błąd CDROM
Witam
W podglądzie zdarzeń jest następujący błąd:
Jak sie nie mylę dotyczy to CDROMu?? zainstalowałem sterowniki ASPI a błąd dalej sie ukazauje, co moźna zrobić??
Rowniez takie błędy:
oraz ostrzezenie:
CDROM to DVD–ROM
W podglądzie zdarzeń jest następujący błąd:
Urządzenie \Device\Ide\IdePort1 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu.
Jak sie nie mylę dotyczy to CDROMu?? zainstalowałem sterowniki ASPI a błąd dalej sie ukazauje, co moźna zrobić??
Rowniez takie błędy:
W urządzeniu \Device\CdRom0 wystąpił zły blok.
oraz ostrzezenie:
Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\CdRom0.
CDROM to DVD–ROM
Odpowiedzi: 16
w podglądzie zdaźeń zauwaźyłem ze w błędzie ATAPI jest napisany jak zródło plik o nazwie IoLogMsg.dll czy moźna coś z tym zrobić usuwałem ten plik zmianiałem rozszerzenie i nić, moźe wy mi dacie jaką rade??
Jeszcze jedna sprawa ten CDROM w właściowściach nie obsługuje DMA, czyli jest starego typu czy moze dlatego wyskakuje Błąd ATAPI??
W BIOSIE przy opcjach CDRMU jak ustawie automatycznie to PIO jest 4 a DMA wyłączony, a jak ustwie DMA (gdzie jest w skali od 1 do 6) ustawie po zapisaniu i ponownym uruchomieniu kompa, DMA w biosie sie wyłancza
Jeszcze jedna sprawa ten CDROM w właściowściach nie obsługuje DMA, czyli jest starego typu czy moze dlatego wyskakuje Błąd ATAPI??
W BIOSIE przy opcjach CDRMU jak ustawie automatycznie to PIO jest 4 a DMA wyłączony, a jak ustwie DMA (gdzie jest w skali od 1 do 6) ustawie po zapisaniu i ponownym uruchomieniu kompa, DMA w biosie sie wyłancza
tak mettal zrobiłem jak mi napisałeś, dziekuje bardzo, zobaczymy jak bedzie
Edit:
czy porysowana płyta równieź moźe ppokazywać błąd ATAPI??
Edit:
czy porysowana płyta równieź moźe ppokazywać błąd ATAPI??
I ja tez napisze nie. kaama zrob tak jak Ci pisze, ba drazysz niepotrzebnie temat i nawet tlumaczenie tego kilkukrotnie jakos do Ciebie nie trafia, ja napisal zrozumiale co oznacza CS i powtarzac mi sie nie chce po raz enty. Twojja sprawa czy podepniesz tak jak napisalem, czy dlaej bedziesz kombinowal i szukal dziury w calym...
Boszz, jak se ustawisz zworke w HDD na CS i wepniesz w niego tasme z koncowka Master to bedzie Master, jak mu wsadzisz koncowke Slave to bedzie Slave, czy teraz zrozumiales ? Ustawienie to w praktyce potrafi powodowac rozne problemu, wiec go nie zalecam
Boszz, jak se ustawisz zworke w HDD na CS i wepniesz w niego tasme z koncowka Master to bedzie Master, jak mu wsadzisz koncowke Slave to bedzie Slave, czy teraz zrozumiales ? Ustawienie to w praktyce potrafi powodowac rozne problemu, wiec go nie zalecam
Nie.kamaa:czyli jak ustawie na CS wtedy nie ma znaczenia którą tasmę poddepne bo i tak bedzie działaś jak Master??
[quote="mettal"]CS oznacza Cable Select, czyli po ustawieniu zworki w tej pozycji wybierasz tasma ktore urzadzenie jest Master, a ktore Slave, teoretycznie, bo w praktyce roznie z tym bywa.
czyli jak ustawie na CS wtedy nie ma znaczenia którą tasmę poddepne bo i tak bedzie działaś jak Master??
CS oznacza Cable Select, czyli po ustawieniu zworki w tej pozycji wybierasz tasma ktore urzadzenie jest Master, a ktore Slave, teoretycznie, bo w praktyce roznie z tym bywa.
Wez zesz ustaw zworke na HDD w pozycji Master i podepnij go do tamsmy, tam gdzie masz Mater, drugi koniec do plyty do kontrolera PRIMARY, srodkowa wtyczke na tasmie , czyli Slave zostaw pusta. I to na tasmie 80 zylowej
I to samo z druga tasma, CD–ROM na master, tasme do niego z wtyczka Master, a drugi koniec do kontrolera SECONDARY i sprawdz.... To na tasmie 40zylowej, chyba ze masz dwie 80
W twoim przypadku powinno byc to najbardziej optymalne podlaczenie urzadzen
UPDATE:
Twoj rysunek jest zly, na koncu tasmy jest Master,na srodku Slave, a najdluzszy odcinek(zregoly)to podlaczenie do plyty
Wez zesz ustaw zworke na HDD w pozycji Master i podepnij go do tamsmy, tam gdzie masz Mater, drugi koniec do plyty do kontrolera PRIMARY, srodkowa wtyczke na tasmie , czyli Slave zostaw pusta. I to na tasmie 80 zylowej
I to samo z druga tasma, CD–ROM na master, tasme do niego z wtyczka Master, a drugi koniec do kontrolera SECONDARY i sprawdz.... To na tasmie 40zylowej, chyba ze masz dwie 80
W twoim przypadku powinno byc to najbardziej optymalne podlaczenie urzadzen
UPDATE:
Twoj rysunek jest zly, na koncu tasmy jest Master,na srodku Slave, a najdluzszy odcinek(zregoly)to podlaczenie do plyty
jeszcze pytania:
1. czy ma znaczenie która wtyczja jest Master a która Slave
2. co oznacz CS w ustawianich na zworkach?? jakie to jest ustawienie??
jeszcze pytania:
kamaa:Mam jeden HDD i jeden CDROM
Ale na dwóch oddzielnych kanałach IDE.
Tylko jeźeli oba urządzenia byłyby podpięte na jednej taśmie to jedno musi być master a drugie slave. Ale jak są podpięte oddzielnie to oba mogą być master.
No to jak masz jeden CD i jeden HDD to podepnij tak jak pisalem. Na niekyorych plytach, niektore urzadzenia gdy sa jedne na kanale jako Slave i nie ma urzadzenia Master to potrafia wariowac, badz niedzialac wcale. Chyba Rebe tez o czyms takim wyzej wspomnial...
Gdy masz ten luksus ze masz tylko dwa urzadzenia to podpinasz je na dwoch kanalach jako master...
Gdy masz ten luksus ze masz tylko dwa urzadzenia to podpinasz je na dwoch kanalach jako master...
mettal:Przepnij ja na Master, dysk Primary master, CD–ROM na Secondary Master i zworki dobrze ustaw
jedno i drugie urządzenie ma pracować na Master?? czy to jest taka metoda?? czy tylko spradzenie??
Mam jeden HDD i jeden CDROM
Przepnij ja na Master, dysk Primary master, CD–ROM na Secondary Master i zworki dobrze ustaw
Rebe:Po pierwsze to dlaczego czytnik jest podpięty na kanale slave urządzenia nadrzednego nie ma ?
W BIOSIE dysk jest podłączony na Primary Master a CDROM na Secondary Sleve
czy źle??
Po pierwsze to dlaczego czytnik jest podpięty na kanale slave urządzenia nadrzednego nie ma ?
Konsekwencją moźe być błąd zworkowania , choć i bez niego komunikaty mają prawo się pojawiać.
Zaś co do 0xD1 – któryś sterownik się wali, ale który to juź – skoro BSOD go nie wskazuje – dojść trzeba metodą prób i błedow. Najczęściej grafika lub dźwięk,ale .......
Konsekwencją moźe być błąd zworkowania , choć i bez niego komunikaty mają prawo się pojawiać.
Zaś co do 0xD1 – któryś sterownik się wali, ale który to juź – skoro BSOD go nie wskazuje – dojść trzeba metodą prób i błedow. Najczęściej grafika lub dźwięk,ale .......
Kolega przynisół mi komputer aby go sprawdził, gdzie nie chodzą gry jak jaki i nie moźna ich zainstalować, gdy wszedłem do poglądu zdarzń zawuwaźyłem duzo błedów krytycznych, kolega w swoim kompie zmienił proceso i płyę głóną, Teraz w podglądzie zdarzeń jest błąd ATAPI:
tylko tego rodzaju błedy mozna zauwaźyć w podglądzie.
Dysk jest podłączony jako Primary Master a CDROM Secondary Slave.
Poczatku wkazywało na błąd sterowników od karty gdzie pokazywał sie niebieski ekran smieci, gdzie przeinstalowałem sterowniki i teraz juz nie pokazuje sie niebieski ekran, równieź na monitorze były widoczne takie kropki jak by odswiezanie monitora było nie odpowiednie ale jak wspomniałem nie ma juź takich obiawów po przeinstalowaniu sterownikó od karty graficznej.
Dodam ze CDROM działa w trybie ULTRADMA 2
Zainstalowałem sterowniki ASPI, sprawdziłem pamieć RAM programem memtTest32 oraz dysk programem HDD Regenerator, sprawdziłem prace CDROMu na innych taśmach sygnałowych
Gry które za obecnie zainstalowane na dysku i nie płytki chodzą oki.
Podczas uruchamiania gier następuje wyjście z nich bądz pokazuje sie niebieski ekran Driver_IRQL_LESS_OR_EQUAL_ Stop: 0x000000D1 (0x0027f380 0x00000002, 0x00000000, 0x0027f3800
podmieniałem równieź zasilacz, co jeszcze mozna zrobić??
Sprzęt:
AMD Sempron, 1750 MHz (10.5 x 167) 2500+
Asus A7V600–X
Northbridge): VIA VT8377 Apollo KT600
Southbridge): VIA VT8237
Award Modular BIOS v6.0
DIMM1: Micron Tech. (256 MB PC2100 DDR SDRAM)
NVIDIA GeForce2 GTS/GeForce2 Pro
Prosze o pomoc
Urządzenie \Device\Ide\IdePort1 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu.
tylko tego rodzaju błedy mozna zauwaźyć w podglądzie.
Dysk jest podłączony jako Primary Master a CDROM Secondary Slave.
Poczatku wkazywało na błąd sterowników od karty gdzie pokazywał sie niebieski ekran smieci, gdzie przeinstalowałem sterowniki i teraz juz nie pokazuje sie niebieski ekran, równieź na monitorze były widoczne takie kropki jak by odswiezanie monitora było nie odpowiednie ale jak wspomniałem nie ma juź takich obiawów po przeinstalowaniu sterownikó od karty graficznej.
Dodam ze CDROM działa w trybie ULTRADMA 2
Zainstalowałem sterowniki ASPI, sprawdziłem pamieć RAM programem memtTest32 oraz dysk programem HDD Regenerator, sprawdziłem prace CDROMu na innych taśmach sygnałowych
Gry które za obecnie zainstalowane na dysku i nie płytki chodzą oki.
Podczas uruchamiania gier następuje wyjście z nich bądz pokazuje sie niebieski ekran Driver_IRQL_LESS_OR_EQUAL_ Stop: 0x000000D1 (0x0027f380 0x00000002, 0x00000000, 0x0027f3800
podmieniałem równieź zasilacz, co jeszcze mozna zrobić??
Sprzęt:
AMD Sempron, 1750 MHz (10.5 x 167) 2500+
Asus A7V600–X
Northbridge): VIA VT8377 Apollo KT600
Southbridge): VIA VT8237
Award Modular BIOS v6.0
DIMM1: Micron Tech. (256 MB PC2100 DDR SDRAM)
NVIDIA GeForce2 GTS/GeForce2 Pro
Prosze o pomoc
To zaleźy.
1. Jeźeli błędy te pojawiają się tylko przy jednej płycie to będzie jej wina (porysowana, zabrudzona, źle nagrana itp.)
2. Jeźeli natomiast błędy pojawiają się niezaleźnie od tego jaka płyta jest w napędzie to przyczyny imo mogą być takie: brudna soczewka lasera (wyczyścić), napęd umiera (wymienić :) ), i co raczej mało prawdopodobne moźna spróbować podmienić taśmę ide – moźe się uszkodziła czy cuś.
Aha, cdrom to nie dvdrom :)
1. Jeźeli błędy te pojawiają się tylko przy jednej płycie to będzie jej wina (porysowana, zabrudzona, źle nagrana itp.)
2. Jeźeli natomiast błędy pojawiają się niezaleźnie od tego jaka płyta jest w napędzie to przyczyny imo mogą być takie: brudna soczewka lasera (wyczyścić), napęd umiera (wymienić :) ), i co raczej mało prawdopodobne moźna spróbować podmienić taśmę ide – moźe się uszkodziła czy cuś.
Aha, cdrom to nie dvdrom :)
Strona 1 / 1