Bios sobie robi jaja?:)
Sprawa wygada tak:sflashowalem biosa aby wymienic procka bo obecny sie juz troche krztusi(DURON 850)
Plyta to K7VZA PCB 3.0 , na stronie producenta napisali,ze najnowszy bios pozwoli wsadzic mi AthlonaXP 2200–tak podaja w tej tabeli: http://www.ecsusa.com/support/table_amd.html
Czy ja to dobrze odczytuje?Jesli tak to czy nic szybszego mi w ta plyte nie wejdzie?
Ale jest jescze jeden "problem" otoz bios sie sflashowal tak jak powinien(chyba)w kazdym razie nie bylo zadnych problemow,na ekranie startowym pokazuje mi sie nowa wersja...ale kiedy wchodze do BIOSA nie widze zadnych roznic–te same opcje co wczesniej;nie znam sie na tym,moze tak ma byc???
Osohozi??? :shock: Dzieki za wszelka pomoc.
Plyta to K7VZA PCB 3.0 , na stronie producenta napisali,ze najnowszy bios pozwoli wsadzic mi AthlonaXP 2200–tak podaja w tej tabeli: http://www.ecsusa.com/support/table_amd.html
Czy ja to dobrze odczytuje?Jesli tak to czy nic szybszego mi w ta plyte nie wejdzie?
Ale jest jescze jeden "problem" otoz bios sie sflashowal tak jak powinien(chyba)w kazdym razie nie bylo zadnych problemow,na ekranie startowym pokazuje mi sie nowa wersja...ale kiedy wchodze do BIOSA nie widze zadnych roznic–te same opcje co wczesniej;nie znam sie na tym,moze tak ma byc???
Osohozi??? :shock: Dzieki za wszelka pomoc.
Odpowiedzi: 13
Reset biosu, sprawdź czy dobrze wsadziłeś procek, pamięć, k. graficzną. A na starym działa bez problemów?
To znowu ja:)
Wiec kupilem proca,nie jest to AthlonXP 2000+ tylko 1800(ze wzgledu na koszty)
Tyle ze jak wszadze tego procka,zmienie fsb zworkami na 133 to dzieje sie to co opisywalem kilka postow wyzej przy samej zmianie fsb(komp sie uruchamia,tzn jest power,ale nie ma pikniecia,monitor czarny,po prostu nic).Dlaczego tak sie dzieje????To samo bylo przy powrocie do fsb 100 :cry: HELP!!!
Wiec kupilem proca,nie jest to AthlonXP 2000+ tylko 1800(ze wzgledu na koszty)
Tyle ze jak wszadze tego procka,zmienie fsb zworkami na 133 to dzieje sie to co opisywalem kilka postow wyzej przy samej zmianie fsb(komp sie uruchamia,tzn jest power,ale nie ma pikniecia,monitor czarny,po prostu nic).Dlaczego tak sie dzieje????To samo bylo przy powrocie do fsb 100 :cry: HELP!!!
Uffff no to mi ulzylo :)
No tak,przeciez to jest procek na 100 wiec nie moglo dzilac ze 133,hehe a ja sie tak przestraszylem :lol:
Wielkie dzieki panowie za pomoc,w takim razie wracam do licytacji,jak juz bede go mial to napisze jak mi poszlo:)
Pozdrawiam.
No tak,przeciez to jest procek na 100 wiec nie moglo dzilac ze 133,hehe a ja sie tak przestraszylem :lol:
Wielkie dzieki panowie za pomoc,w takim razie wracam do licytacji,jak juz bede go mial to napisze jak mi poszlo:)
Pozdrawiam.
Te zworki to przestaw dopiero po wetknięciu tam tego nowego procesora. Stary nie zadziała na 133 – dlatego komputer milczy. W tych płytach ECS trzeba ustawiać FSB zworkami. W biosie teoretycznie się da – ale jak sam się przekonałem – powoduje to czasem zwisy (jak zworek nie przestawisz – co innego bios, co innego zworki – konflikt gotowy).
Jeźeli procesor który teraz pracuje jest na fsb 100 to po przestawieniu na 133 moźe nie wstawać i to najzupełniej normalne.
Fsb moźesz zmienić zworką lub w biosie w zakładce Frequency Control Option :arrow: Cpu Host.
Ale piszesz źe to płyta Pcb 3.0 więc proc 133 będzie działał.
Ewentualnie moźe przydać się update biosa.
Fsb moźesz zmienić zworką lub w biosie w zakładce Frequency Control Option :arrow: Cpu Host.
Ale piszesz źe to płyta Pcb 3.0 więc proc 133 będzie działał.
Ewentualnie moźe przydać się update biosa.
No to klops:(
Znalazlem te zworki i przestawilem wedlug schematu podanego tutaj: http://www.amptron.com/manuals/K7VZA/v3/k7vza20.PDF
ale po przestawieniu komp sie nie uruchamia,tzn. jest zasilanie ale nic poza tym,nawet monitor sie nie wlacza(nie ma tez zadnego sygnalu biosowego)
po prostu nic...tylko zasilanie...
poza tym w tym manualu pisza ze z biosa mozna to tez zmienic(chyba ze ja to zle odczytuje:P)w zakladce FREQUENCY/VOLTAGE CONTROL–>CPU/PCI/SPREAD Spec.–>i tutaj jest skala do wyboru od 100/33Mhz/–0.5% az do 112/37Mhz/off :shock: co to jest i co powoduja zmiany tych parametrow???
Prosze o szybka odpowiedz co z tym procem bo czas na allegro mi ucieka, z gory wielkie dzieki!!!:)
P.S Marcin–tak, to na pewno jest rev 3.0(tak jest na plycie wytloczone)
Znalazlem te zworki i przestawilem wedlug schematu podanego tutaj: http://www.amptron.com/manuals/K7VZA/v3/k7vza20.PDF
ale po przestawieniu komp sie nie uruchamia,tzn. jest zasilanie ale nic poza tym,nawet monitor sie nie wlacza(nie ma tez zadnego sygnalu biosowego)
po prostu nic...tylko zasilanie...
poza tym w tym manualu pisza ze z biosa mozna to tez zmienic(chyba ze ja to zle odczytuje:P)w zakladce FREQUENCY/VOLTAGE CONTROL–>CPU/PCI/SPREAD Spec.–>i tutaj jest skala do wyboru od 100/33Mhz/–0.5% az do 112/37Mhz/off :shock: co to jest i co powoduja zmiany tych parametrow???
Prosze o szybka odpowiedz co z tym procem bo czas na allegro mi ucieka, z gory wielkie dzieki!!!:)
P.S Marcin–tak, to na pewno jest rev 3.0(tak jest na plycie wytloczone)
Jeźeli jesteś pewny źe twoja płyta to rev 3.0 to ten 2000+ pójdzie bez problemu.
A zworka 100/133 powinna być w pobliźu gniazd pamięci.
A zworka 100/133 powinna być w pobliźu gniazd pamięci.
FSB to szyna procesora. Zaglądnij w manuala (jak jest tam mozliwość ustawienia 100/133 – to dobrze). Z tego co pamiętam o tej płycie, to raczej na 100% poprawnie działa z FSB133 – a więc z tym Athlonem 2000+ nie powinno być źadnego problemu.
Jak nie masz manuala – to poszukaj na płycie zworek (2 obok siebie – w okolicach podstawki procesora), które są podpisane 100/133.
Jak nie masz manuala – to poszukaj na płycie zworek (2 obok siebie – w okolicach podstawki procesora), które są podpisane 100/133.
Ok dzieki bardzo,ale teraz to mam powazny problem.
Sprawdzalem i jednak bios sie sflashowal poprawnie,jest tak jak mialo byc.
Tyle,ze chyba sie pospieszylem i zaczalem licytowac na Allegro Athlona 2000+(aukcja sie konczy dzis o 20!!)
I wszystko byloby ok gdyby nie to ze wczoraj trafilem na jakies artykuly o FSB tej plyty(co to jest???) podobno jesli to jest 100 to zle a jezeli 133 to w porzadku(nie mam pojecia o co chodzi!!)
Prosze o szybka odpowiedz bo nie wiem czy licytowac dalej tego procka!!!
P.S ten Athlon ma napisane ze jest na FSB 133 i qrcze nie wiem czy mi wejdzie w ta plyte bezproblemowo....?
Sprawdzalem i jednak bios sie sflashowal poprawnie,jest tak jak mialo byc.
Tyle,ze chyba sie pospieszylem i zaczalem licytowac na Allegro Athlona 2000+(aukcja sie konczy dzis o 20!!)
I wszystko byloby ok gdyby nie to ze wczoraj trafilem na jakies artykuly o FSB tej plyty(co to jest???) podobno jesli to jest 100 to zle a jezeli 133 to w porzadku(nie mam pojecia o co chodzi!!)
Prosze o szybka odpowiedz bo nie wiem czy licytowac dalej tego procka!!!
P.S ten Athlon ma napisane ze jest na FSB 133 i qrcze nie wiem czy mi wejdzie w ta plyte bezproblemowo....?
vonGotz:
Widze,ze u Ciebie Lucky tez K7VZA:) miales jakies zmiany w biosie po sflashowaniu?
Dostałem kompa, kiedy sie na tym malo znalem. No i teraz moge powiedziec ze ta K7VZA to dosc duzy shit, do o/c to sie nie nadaje :lol: ja updatowalem biosa z nadzieją ze skonczy sie moj problem z nagrywarka(pisalem kiedys), ale nieudalo się. Ale zostaw tą 3,7. Co jak co, ale nowszy bios warto miec(moze pomoźe cos w stabilnosci itp.)
Do tej plyty? AthlonXP 1800+ lub max. 2000+.
Aha i przed montazem nowego procesorka oblookaj czy Ci przypadkiem kondensatory nie puchna.
Jesli juz tak Ci sie dzieje – najpierw wymien mobo pozniej procesor ;)
Aha i przed montazem nowego procesorka oblookaj czy Ci przypadkiem kondensatory nie puchna.
Jesli juz tak Ci sie dzieje – najpierw wymien mobo pozniej procesor ;)
Mam nadzieje,ze bios sie sflashowal poprawnie(nie bylo zadnych errorow)na koncu pojawil sie komunikat ze skonczyl flashowanie "successfully":)
Sprawdzalem juz programem AIDA32–i pokazuje ze mam wersje 3.7
Widze,ze u Ciebie Lucky tez K7VZA:) miales jakies zmiany w biosie po sflashowaniu?
I jescze jedna rzecz:w takim razie jakiego procka maxymalnie,w stosunku do ryzyka(oczywiscie najmniejszego):) byscie polecili?
Sprawdzalem juz programem AIDA32–i pokazuje ze mam wersje 3.7
I jescze jedna rzecz:w takim razie jakiego procka maxymalnie,w stosunku do ryzyka(oczywiscie najmniejszego):) byscie polecili?
procki lepsze wejda, ale nie beda dziala na 100%. a co do biosu, najnowszy do tej plyty to 3,7 i mowisz ze nie zobaczyles roznicy, ale spojrz jak jest sprwadzana pamiec(sam poczatek) to pisze wersja biosu i ona sie zmienila, btw. moze go zle zflashowales, zainstauj se Everesta i looknij
Strona 1 / 1