Bios nie widzi HDD jako master –– POMOCY!!!

Mam dysk western digital 5 gb. Przy podlaczeniu go jako master (zworki ustawione sa dobrze) bios mi nie pokazuje dysku. Po przestawieniu zworek na slave widzi go. O co tu chodzi?
Pomozcie chopy.

Odpowiedzi: 11

Wolumin:
Czyli gdy do taśmy jest podłączone 1 urządzenie to trzeba ustawić zworki na CABEL SELECT(CS) ale mysle źe to chyba wiesz :) .

niekoniecznie, moźesz mieć ustawiony wtedy slave i teź będzie dobrze, a tak dla ścisłości nie "CABEL SELECT" tylko "CABLE SELECT" ;) ale to juź tak na marginesie hehe :D:
kris_
Dodano
28.02.2005 23:20:13
master działa tylko wtedy gdy do taśmy masz podłączone dwa urządzenia
Czyli gdy do taśmy jest podłączone 1 urządzenie to trzeba ustawić zworki na CABEL SELECT(CS) ale mysle źe to chyba wiesz :) .
Wolumin
Dodano
28.02.2005 23:09:34
Wolumin:
Chyba Tablica Alokacji Plików(czy jakoś tak) siadła. Załóź od nowa partycje. Mojemu kumplowi to pomogło ale on miał cały czas HD na master ustawione.

partycja nie ma nic do wykrywania sprzętu w biosie ;)
kris_
Dodano
28.02.2005 23:04:00
wszystko jest okey, poprostu dyski tej firmy tak mają. master działa tylko wtedy gdy do taśmy masz podłączone dwa urządzenia. sam sie z tym spotkałem przy dysku wd caviar 40 GB i płycie głównej soltek. takźe niczym sie nie przejmuj bo tak to juź po prostu musi być ;)
kris_
Dodano
28.02.2005 22:59:22
Chyba Tablica Alokacji Plików(czy jakoś tak) siadła. Załóź od nowa partycje. Mojemu kumplowi to pomogło ale on miał cały czas HD na master ustawione.
Wolumin
Dodano
28.02.2005 19:27:28
Wejdź do biosu i zobacz czy przy master nie masz ustawionych jakis opcji ręcznie – co powoduje nie wykrycie dysku. Ustaw wszystko na automatyczne wykrywanie

W innym kompie na innym biosie tez nie mozna znalezc go jako Master.
Ale znalazlem na stronie producenta tego dysku jakis program testujacy i pokazal mi ze są w kazdej partycji przytoczebootable false
nie wiem czy to jest uszkodzenie?, czy to jest do naprawy?, a jak tak, to jakim programem?
Pozdrawiam
Rodos
Dodano
28.02.2005 18:56:31
Wejdź do biosu i zobacz czy przy master nie masz ustawionych jakichś opcji ręcznie – co powoduje nie wykrycie dysku. Ustaw wszystko na automatyczne wykrywanie.
SLAY3R
Dodano
28.02.2005 14:56:29
Ale ja go juz nie chce i chce sprzedac. Musi wiec dzialac dobrze na Master. Moze jakies programy?
Z tego co wiem sa jakies, ale wszystkie po angielsku a ja niestety nie znam tego jezyka.
Rodos
Dodano
28.02.2005 14:53:37
To jak dobrze działa ci jako Slave to sie ciesz. Gorzej jakby wogóle nie działął :wink: Zwaźywszy na to źe traktowany był jak duźa dyskietka :wink:
adik154
Dodano
28.02.2005 14:33:22
1 Mam podlaczony tylko jeden ten dysk na tej tasmie.
2 Oznaczenia sa ok bo zglasza sie jako slavei widac oznaczenia.
3 A co do pinow na dysku to nie wiem, bo nie znam sposobu jak to sprawdzic.
On caly czas procowal mi jako slave bez zarzutu.
Mialem go w szufladzie i traktowalem go jako bardzo duza dyskietke.
Rodos
Dodano
28.02.2005 14:27:37
Pomysł nr1
A masz na taśmie inne urządzenie :?: :?: Bo moźe chcesz dwa mastery na jednej taśmie walnąć :P
Pomysł nr2
Oznaczenia na dysku mogą byc nieprawidłwe (ja tak kiedyś miałem z SAMSUNGIEM)
Pomysł nr3
Moźe te bolczyki sie upitoliły przy konfiguracji na master???
adik154
Dodano
28.02.2005 13:18:28
Rodos
Dodano:
28.02.2005 13:09:54
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1