Bios rozruch z cd nie działa mimo płyty bootującej
Witam szanowne grono. Mój problem polega na tym, źe instalator Windows XP SP2 nie chce ruszyc z cd–romu mimo, źe ustawiam first boot na cd–rom (płyta jest bootująca na 100% bo instalowałem na innym komp). Posiadam płyte główną Abit :
Nazwa płyty głównej Abit SL6 (6 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio, Video)
Mikroukład płyty głównej Intel Solano i815
Sprzedawca Award Software International, Inc.
Wersja 6.00 PG
Data wydania 05/25/2000
Urządzenia startowe Floppy Disk, Hard Disk, CD–ROM, ATAPI ZIP, LS–120
Moźliwości Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD
Stary troche, ale nie nie ma problemów oprócz tego rozruchu. Kolega kiedyś miał jakąś plyte którą wkładałem do cd–romu wczytywała cośtam i później musiałem włoźyc płyte z WinXp, ale przepadła (moźe ma ktoś taką plyte lub wie skąd ściągnąć). Bo teraz musze nagrać napierw Win98, źeby później uaktualnic do XP, ale to za długo trwa i jest bez sensu (zajmuje więcej miejsca itp.)
Jedyne co posiadam podłączone do usb to kombajn (druk.,skan.,kopiarka––>>HP PSC 1315).
Aktualizacja biosu jest konieczna ?? Wolałbym juź tą plytke bo w aktualizacji biosu jestem laikiem.
Będę wdzięczny za kaźdą sugestie
Nazwa płyty głównej Abit SL6 (6 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio, Video)
Mikroukład płyty głównej Intel Solano i815
Sprzedawca Award Software International, Inc.
Wersja 6.00 PG
Data wydania 05/25/2000
Urządzenia startowe Floppy Disk, Hard Disk, CD–ROM, ATAPI ZIP, LS–120
Moźliwości Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD
Stary troche, ale nie nie ma problemów oprócz tego rozruchu. Kolega kiedyś miał jakąś plyte którą wkładałem do cd–romu wczytywała cośtam i później musiałem włoźyc płyte z WinXp, ale przepadła (moźe ma ktoś taką plyte lub wie skąd ściągnąć). Bo teraz musze nagrać napierw Win98, źeby później uaktualnic do XP, ale to za długo trwa i jest bez sensu (zajmuje więcej miejsca itp.)
Jedyne co posiadam podłączone do usb to kombajn (druk.,skan.,kopiarka––>>HP PSC 1315).
Aktualizacja biosu jest konieczna ?? Wolałbym juź tą plytke bo w aktualizacji biosu jestem laikiem.
Będę wdzięczny za kaźdą sugestie
Odpowiedzi: 3
wejdz na stronę http://win–os.pl/modules.php?op=modload&name=FAQ&file=index&myfaq=yes&id_cat=2 tam jest wszystko opisane dasz radę wybierasz tylko plik odpowiedni do twojej wersji windows xp i klikasz na narzędzia:dyski instalacyjne do instalacji uruchamianej z dyskietek powodzenia daj znać jak ci poszło.
no ładnie to opisałes, ale nic mi to nie mówi. Moźesz rowinąć swoją wpowiedź bądź ułatwić i opisać co i jak ? Pozdrawiam
windows update następnie uźyj opcji administratora potem kliknij wyszukaj w centrum pobierania firmy microsoft ustawiasz język polski countries®ion i klikasz więcej popularnych plików i tam szukasz dyski instalacyjne uruchamiane z dyskietek tylko szukaj odpowiedniej do systemu xp home z sp1,sp2 xp pro z sp1,sp2 albo uruchom instalatora z dyskietki 98 instalator jest w folderze i386( winnt32)
Strona 1 / 1