bios sie zawiesza – problem z płytą główną

dostałem wczoraj płytę głowną gigabyte GA–7N400S–L. po podłaczeniu (wszystko dobrze, jestem pewien) natrafiłem na pewien problem. otoz po włączeniu kompa bios odpala ale po chwili po prostu sie zatrzymuje. i robi to dość losowo: czasem przy wykrywaniu pamięci, czasem tuz przed rozpoczęciem wgrywania systemu, czasem kiedy wejde do biosu, a czasem wogóle się nie włacza. w instrukcji pisze płyta wymaga zasilacza minimum 300w, ja mam 200w co uwaźam za przyczyne problemu (tym bardziej ze w podony sposób na brak zasilania reagowała niedawno karta graficzna). mam zamiar w poniedziałek kupic nowy zasilacz, ale moze ktos mi doradzi czy jestem na dobrym tropie? bo nie chce kupować zasilacza w ciemno kiedy okaze się ze płyta jest uszkodzona :?

Odpowiedzi: 7

przez kilkunaście minut pracy memtest pokazywał same errory – 0% pass. :( źeby było śmieszniej u kumpla ram działał bez zarzutu. czy moźe to być uszkodzone gniazdo na płycie? w biosie zasilanie do ramu pokazuje, źe jest ok.
liro'
Dodano
13.10.2005 23:56:43
niestety mam na jednej. moze to konflikt płyta gigabyte, pamięć kingstone? jutro jeszcze sprawdze u kogoś inneog czy te ramy działają. bo przy uruchamianiu niby je wykrywa ale nie zawsze. nie idzie nic skonfigurować ramów w biosie?
liro'
Dodano
12.10.2005 20:43:07
Chodzi o to źe prawie napewno masz uszkodzoną pamięć RAM jeśli masz 2 kostki spróbuj na jednej , jak się wyłozy na drugiej, a w wolnej chwili Memtestem posprawdzaj pamięci.
Seeker
Dodano
12.10.2005 19:59:16
no mam zasilacz i wszytko działa, tylko ze windows się sypnąl i nie moge go zainstalować ponownie :( xp w ogóle nie odpala (pisze ze brakuje jakiegos pliku – próbowałem dwie rózne wersje i na kaźdej brakuje innego pliku), a kiedy chciałem zainstalować 98se to przy scandisku napisału ze "za mało pamięci konwencjonalnej" i ze nie mozna kontynuować. o co chodzi?
liro'
Dodano
12.10.2005 14:36:43
proc druron 850
ram 512 ddr
grafa gf3 ti
dyski samsung 80gb, nagrywarka lg i fdd
płyta nówka, nie wiem kiedy wyprodukowana chyba jakis rok temu
liro'
Dodano
09.10.2005 00:19:20
liro', czy jestes na dobrym tropie moźe się okazać, jeśli:
– odłączysz dysk/dyski (taśma i molex),
–odłączysz napęd/y, stację dyskietek
–zostawisz tylko kartę graficzną , pamięci, i procesor
jest szansa na to źe wystarczy mocy z zasilacza, i jesli nie będzie zwisów w BIOSie , to będzie znaczyło źe dobrze myślałeś źe to zasilacz.
Seeker
Dodano
08.10.2005 23:08:03
Podaj konfiguracje calego komputera, to zobaczymy ile potrzebuje minimum. 200W mozliwe ze za malo. A ta plyta jaki wiek sobie liczy ?
mettal
Dodano
08.10.2005 22:44:06
liro'
Dodano:
08.10.2005 22:39:14
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1