BIOS nie wykrywa dysku

Witam.
Mam dwa dyski Caviar 80 GB podpięte jako master i slave. Wszystko jest w porządku. Parę dni temu kumpel podrzucił mi swojego Caviara 80GB, coby mu skopiowac trochę softu i zainstalować parę programów.
Podłączyłem jego dysk jako slave, BIOS go wykrył i skopiowałem co trzeba było. Następnie podłączyłem go jako master i się zaczeło. BIOS przechodzi test POST, ale po wyświetleniu komunikatu Detecting IDE drives... nic się nie rusza. Nie wykrywa dysku, nagrywarki CD–RW i DVDRAM. Czekałem ponad pół godziny, bez zmian. Zworki w porządku, taśma i zasiłka równieź. Po ponownym podpięciu mojego dysku jako master i dysku kumpla jako slave, BIOS rozpoznaje oba i wszystko gra. Co się dzieje?
Dysk kumpla ma jedną partycję i zainstalowany XP Pro, podobnie jak u mnie. Jeszcze jedno. Gdy podłączyłem jako slave mój drugi dysk, BIOS nie wykrył go poprawnie, a Windows stwierdził, źe jego pojemność wynosi ok. 5 GB, ponadto jest niesformatowany. Pomogło dopiero odłączenie go i uruchomienie Windowsa na jednym dysku, zamknięcie systemu i ponowne podłączenie drugiego dysku. Po tej "sztuczce" BIOS prawidłowo go rozpoznał, a i Windows nie miał zastrzeźeń. Proszę o sugestie.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Athlon XP 2500+, ASUS A7N8X, 512 MB RAM, 2x Caviar 80 GB, GeForce FX 5200

Odpowiedzi: 1

Zadziałało :D. Wielkie dzięki.
Czasami rozwiązanie problemu jest tak blisko, źe go nie widać. Zmyliło mnie to, źe kumpel ma jeden dysk, a zworka była ustawiona na master i u niego wszystko grało. Teraz dopiero do mnie dotarło, źe jako slave mógł mieć podłączony np. CDek. Swoją drogą wstyd, źeby mając 2 Caviary, nie pamiętać zworkologii.
Jeszcze raz dziękuję, temat uwaźam za zamknięty.
quixx
Dodano
07.09.2005 22:40:25
quixx
Dodano:
07.09.2005 22:12:43
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1