Bios Nie Wykrywa Sprawnego Cd

Witam!
A więc problemów ze starym sprzętem ciąg dalszy. A więc tak: komp działa :) mam shit'98 na nim, procek AMD 5x86–P75 133MHZ, 16mb ram, płytę SIS 486 PCI/ISA Mini–size, 2 dyski twarde, klawiature, mysz :D no i zasilacz...

Problem jest taki, ze nie mam FDD, CD...Zdobyłem cd Samsunga od znajomego, wczesniej na innym kompie dzialal, a teraz jak go podłącze do kanału Secondary, i ustawię na Master, to bios pokazuje cos takiego:
"Detecting HDD Secondary Master...[Press F4 to Skip]"

aź w koncu wyswietla takie cuś:

"Detecting HDD Secondary Master...none"

Dodam jeszcze, ze mam bios Awarda...Szukałem jeszcze w konfiguracji czegos o CD, ale nic nie znalazłem. Pomocy!

Odpowiedzi: 8

mrTom:
Mój bios jest niesteety za stary, i nie wykrywa zadnego odtwarzacza CD. Udało mi sie otworzyc płytke w Windows, to znaczy ze napęd jest sprawny. Ale jak chcę podłączyc do tego staruszka 2 CD–ROMy: jednego na primary slave, a drugiego na secondary master, to tego na secondary windows nie widzi. Co mogę zrobic?

Kontroler IDE, zakupić – CD–romy podłączysz wtedy do 2 kanałów pojedyńczo a, dyski do kontrolera, lub zmiana płyty
Seeker
Dodano
15.04.2005 14:20:29
Mój bios jest niesteety za stary, i nie wykrywa zadnego odtwarzacza CD. Udało mi sie otworzyc płytke w Windows, to znaczy ze napęd jest sprawny. Ale jak chcę podłączyc do tego staruszka 2 CD–ROMy: jednego na primary slave, a drugiego na secondary master, to tego na secondary windows nie widzi. Co mogę zrobic?
mrTom
Dodano
15.04.2005 09:50:23
@mrTom ustaw ten CD –ROM jako jeden na kanale .
Przy starcie moźe nie być tak jak w teraźniejszych płytach źe go wykrywa tak jak HDD, ale powinien się pojawić napis –ATAPI , itd.
Zobacz czy jak uruchomisz system z płyty od W98 to masz ten napęd –.
Jeśli w WIN98 jest ten napęd, ale nie moźna do niego wejść to WIN albo nie zainstalował wszystkich sterów do niego, albo jest jakiś konflikt – niekoniecznie związany z IRQ , ale np. z adresami pamięci dla tego urządzenia lub błedami wej/wyj.
Spróbuj tak jak napisałem wcześniej zostawić sam ten napęd na kanale. Moźesz jeszcze dokonać autodetekcji w BIOSie tak jak przy HDD – niektóre BIOSY dopiero po takiej procedurze pozwalały na to by napęd był widoczny.
Seeker
Dodano
13.04.2005 16:36:08
Czyli dalej nie pracuje i bios musi go widzieć, inaczej nic z tego nie będzie.
JNJN
Dodano
12.04.2005 18:04:47
jush sobie poradzilem, co prawda bios go nie wykrywa, ale winda tak. Jest jeszcze jednen [problem – gdy chce zobaczyc zawartosc plyty to pisze, ze urzadzenie nie jest gotowe :roll:
mrTom
Dodano
12.04.2005 17:51:13
Sprawdź ten napęd CD na innym kompie czy napewno działa.

Zdarzało się źe napęd CD x 52 nie chce pracować na starym kompie,więć załatw do x 24.

Sprawdz na drugim urządzeniu taśme i drugi kanał IDE czy dobry w kompie.

W biosie dyski i napędy ustaw na auto i ustaw CD i dyski na PIO jak jest taka moźliwość.
JNJN
Dodano
11.04.2005 20:13:52
Spróbowałem, nie działa. Jest tak samo jak wczesniej.
mrTom
Dodano
11.04.2005 18:20:33
A sprobuj go podpiąć ,jako slave, na pierwszym kanale – wraz z HDD, zaś drugi z dysków przepiąć na secondary – jako stand alone czy master.
Moźe to kwestia kontrolera na płycie, a nie napędu?
Rebe
Dodano
11.04.2005 17:27:42
mrTom
Dodano:
11.04.2005 17:16:38
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1