[b]Jak pozbyć się scandiska pod XP–kiem[/b]

Mam ostatnio bardzo powaźny problem: Przy włanczaniu kompa uruchamia mi sie scandisk na partycji z systemem. Co prawda nie znajduje źadnego błedu i windows się normalnie zamyka. Strasznie to jest denerwujące jak za kaźdym razem przy uruchomieniu znowu zobaczysz scandiska. Jest jakis sposób aby sie go pozbyć na zawsze. Prosze pomóźcie.

Odpowiedzi: 18

kiedys czytałem na www.winxp.com.pl tam było czym sie rozni Fat32 od NTFS
adi_xx3
Dodano
12.10.2003 10:53:06
adi_xx3:
alpim19 jak NTFS jest szybszy to ja jestem aniołek :–) z bezpieczeństwem sie zgodze ale nie z szybkosćia
róźne są opinie i róźne testy, sprawa do nadal nie rozwiazana z ta szybkością :roll: :roll: :roll:
neo340
Dodano
12.10.2003 02:57:19
alpim19 jak NTFS jest szybszy to ja jestem aniołek :–) z bezpieczeństwem sie zgodze ale nie z szybkosćia
adi_xx3
Dodano
12.10.2003 00:01:32
U mnie teraz wyskoczyl na XP blad.Po raz pierwszy dosowyy.Taki niebieski ekran, a na nim napisy.Ze cos nie tak ze sterami, lub karta grafiki.Jakies tam dalej bzdyety.I wlacza mi sie przy stracie Scandisk i skanuje C.Ale niezawsze sie wlacza.Jak ma ochote :D
rybka_kuba
Dodano
06.10.2003 15:10:47
Proponuję formatnąć twardziela i zrobić partycję NTFS – jest szybsza, bezpieczniejsza – praktycznie nie ma moźliwości utraty danych po nagłym wyłączeniu kompa i daje wiele dodatkowych moźliwości zarządzania danymi – acha – i nie ma scandiska
alpin19
Dodano
06.10.2003 14:34:41
Cześć rybka_kuba. Chciałeś się dowiedzieć o co chodzi na tej stronie http://www.jsifaq.com/suba/tip0000/rh0008.htm. Musisz uruchomic rejestr XP–ka poleceniem regedit. I tam masz znalesc HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession Manager
i zamienic w tym pliku
autocheck autochk * /.........
Na:
autocheck autochk *
ale to nie działa przynajmniej u mnie.

Wieć moze ktoś wie jak wyłączyć uruchamianie się scandiska przy uruchomieniu, jeśli mam system pliku FAT32.
lgruszkos
Dodano
06.10.2003 10:56:00
Cave:
A ja mam pytanie (raczej troche lamerskie) do tego konwertowania czy usuną (sformatuja sie) wszystkie dane na konwertowanej partycji?? – chyba nie, mam racje??

Przy conwerterowaniu nic nie powinienes stracić..

Ale moim zdniem jest od nowa zainstalować system na partycji ntfs niz konwerterować,, sopotkałem się z tym ze po konwercie windows xp nie chodzi jak nalezy.. (zalezy od ilości zainstalowanego oprogramowania pod systemem) im więcejh tym gorzej przebiega ten zabieg.. A jak masz XP na partycji C to zamnykasz sobie drogę do innych systemów po (konwercie)
Pozdrawiam
Anonymous
Dodano
05.10.2003 07:00:32
miałem podobny problem, teź mi się włączał scandisc przy starcie systemu, pomogła reinstalacja javy :roll: :roll:
neo340
Dodano
05.10.2003 02:34:48
Nie dane na konwertowanej partycji nie skasują się.
SLAY3R
Dodano
04.10.2003 21:49:34
A ja mam pytanie (raczej troche lamerskie) do tego konwertowania czy usuną (sformatuja sie) wszystkie dane na konwertowanej partycji?? – chyba nie, mam racje??
Cave
Dodano
04.10.2003 21:42:34
lgruszkos:
Sorry, źe zawadzam ale naprawdę szukałem tego na forum i nie mogłem znaleść. A uźytkownikowi rybka_kuba z góry dziękuje za źyczliwość :D . Widać źe z takimi ludźmi nic nie załatwi. Więc prosze jeśli ktoś wie jak wyłączyć scandisca pod XP i jak moźe to niech pomoźe. Z góry dziekuje.
Nie zawadzasz skadze.Tylko przypominalem o "szukaj"Nie ma za co :D HeHe.Ale masz strone gdzie to wylaczysz.Jakbys mogl mi jeszcze przetlumaczyc na polski: http://www.jsifaq.com/suba/tip0000/rh0008.htm
rybka_kuba
Dodano
04.10.2003 15:14:31
A jski masz system plików na dysku?

Jeśli fat32 to zmień sobie na ntfs.

Problem znika.

Aby przekonwertować:

convert x: /fs:ntfs

x–dysk

oczywiście w oknie cmd.

p.

"Nie pamięta wół jak cieleciem był"
Edik
Dodano
04.10.2003 14:59:31
Sorry, źe zawadzam ale naprawdę szukałem tego na forum i nie mogłem znaleść. A uźytkownikowi rybka_kuba z góry dziękuje za źyczliwość :D . Widać źe z takimi ludźmi nic nie załatwi. Więc prosze jeśli ktoś wie jak wyłączyć scandisca pod XP i jak moźe to niech pomoźe. Z góry dziekuje.
lgruszkos
Dodano
04.10.2003 14:47:05
gieras:
rybka_kuba:
lgruszkos:
Nic to nie dało. Ja chce definitywnie wyłączyć scandiska XP. POMOŻECIE
To juz bylo.Nie umiesz szukac??Co moze mam za ciebie poszukac?!!Moderatozy, usuncie tego posta.To juz bylo.Po co zasmiecac forum?
spokojnie rybka !! igruszkos jest nowy takze niewie jeszcze
Dobra dobra.Ale jak ja bylem niedawno nowy to sie rozgladalem.Po stronce.I niewiem czy ktos mi zwrocil uwage z zalozenia postu.Chyba ze cos glupiego dla kogos napisalem, ale to nie oto chodzi.ja juz mu szukalem, jak to usunac.Ale nic ie znalazlem tego typu, jak usunac. 8) A ze jest nowy nie usprawiedliwia go.Bo ja tez jestem nowy nie?
rybka_kuba
Dodano
04.10.2003 11:25:32
rybka_kuba:
lgruszkos:
To juz bylo.Nie umiesz szukac??Co moze mam za ciebie poszukac?!!Moderatozy, usuncie tego posta.To juz bylo.Po co zasmiecac forum?
spokojnie rybka !! igruszkos jest nowy takze niewie jeszcze
gieras
Dodano
04.10.2003 11:17:15
lgruszkos:
rybka_kuba
Dodano
04.10.2003 10:50:33
lgruszkos
Dodano
04.10.2003 10:04:46
uruchom go w systemie i zaznacz dosepne opce , pozostaw uruchom ponownie i poczekaj az zrobi swoje i po problemie
MUSTAPHA
Dodano
04.10.2003 03:47:19
lgruszkos
Dodano:
04.10.2003 00:53:55
Komentarzy:
18
Strona 1 / 1