Bios do HIS Rodeon 9600

Poszukuję najnowszego biosu do karty graficznej His Excalibur Radeon 9600.

Z poważaniem i szacunkiem
   Krzyc***mag.

Odpowiedzi: 1

HIS chyba nie udostępnia Biosów do kart graficznych. Przynajmniej na oficjalnej stronie cisza o ty jak makiem zasiał.
Anathema
Dodano
04.09.2006 15:57:55
  • spiderko 04.09.2006 16:25:13

<a href="http://www.techpowerup.com/bios/" target="_blank" title="http://www.techpowerup.com/bios/">Kolekcja bios&oacute;w dla ATI</a>

• krzychumag 04.09.2006 23:51:55

Spiderko&nbsp;proszę&nbsp;Cię&nbsp;o&nbsp;pomoc&nbsp;a&nbsp;mianowicie&nbsp;zainstalawałem&nbsp;(chyba)&nbsp;zły&nbsp;bios&nbsp;do karty&nbsp;graficznej&nbsp;His&nbsp;Excalibur<br />Rodeon 9600 a mianowicie od karty Hightech Rodeon 9600 SE. Zauważyłem że jak wejdę&nbsp;w&nbsp;M&oacute;j&nbsp;komputer&nbsp;-&nbsp;<br /> Właściwości - Sprzęt - Menadzer Urządzeń to mam dwa ż&oacute;łte znaki zapytania (Nieznane Urządzenie) coś <br />od karty graficznej&nbsp;Hightech Rodeon 9600 SE . Postanowiłem odistalować&nbsp;&nbsp;sterowniki&nbsp;od&nbsp;karty&nbsp;graficznej&nbsp;i&nbsp;zainstalować&nbsp;<br />na&nbsp;nowo, i&nbsp;wtedy&nbsp;się&nbsp;już&nbsp;system&nbsp;nie&nbsp;uruchonił.&nbsp;Musiałem&nbsp;wejść&nbsp;w&nbsp;tryb&nbsp;awaryjny&nbsp;i&nbsp;zrobić&nbsp;przywracanie&nbsp;systemu&nbsp;i<br />dopiero&nbsp;wtedy&nbsp;się&nbsp;system&nbsp;uruchomił&nbsp;.&nbsp;Związku&nbsp;z&nbsp;tym&nbsp;mam&nbsp;pytanie&nbsp;a&nbsp;mianowicie&nbsp;jak&nbsp;przywr&oacute;cić&nbsp;stary&nbsp;bios&nbsp;mojej<br />karty&nbsp;graficznej&nbsp;(a jak się nie da) to&nbsp;czy&nbsp;nie wgrać&nbsp;nowego&nbsp;biosu&nbsp;do&nbsp;karty&nbsp;graficznej.&nbsp;Tutaj&nbsp;mam&nbsp;do&nbsp;ciebie&nbsp;pytanie&nbsp;<br />jaki&nbsp;ty&nbsp;byś&nbsp;bios&nbsp;wgrał&nbsp;do&nbsp;mojej&nbsp;karty&nbsp;graficznej&nbsp;tak&nbsp;aby&nbsp;wszystko&nbsp;było&nbsp;OK&nbsp;(proszę Cię oto ponieważ niechcę popełnić <br />błędu wgrywająć zły bios do karty)&nbsp;ze&nbsp;strony&nbsp;kt&oacute;rą&nbsp;podawałeś.<br /> <br />Z poważaniem i szacunkiem<br />Krzychumag.<br /><br />&nbsp;&nbsp;&nbsp; <br /><br />

• spiderko 05.09.2006 03:39:07

Generalnie robi się backup biosu przed flashowaniem. Ściągnij bios z tej stronki, zr&oacute;b backup obecnego i zgraj go też na dyskietke.&nbsp;Warto&nbsp;by&nbsp;było&nbsp;mieć&nbsp;też&nbsp;karte&nbsp;graficzną&nbsp;na&nbsp;PCI,&nbsp;to&nbsp;taki&nbsp;ratunek&nbsp;w&nbsp;przypadku&nbsp;całkowitego&nbsp;niepowodzenia&nbsp;flashowania.

• krzychumag 05.09.2006 07:10:57

Dzięki Spiderko&nbsp;tylko&nbsp;mam&nbsp;taką&nbsp;prośbę&nbsp;czy&nbsp;mogę&nbsp;Cię&nbsp;prosić&nbsp;o&nbsp;napisanie&nbsp;kt&oacute;ry&nbsp;bios&nbsp;ściągną&nbsp;do&nbsp;mojej&nbsp;karty&nbsp;graficznej&nbsp;tak&nbsp;abym&nbsp;się&nbsp;znowu&nbsp;<br />nie&nbsp;pomylił&nbsp;i&nbsp;nie&nbsp;wgrał&nbsp;złego.<br />Z&nbsp;poważaniem&nbsp;i&nbsp;szacunkiem<br />Krzychumag.&nbsp;&nbsp;

• spiderko 05.09.2006 13:21:35

9600 Non-Pro 128 MB z zegarami 324MHz rdzeń i 203MHz (realne) dla pamięci. Taką karte masz ?

• krzychumag 05.09.2006 22:17:46

Na samym początku chciałbym Tobie&nbsp;Siderko&nbsp;-&nbsp;Podziękować&nbsp;w&nbsp;zaangażowanie&nbsp;w&nbsp;m&oacute;j&nbsp;post.<br />Podaję&nbsp;Ci&nbsp;informacje&nbsp;o&nbsp;mojej&nbsp;karcie&nbsp;graficznej&nbsp;:&nbsp;<br />Powered by ATI RADEON&trade;9600, Excalibur RADEON&trade;9600 is the enhanced Performance class graphics board, featuring ATI&#39;s RADEON&trade; 9600 Visual Processing Unit (VPU). Through a combination of incredible 3D rendering performance, sophisticated real-time visual effects, unsurpassed image quality and cutting-edge video features, it provides incredible gaming power at a competitive price point.<br /><br />HIS Excalibur RADEON&trade;9600 features 4-pipeline architecture for high rendering power, 128/256MB of DDR memory to accelerate latest 3D games and with SMARTSHADER&trade; 2.0 technology, Excalibur RADEON&trade;9600 series supports Microsoft DirectX?.0 and the latest OpenGL?functionality allowing gamers to experience complex, movie-quality effects in next-generation 3D games and applications.<br /><br />Excalibur RADEON&trade;9600 supports the AGP 8X standard and 128-bit memory bus, which allows large volume of texture and vertex data to be transferred faster from system memory to the chip. With ATI&#39;s new VIDEOSHADER&trade; technology, Excalibur RADEON&trade;9600 continues the tradition of providing industry-leading video and DVD playback and also offers FULLSTREAM&trade;-a new technology that removes blocky artifacts from video and provides sharper image quality. <br /> <br />Featurea At-a-glance<br /><br />Features ATI&#39;s TRUFORM&trade;2.0, SMARTSHADER&trade;2.0 and SMOOTHVISION&trade;2.1, and HYPER&trade;Z III+ technologies<br />SMARTSHAER&trade;2.0 technology supports DirectX?.0 and enables more complex and realistic lighting effects<br />Sharper-looking 3D graphics with ATI SMOOTHVISION&trade;2.1 technology<br />TRUFORM&trade;2.0 technology that makes the outlines of 3D characters and objects look smoother and more natural than ever before<br />AGP 8X Support<br />Dual display support with HYDRAVISION&trade;<br />Integrated TV-Out support up to 1024 x 768 resolution<br />Integrated DVI-compliant TMDS transmitter <br /><br />Specifications <br /><br />Graphics Processor <br />Powered by ATI RADEON&trade; 9600 Visual Processing Unit<br />325MHz Graphics Engine Clock<br /><br />Memory Configuration <br />128/256MB DDR memory<br />128-bit memory interface<br /><br />RAMDAC <br />Dual integrated 10-bit per channel palette DACs<br />operating at up to 400MHz<br /><br />Bus Interface <br />AGP 8X / 4X<br /><br />Connectors <br />On board 15-pin VGA connector for CRTmonitor<br />On board S-Video connector for TV-Out<br />On board DVI-I connector for Digital Flat Panel<br />External DVI-I to VGA adapter for Secondary CRT monitor<br />Independent resolutions and refresh rates for any two connected displays<br /><br />Drivers Included <br />Windows?XP<br />Windows?2000<br />Windows?ME<br /><br />System Requirement <br />Intel?Pentium?4/III/II, Celeron&trade;, AMD?K6/Athlon?or compatible with AGP 8X / 4X slot<br />128MB of system memory<br />Installation software requires CD-ROM drive<br />DVD playback requires DVD drive <br /><br /><br />Specifications are subject to change without prior notice due to technology update.<br /><br />Available models <br />R8K-11 - Radeon 9600 128MB<br />R8K-13-A - Radeon 9600 256MB<br /><br />Bardzo przepraszam że po angielku ale nie mogłem znaleść po polsku.<br /><br />Czekam na&nbsp;Twoją&nbsp;&nbsp;odpowieć&nbsp;jaki&nbsp;bios&nbsp;wgrać&nbsp;tak&nbsp;aby&nbsp;wszystko&nbsp;było&nbsp;dobrze,&nbsp;zanim&nbsp;dam&nbsp;komputer<br />do&nbsp;serwisu (powiem&nbsp;szczerze&nbsp;i&nbsp;otwarci&nbsp;że&nbsp;nie chciałbym&nbsp;komputera&nbsp;do&nbsp;serwisu dawać&nbsp;<br />z&nbsp;powodu&nbsp;zapłacenia&nbsp;za&nbsp;usługę).<br /><br />Z&nbsp;poważaniemi&nbsp;i&nbsp;szacunkiem<br />Krzychumag.&nbsp;&nbsp;&nbsp;

• spiderko 06.09.2006 01:41:19

Rdzeń się zgadza, pamięci jak są 400MHz efektywne (realne 200) to jest tam bios do twojej karty: <a href="http://www.techpowerup.com/bios/HIS.9600NP.128.Hynix.030918.bin" target="_blank" title="http://www.techpowerup.com/bios/HIS.9600NP.128.Hynix.030918.bin"><b>HIS 9600 Non-Pro 128 MB</b></a>

• krzychumag 06.09.2006 10:15:54

Na samym początku dziękuję Tobie Spiderko jeszcze raz - po wgraniu tego biosu wszystko jest OK. Oczywiście komputeta nie <br />oddaje do serwisu.<br /><br />Z poważaniem i szacunkiem<br />Krzychumag.<br />

krzychumag
Dodano:
02.09.2006 23:47:56
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1