BIOS się zresetował - dlaczego?

Witam, Dotknął mnie dość nietypowy problem. Mianowicie po jednym z wyłączeń komputera i przy próbie ponownego uruchomienia wyskoczył błąd. Jednocześnie okazało się, że BIOS zresetował, przez co musiałem ponownie poustawiać kolejność bootowania, wyłączyć dźwiękówkę na płycie, ustalić obroty wentylatora na cpu itp.
Po dokonaniu tych ustawień wszystko chodzi OK. Powstaje jednak pytanie - dlaczego BIOS zrestartował się? Czy był to jednorazowy "wybryk" czy jest to oznaka padającej płyty czy może jakichś problemów z procesorem? Używam systemu XP PRO Sp1. System jest oczywiście dobrze zabezpieczony przed paskudztwami (łatki, antywirus NOD32, firewall Outpost i okazjonalne skany SpyBotem).

Mój sprzęt:
Procesor - Intel Core2Duo E6400
Płyta - Asus P5B (bios podajże 0509, nie był uaktualniany)
RAM - 2x1GB Patriot DDR2 667
Zasilacz - Chieftec 450W
Dodatkowo mam UPS, który nie jest oczywiście w żaden sposób przeciążony.

Odpowiedzi: 1

Albo bateryjka na mobo padła, albo jest to wynik przetaktowania podzespołów.
Anathema
Dodano
29.12.2006 14:14:18
  • xrnzaaas2 29.12.2006 14:36:07

Absolutnie nic nie było podkręcane, nawet procesor. Na dodatek wszystkie podzespoły są ładnie chłodzone. Bardzo mnie to zdziwiło, bo nowy sprzęt mam gdzieś od miesiąca.<BR /><BR />Być może przy montowaniu nowego coolerka zahaczyłem o coś, ale po zamontowaniu normalnie odpaliłem Windozę i chodziło OK.<BR />

xrnzaaas2
Dodano:
29.12.2006 13:53:19
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1