BIOS – pomocy!
Witam
kupilem sprzet wlasnie nowy(MSI K7T266 Pro2–A) i podlaczylem do niej duronka
650 (stary, ale tylko na jakis czas bedzie)
Coolera mam firmy trace do 1.4 Mhz
Problemy ;)
1. gdy wlaczam kompa (bios ami) system pisze cos w rodzaju
Auto–detecting primary drive – press esc to skip
myslalem ze tak tylko za 1szym razem bedzie ale jest tak za kazdym restarte
kompa! przez to komp wlacza mi sie 2 minuty, dziwne... w biosie wszystko
poustawiane niby dobrze, niestety nie ma tam chyba opcji auto–detect'u
a moze sie myle? czy to moze byc cos zle podlaczone?
dysk mam tylko jeden wiec odpada raczej zle ustawienie zworek, jest jedna
ustawiona na master. Do dysku jest podlaczony kabel IDE oraz zasilanie a to
wszystko do pierwszego portu IDE na plycie glownej.
Chyba raczej cos z tasmami, ale nie wiem, co? czy mozliwe jest ze ten
problem powoduje zbyt mocno "skrecona" tasma? Wszytkie porty podociskane
wiec nie mam juz wiecej pomyslow co to mogloby byc.
W biosie tez probowalem cos poustawiac, ale nie bardzo widze tam jakies pole
do manewru...
Strasznie to wszytko irytujace gdy sytem 40 sekund wlacza auto detekcje...
kupilem sprzet wlasnie nowy(MSI K7T266 Pro2–A) i podlaczylem do niej duronka
650 (stary, ale tylko na jakis czas bedzie)
Coolera mam firmy trace do 1.4 Mhz
Problemy ;)
1. gdy wlaczam kompa (bios ami) system pisze cos w rodzaju
Auto–detecting primary drive – press esc to skip
myslalem ze tak tylko za 1szym razem bedzie ale jest tak za kazdym restarte
kompa! przez to komp wlacza mi sie 2 minuty, dziwne... w biosie wszystko
poustawiane niby dobrze, niestety nie ma tam chyba opcji auto–detect'u
a moze sie myle? czy to moze byc cos zle podlaczone?
dysk mam tylko jeden wiec odpada raczej zle ustawienie zworek, jest jedna
ustawiona na master. Do dysku jest podlaczony kabel IDE oraz zasilanie a to
wszystko do pierwszego portu IDE na plycie glownej.
Chyba raczej cos z tasmami, ale nie wiem, co? czy mozliwe jest ze ten
problem powoduje zbyt mocno "skrecona" tasma? Wszytkie porty podociskane
wiec nie mam juz wiecej pomyslow co to mogloby byc.
W biosie tez probowalem cos poustawiac, ale nie bardzo widze tam jakies pole
do manewru...
Strasznie to wszytko irytujace gdy sytem 40 sekund wlacza auto detekcje...
Odpowiedzi: 7
w zasadzie nie robi roznicy czy podpinamy tasme jedna strona czy drugim koncem.. byle nie po srodku :)))
Do potomnych.
Niebieska wtyczka do płyty.
Jak nie ma oznaczeń kolorami to wtyczka którą wpinamy do płyty jest najdalej oddalona od następnej wtyczki, te dwie które są najbliźej siebie wpinamy w napędy.
Niebieska wtyczka do płyty.
Jak nie ma oznaczeń kolorami to wtyczka którą wpinamy do płyty jest najdalej oddalona od następnej wtyczki, te dwie które są najbliźej siebie wpinamy w napędy.
okazalo sie ze mialem zle podlaczone kable IDE.
Tj niebieska koncowka byla w cdromie, czarna na HGG a biala na MB ;)
Teraz juz mam niebieska w MB
czarna w HDD
biala w CDROM (mam nadzieje ze tak ma byc, dziala ok)
Nie wiem tylko skad mialem o tym wiedziec – w instrukcji ani slowa o podlaczaniu tasm pod konkretne kolory...
dziekuje jeszcze raz
Tj niebieska koncowka byla w cdromie, czarna na HGG a biala na MB ;)
Teraz juz mam niebieska w MB
czarna w HDD
biala w CDROM (mam nadzieje ze tak ma byc, dziala ok)
Nie wiem tylko skad mialem o tym wiedziec – w instrukcji ani slowa o podlaczaniu tasm pod konkretne kolory...
dziekuje jeszcze raz
dziekuje wszytkim za tak szybkie odpowiedzi pokombinuje i wykorzystam Wasze porady
przy uruchomieniu niebedzie autodetekcji ale naped cd bedzie i tak widziany przez sytsem...
pkt1.system ma wlaczona autodetekcje na primary slave... byc moze masz tam podpiety cdrom ktory ma zle ustawiona zwore powinna byc na (slave mode) jesli nie to zamien zworke jesli jednak wszystko jest correct podepinj cdroma na secoundary master to 2 kanal tryb nadrzedny pamietaj o zworce na cdromie! jesli dalej sa problemy i system stara sie cos wykryc wejdz do biosu i chyba na samej gorze wlaznisz i ustawiasz sposob wykrywania przez system urzadzen don podpietych w trybie primary master bedziesz mial HDD zostaw tak jak jest jesli gdzies masz tam ustawione auto przy dysku przejdz do punktu (2) jesli nie na reszcie daj "none" system niebedzie automatycznie wykrywal kolejnych kanalow ...
pkt2.
wejdz w bios w autodetecting HDD musisz to miec! gdzies wykryj sobie dysk... powinno wykryc bez problemu jezeli dlugo czekasz na pojawienie sie informacji to znaczy ze masz na pewno cos zle podpiete (* tasma!–) jesli zas nieczekales dlugo znaczy ze wszystko jest okej ( zwroc uwage na to jak dysk zostal wykryty czy master czy slave czy secoundary czy primary )... przejdz przez kolejne etapy autowykrywania... wyjdz z tego menu i wejdz tam gdzie masz informacje o podpietych urzadzeniach (HDD) zobacz jakie info masz na temat dyzia..(ile glowic cylindorooof i takie tam) postepujesz tak jak wyzej To zostawiasz ...na reszcie primary slave secoundary master i secoundary slave ustawiasz na none! system przy restarcie niebedzie wykrywal nic poza dyskiem twardym... powodzenia.,..
pkt2.
wejdz w bios w autodetecting HDD musisz to miec! gdzies wykryj sobie dysk... powinno wykryc bez problemu jezeli dlugo czekasz na pojawienie sie informacji to znaczy ze masz na pewno cos zle podpiete (* tasma!–) jesli zas nieczekales dlugo znaczy ze wszystko jest okej ( zwroc uwage na to jak dysk zostal wykryty czy master czy slave czy secoundary czy primary )... przejdz przez kolejne etapy autowykrywania... wyjdz z tego menu i wejdz tam gdzie masz informacje o podpietych urzadzeniach (HDD) zobacz jakie info masz na temat dyzia..(ile glowic cylindorooof i takie tam) postepujesz tak jak wyzej To zostawiasz ...na reszcie primary slave secoundary master i secoundary slave ustawiasz na none! system przy restarcie niebedzie wykrywal nic poza dyskiem twardym... powodzenia.,..
Sprawdź czy masz dobrze wpiętą taśmę (czytaj czerwonym brzegiem do pinu 1 na płycie i w dysku) dysk i płyta mają oznaczenia gdzie znajduje się pin 1 i po tej stronie taśma musi iść czerwonym brzegiem. Co do autodetekcji to lepiej jest ustawić dysk w biosie poleceniem detect drives (lub coś takiego) kiedy wykryje dysk dajesz yes i płyta nie będzie musiała za kaźdym razem wykrywać napędu.
Strona 1 / 1