Bios z `92 roku i dysk 1,2GB
Witam, znajomy prosił mnie abym doprowadził do stanu uźywalności "komputer" :) (P60 Mhz, 16MB RAM), jednak mam mały problem.
Bios nie wykrywa dysku który mi dał (WD 1,2 GB), natomiast mój stary dysk z komputera – Conner 540MB jest wykrywany bez problemu.
Zastanawiam się czy bios z 1992 roku moźe mieć problem z odczytaniem takiego dysku?
Czy będzie go wogóle widział?
Bios nie wykrywa dysku który mi dał (WD 1,2 GB), natomiast mój stary dysk z komputera – Conner 540MB jest wykrywany bez problemu.
Zastanawiam się czy bios z 1992 roku moźe mieć problem z odczytaniem takiego dysku?
Czy będzie go wogóle widział?
Odpowiedzi: 9
To rozejrzyj się za jakimś disc managerem – będziesz mógł BIOS ominąc i wykorzystać całą pojemność HDD.
Próbowałem ręcznie wprowadzić dysk do biosu i niestety nic to nie dało, jak go nie widziało tak nie widzi.
Widzę juź, źe nie ma sensu próbować, a dysk jest widocznie zbyt "nowoczesny:)" i duzy aby taki stary bios go rozpoznał
Sprzęt ma stać sobie na działce (w domku letniskowym) i ma spełniać najprostsze komputerowe zadania tj Word i Excel. Nic poza tym.
System juź wgrałem – Win95 :)
Widzę juź, źe nie ma sensu próbować, a dysk jest widocznie zbyt "nowoczesny:)" i duzy aby taki stary bios go rozpoznał
priv:Swoją droga to jestem ciekaw co na takim "nowoczesnym" sprzecie mozna robic? I z jakim systemem bedzie on pracowal?
Sprzęt ma stać sobie na działce (w domku letniskowym) i ma spełniać najprostsze komputerowe zadania tj Word i Excel. Nic poza tym.
System juź wgrałem – Win95 :)
Swoją droga to jestem ciekaw co na takim "nowoczesnym" sprzecie mozna robic? I z jakim systemem bedzie on pracowal?:D
Faktycznie! Wielkie THX, napisze pozniej co wykombinowałem.
Sproboj wprowadzic go recznie.
Na dysku masz (powinienes miec) wszystkie potrzebne informacje.
Jako Mode dac mozesz CHS lub LBA
Na dysku masz (powinienes miec) wszystkie potrzebne informacje.
Jako Mode dac mozesz CHS lub LBA
brtx:Dysk masz wprowadzony recznie czy z jakis auto detect'ów?
Z jakichś auto, więc jeśli nie wykrywa to podejrzewam źe to wina biosu.
Teoretycznie ? Nie mam pojecia.
Dysk masz wprowadzony recznie czy z jakis auto detect'ów?
Dysk masz wprowadzony recznie czy z jakis auto detect'ów?
Jak Boga kocham!
Przy włączaniu kompa pisze AMIBIOS 1992.
Sam się zdziwiłem źe na takim biosie pracuje P60, ja swój pierwszy komp miałem (BIOS) z 94 roku, a na nim AMD 66Mhz.
Ponawiam pytanie:
Czy bios z 1992 roku moźe mieć problem z odczytaniem takiego dysku (1,2 GB)?
Przy włączaniu kompa pisze AMIBIOS 1992.
Sam się zdziwiłem źe na takim biosie pracuje P60, ja swój pierwszy komp miałem (BIOS) z 94 roku, a na nim AMD 66Mhz.
Ponawiam pytanie:
Czy bios z 1992 roku moźe mieć problem z odczytaniem takiego dysku (1,2 GB)?
Hehe – BIOS z '92r i P60? Cos mi tu nie gra :roll:
Strona 1 / 1