Bios ? czy płyta?
Mam problem, zmienialem wentylator na procesorku i teraz przy załączaniu komputera wyskakuje mi taki napis (za kazdym razem) ze zainstalowano nowy CPU i mam do wyboru F1 i F2 (F1 wlazi do biosu) (F2 – ładuje ustawiena domyslne) Robilem update Biosu nic nie daje (moze na procesorku jest jakis czujnik czy cos) Proszę pomóżcie
Pentium 4 3000 MHz
Asus P4P800–E Deluxe
RADEON 9550 (128 MB)
Ram Dual PC3300DDR (2x512)
LG L1710S [17" LCD]
HL–DT–ST DVDRAM GSA–4163B
WDC WD1600 serial ATA
WDC WD2000 serial ATA
Odpowiedzi: 1
A bios widzi obroty wentyla CPU.
Wentyl ma wtyczkę cztero pinową ?
Strona 1 / 1
Wentylator ma 3 piny tak samo jak stary na plycie głównej tez sa 3 piny <br>
<p>Czyli pierwsze pytanie - czy bios widzi obroty wentyla CPU,jeśli nie cooler trzeba wymienić na taki z którym płyta będzie współpracować.</p><p>Wiele biosów płyt jeśli nie widzi podłączonego wentyla CPU,uznaje to za jego awarię,inne.</p><p>Zobacz w biosie może są opcje odpowiedzialne za monitoring obrotów CPU to wyłącz na disabled i zapisz bios Save,ale najlepiej jak bios widzi obroty wentyla CPU. </p>
Hej sprawdzalem Bios widzi obroty, wyłączyłem żeby nie wyswietlało sie w BIOS ale dalej to samo... a jest na plycie jakis czujnik od tego, moze da sie to zworka wylaczyc czy cos :) ?<br>
<p>A sprawdź baterię ma mieć powyżej <b>3 V</b> pomiar miernik cyfrowy napięcia - lub załóż nową.</p><p>Odłącz kompa od 230 V i zresetuj bios baterią - wyjmij na 30 minut,włóż i ustaw tylko co trzeba sprawdź <b>ustawienia procka</b> i zapisz bios Save i zobacz.</p><p>Pomoc instrukcja do płyty głównej. </p><p> </p><p><b>A na starym coolerze jest dobrze?</b></p><p>Wyjmij CPU,sprawdź dokładnie wszystko,nałożenie pasty na CPU i montaż coolera i zobacz. </p>http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=72248
hmm.... nie wiedzialem ze bateria tez moze byc przyczyna i jutro ja zmienie, (jak odlacze pc z sieci na kilka dni to calkowice restartuje sie bios wiec to pewne ze jest slaba) na starym coolerku nie mam jak sprawdzic bo stracil smigielka :) ale tak mi sie wydaje ze jak by to byla bateria to podczas restartu PC nie musial bym wciskac F2 :( .................................................<br>Dzieki JNJN za pomoc, wisze Ci duzego browarka !!! (jutro zimieniam bakterie :) ) <br>