bios i cdormy primary i secondary...
mama pytanko moźe smieszne ale ja się w tym biosie nie bardzo łapie.. :oops: no więc w biosie oraz przu uruchamianiu kompa mozna zobaczyc napędy w primary i secondary , master, slave itp. Mam 2 cdromy dvd i nagrywarke cd, sa one ustawione na IDE secondary dvd–master a nagrywarka na slave pod IDE primary master jest jakiś nr st... a pod primary master nie mam nic czy jest to prawidłowe ustawienie cdromów czy niebardzo?
Odpowiedzi: 20
Czyli wniosek z tego źe nowe napędy CD warto podpinać na taśmie 80 źyłowej i stosować w biosie ustawienia transferu na auto,bo przynajmniej według testów transfer wzrasta – ale dalej to ATA33/UDMA2.
Taśma 80 źyłowa.
Taśma 40 źyłowa lub sztywne ustawienie w biosie UDMA2 dla napędu.
Czyli teoretycznie wzrost transferu o 6 MB/s.
Transfer z kontrolera – 32MB/s
Taśma 80 źyłowa.
Transfer z kontrolera 26MB/s
Taśma 40 źyłowa lub sztywne ustawienie w biosie UDMA2 dla napędu.
Czyli teoretycznie wzrost transferu o 6 MB/s.
Wygląda, źe to jednak tylko zgodność z międzymordziem, a nie rzeczywiste ATA66.
Ja osobiscie zglupialem co do tego UDMA4, a wiec o to standardowy transfer z kontrolera, na tasmie 80 zylowej, w biosie ustawione na UDMA4:
Tak wyglada to na ustawieniu w biosie dla tego napedu UDMA2:
Transfer z kontrolera – 26MB/s
A tak wyglada to gdy podpiolem ten naped na 40 zylowej tasmie, bios automatycznie ustawil UDMA2:
W tym wypadku transfer identyczny jak po wymuszeniu w biosie UDMA2, czyli 26MB/s
Wnioski wyciagnijcie sami :wink:
Dodatkowo przepraszam autora topicu za ten ogromy offtop :wink:
UPDATE:
Ponizej dodatkowo moj DVD–ROM, wykrywany w biosie UDMA2 (w systemie takze), podpiety na 80 zylowej tasmie:
Tak wyglada to na ustawieniu w biosie dla tego napedu UDMA2:
A tak wyglada to gdy podpiolem ten naped na 40 zylowej tasmie, bios automatycznie ustawil UDMA2:
W tym wypadku transfer identyczny jak po wymuszeniu w biosie UDMA2, czyli 26MB/s
Wnioski wyciagnijcie sami :wink:
Dodatkowo przepraszam autora topicu za ten ogromy offtop :wink:
UPDATE:
Ponizej dodatkowo moj DVD–ROM, wykrywany w biosie UDMA2 (w systemie takze), podpiety na 80 zylowej tasmie:
mettal – zaryzykuj ;) – podpenij tego LiteOna na drugim kanale i sprawdź transfer, a potem to samo zrob, ale przy taśmie 40 źyłowej ( bez ekranów ).
Dzięku temu będzie moźna ostatecznie rozstrzygnąć czy to tylko współpraca z międzymordziem czy rzeczywista obsługa.
Dzięku temu będzie moźna ostatecznie rozstrzygnąć czy to tylko współpraca z międzymordziem czy rzeczywista obsługa.
sory bo namieszałem mam 2 napędy dvd i nagrywarke :?
Uźywaj przycisku aby poprawić coś w poscie.
SLAY3R
Uźywaj przycisku aby poprawić coś w poscie.
SLAY3R
Według mnie to przekłamania systemu lub firmware napędu oszukuje system.
Max transfer dla napędów CD to 33MB/s/ATA33/UDMA2.
http://www.tomshardware.pl/storage/20020806/ide–04.html
Max transfer dla napędów CD to 33MB/s/ATA33/UDMA2.
http://www.tomshardware.pl/storage/20020806/ide–04.html
mettal – dziekuję za rozwianie wątpliwości.
Rebe:Pytam całkiem powaźnie czy jesteś tego pewnien?
Jak najbardziej Rebe. Posiadam nagrywarke Lite–On SHOW 1693S. Tryb transferu wykrywany i automatycznie ustawiony to Ultra DMA4, tak wykrywa to BIOS jak i system.
Mam ja na jednym kanale razem z dyskiem, HDD master, Nagrywarka Slave.
Poznizej obrazek z Menadzera :wink:
UPDATE:
Takze transfer z kontrolera pokazuje ze to UDMA4 to rzeczywistosc, transfer dla tego napedu to 33MB/s, dlapozostalych dwoch pracujacych w UDMA2 w granicach 25MB/s
mettal:Sporo nowych nagrywarek DVD pracuje juz w standardzie Ultra DMA4. :wink:
Pytam całkiem powaźnie czy jesteś tego pewnien?
Juź wyjasniam skąd wątpliwość – w czasach gdy szybsze interfejsy się dopiero rozpowszechniały istniał jakiś ASUS bodaj , tego na 100% nie pomnę, który teź był tak reklamowany.
Tyle, źe z prawdą miała to tyle wspólnego, źem oźna go było podpiąć bez obaw do "szybkiego" IDE, a on i tak,góra, w UDMA–2 pracował.
Stad moja wątpliwość.
mettal:Owszem, ale niektore plyty maja problem z takowa obsluga. Niedawno skladalem kompa znajomej (plyta Epox, kiedys takze na Gigabyte)
Aha. No to nieciekawie. Bo właśnie sobie tak ustawiłem (mam Gigabyte 8SQ800), ale bez drugieo napędu, tzn:
Primary Master –> Dysk twardy.
Secondary Master –> drugi Dysk twardy.
Primary Slave –> napęd
Bo jeźeli mam moje Secondary Master (SAMSUNG SV0411N) to niemoźe być z nim podpiete nic innego, tylko drugi dysk. (na taśmie, nazwijmy ja, "2")
Ale gdy podłąćze na tej samej taśmie (czyli 2) dwa napędy to niewykrywa mi jednego z nich. Mam nadzieje źe to wina kabla, a nie błędu opisanego przez Ciebie.
Sporo nowych nagrywarek DVD pracuje juz w standardzie Ultra DMA4. :wink:
damiancore:
A odnośnie taśm. To czy mogą być dwie 80 źyłowe? czy to ma jakis wpływ na system??
Oczywiście, źe moga. Tyle, źe w wypadku sprzętow ATAPI nie są one konieczne.
Inaczej niz przy dyskach twardych, ktore dopuiero przy uzyciu tasmy z ekranami mogą osiągać wyźsze niź UDMA2/ATA33 transfery.
damiancore:
a np. :
A to z powodu tego, iź np. przenosząc pamięć wirtualną na drugi dysk, osiągniemy lepszą wydajnoś(chocb trochę), dlatego źe będzie na osobnym kablu.
Owszem, ale niektore plyty maja problem z takowa obsluga. Niedawno skladalem kompa znajomej (plyta Epox, kiedys takze na Gigabyte)na IDE1 Master byl nowy czysty dysk, na IDE2 Master byl stary dysk, oba czyste bez partycji.W biosie wszystko prawidlowo ustawione. Przy probie instalacji systemu, zaraz po tym jak jest komunikat ze komputer zostanie uruchomiony ponownie. Potem oczywiscie ponowny rozruch i nic, czarny ekran, bez migajacego kursora i tak kilka razy. Po podpieciu dyskow na tym samym kanale, jeden jako master, drugi slave,instalacja bezproblemowa.
A odnośnie taśm. To czy mogą być dwie 80 źyłowe? czy to ma jakis wpływ na system??
Oczywiscie ze moga byc dwie 80, dalem taki przyklad gdyz producenci standardowo daja 40 i 80...
mettal:Powinienes miec tak podpiete na PRIMARY IDE master i slave dyski twarde, gdy masz jeden to podpinasz go jako master. Dyski na 80 zyłowej tasmie.
a np. :
A to z powodu tego, iź np. przenosząc pamięć wirtualną na drugi dysk, osiągniemy lepszą wydajnoś(chocb trochę), dlatego źe będzie na osobnym kablu.
Primary Slave –> napęd
Secondary Slave –> drugi napęd
Taka konfiguracja teź była by dobra.
Wiech – co prawda jestem cienki z matematyki, ale
Co do podpinania zaś – jeźlei sprzety nei są starszej generacji i bez problemu pracują wszystkie w UDMA to jak isę je zepnie własciwie nie stanowi róznicy. Oczywiście przy pamiętaniu o prawidłowym zezworkowaniu ich.
Jedyny element wart rozwagi i uwagi to ew. instrukcja do płyty – moźe isębowiem okazać, źe wyniknie z niej, iź na IDE 1 nie powinno się podpinać ATAPI, ale to juź tylko gwoli uwagi wskazuję.
nawet gdybym przyjął, źe ta wylicznaka jest wadliwa to i tak minimum 3 urządzenia ATAPI mi wychodzą.Mam 2 cdromy dvd i nagrywarke cd
Co do podpinania zaś – jeźlei sprzety nei są starszej generacji i bez problemu pracują wszystkie w UDMA to jak isę je zepnie własciwie nie stanowi róznicy. Oczywiście przy pamiętaniu o prawidłowym zezworkowaniu ich.
Jedyny element wart rozwagi i uwagi to ew. instrukcja do płyty – moźe isębowiem okazać, źe wyniknie z niej, iź na IDE 1 nie powinno się podpinać ATAPI, ale to juź tylko gwoli uwagi wskazuję.
Wiech:To masz o conajmniej jedno urządzenie.... za duźo – jeśli są 4 to jak chcesz dysk podpiąć?
kolega ma dwa napędy...DVD rom i nagrywarkę.
Oba napędy na jedną taśmę 80 źył i do IDE2,dyski teź na 80 źyłowej taśmie i do IDE1...Powodzenia
Wróźka?, jasnowidz ? Póki sam tego nie sprostuje ma 4 , bo tak napisał, przypuszczanie czegoś na zasadzie: pewnie się pomylił , napewno ma dwa i dokładanie do tego dysków o których a nic nie jest wspomniane, źałosne jest, a dobja jeszcze bardziej, uświadamianie mnie w tej kwestii.
To masz o conajmniej jedno urządzenie.... za duźo – jeśli są 4 to jak chcesz dysk podpiąć?
kolega ma dwa napędy...DVD rom i nagrywarkę.
Oba napędy na jedną taśmę 80 źył i do IDE2,dyski teź na 80 źyłowej taśmie i do IDE1...Powodzenia
Seeker:
To masz o conajmniej jedno urządzenie.... za duźo – jeśli są 4 to jak chcesz dysk podpiąć?
Dysk zawsze moze pod USB podpiac, o ile w biosie botowanie z usb da sie ustawic :mrgreen:
No chyba ze dysk masz na SATA
A tak serio jesli masz tylko dwa kanlay i dwa urzadzenia na kanal,to musisz zrezygnowac z ktoregos napedu, co by HDD podczepic :wink:
konvers:Mam 2 cdromy dvd i nagrywarke cd,
A wiec tak z regoly do plyty glownej dostaje sie dwie tasmy IDE, jedna 40 zylowa, a druga 80.
Powinienes miec tak podpiete na PRIMARY IDE master i slave dyski twarde, gdy masz jeden to podpinasz go jako master. Dyski na 80 zyłowej tasmie.
Na SECONDARY IDE z regoly podpina sie napedy CD–ROM, nagrywarki itp.
Powinienes miec tak podpiete na PRIMARY IDE master i slave dyski twarde, gdy masz jeden to podpinasz go jako master. Dyski na 80 zyłowej tasmie.
Na SECONDARY IDE z regoly podpina sie napedy CD–ROM, nagrywarki itp.
Strona 1 / 1