Bios nie wykrywa poprawnie procka
Witam
mam płyte główna Asus K8U–X i Semprona 2500 +. Podczas uruchamiania komputera w biosie wyświetla się komunikat źe uźywany procesor jest nieznany przez biosa. Tak samo w windowsie xp wskazuje mi, źe mam procesor AMD Athlon or Opteron CPU model unknown ~1,4 GHz
Proszę o pomoc
mam płyte główna Asus K8U–X i Semprona 2500 +. Podczas uruchamiania komputera w biosie wyświetla się komunikat źe uźywany procesor jest nieznany przez biosa. Tak samo w windowsie xp wskazuje mi, źe mam procesor AMD Athlon or Opteron CPU model unknown ~1,4 GHz
Proszę o pomoc
Odpowiedzi: 8
Procesor budźetowy to i taktowanie niskie.
tak, to jest 64 bit sempron, czyli wszytsko jasne, troche biedne te taktowanie ^^
pozdrawiam i dziękuje za pomoc
pozdrawiam i dziękuje za pomoc
Nie odpowiedziales na moje pytanie, jesli to semp zwykly 2500+
to jest tak 10.5 x FSB166 = 1750
a jesli to semp 2500+ 64bit
to jest tak
7 x FSB200 = 1400, czyli prawidlowo
to jest tak 10.5 x FSB166 = 1750
a jesli to semp 2500+ 64bit
to jest tak
7 x FSB200 = 1400, czyli prawidlowo
eh takiego dziwnego biosu to ja jeszcze nie widziałem, wchodzę do Advanced Menu i następnie do JumperFree Configuration i AI Overlock Tuner jest nastawiony na Standard, sprzestawiam na manual i pojawia się CPU FSB Frequency i mam tylko do wybory 200 MHz. A z tym nie ma nic wspolnego HyperTransport Configuration? bo mam to domylsnie na 200 MHz nastawione a mogę az do 1000 MHz zmienić.
ps.
co do zworki na plycie, to sa zworki ale one są do "clear the real time clock (RTC) RAM in CMOS
Pozdrawiam
ps.
co do zworki na plycie, to sa zworki ale one są do "clear the real time clock (RTC) RAM in CMOS
Pozdrawiam
Musisz w biosie przestawić FSB na 166,bo teraz masz ustawione 133.
Ma być mnoźnik 10.5 x FSB166 = 1750
Zobacz w opisie płyty czy nie ma zworki na płycie głównej i czy nie trzeba przestawić.
Ma być mnoźnik 10.5 x FSB166 = 1750
Zobacz w opisie płyty czy nie ma zworki na płycie głównej i czy nie trzeba przestawić.
Dziekuję za pomoc
Uaktualniłem bios do najnowszej wersji i teraz poprawnie wszytsko wykrywa. Teraz tylko będe musiał sie pomęczyć z przektaktowaniem procesora na wskazane 1750 mHz, bo ustawił się na najniźsze 1400 mHz, a biosie wszytskie opcje zmiany mam poblokowane:)
pozdrawiam
Uaktualniłem bios do najnowszej wersji i teraz poprawnie wszytsko wykrywa. Teraz tylko będe musiał sie pomęczyć z przektaktowaniem procesora na wskazane 1750 mHz, bo ustawił się na najniźsze 1400 mHz, a biosie wszytskie opcje zmiany mam poblokowane:)
pozdrawiam
Aktualizowałeś bios do najnowszego.
Procek napewno sprawny.
Do biosu uźyj aplikacji Live Update.
Poczytaj
Tu
Procek napewno sprawny.
Do biosu uźyj aplikacji Live Update.
Poczytaj
Tu
A jak masz ustawione FSB w biosie, powinno byc tak 166Mhz (333) to jest domyslne ustawienie dla tego procka. Jest tez drugie pytanie, czy to jest wersja 64bitowa ? Bo jesli tak, to zapewne trzeba zaktualizowac bios. Nawet gdy jest to zwykly sep, przydala by sie aktualka, jesli w biosie, szyna taktowanie sa prawidlowe, a procek jest nierozpoznany.
Strona 1 / 1