez Windowsa zeby sprawdzic czy problem nie lezy w windowsie ??

Ktos pomoze ??

P.S. Proba sprawdzenia na innej tasmie IDE tez niestety daje ten sam efekt CRC :/ ...

Odpowiedzi: 1

1. Ramięć RAM
2. Przetaktowanie szyn IDE
To są najczęśtrze przyczyny - by je wykluczyć trzeba przetestować pamieć i ew. "odkręcić" sprzęt do ustawień nominalnych.
Oczywiście nie można wykluczyć, że coś się z samymi płytami dzieje, lae to już kwestia ich sprawdzenia - są progrmay do tego służące i ratujaće dane - opisywane parę razy w dziale "Programy" 
Rebe
Dodano
09.05.2006 08:48:07
Avebox
Dodano:
09.05.2006 00:40:55
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1