Bios ... co to za czerwony napis
Mam płyte Gigabyte i Bios Award. Chodzi mi o pozycje
:arrow: CPU Voltage Control
:arrow: AGP voltage Control
:arrow: HT–Link voltage Control
Są one wszystkie ustawione na Normal ale po prawej stronie mam taki Czerwony komunikat:
:arrow: Warrning: CPU mya by damage or reduced CPU life–cycle when CPU is over–voltage
To jest przy kaźdej pozycji wymienionej powyźej. Nie bawiłem sie w źadne podkręcanie podzespołów kompa. Czy to moźe być wina zasilacza ? Bo kilka razy komp mi się zrestartował, ale zanim to zrobił najpierw staneły dwa wentylatory które były podpięte bezposrednio pod zasilacz i dopiero po chwili restart. Dziś odłączyłem je i to samo nie pomogło. Posiadam zasilacz Mercury 400W. Nie dzieje się to codziennie tylko co jakiś czas (raz w tygodniu,czsem raz na 2 tygodnie, a dziś 2 razy). Głównie mnie interesuje ten czerwony napis w biosie. Jeśli trzeba jeszcze jakiś info to pytajcie.
:arrow: CPU Voltage Control
:arrow: AGP voltage Control
:arrow: HT–Link voltage Control
Są one wszystkie ustawione na Normal ale po prawej stronie mam taki Czerwony komunikat:
:arrow: Warrning: CPU mya by damage or reduced CPU life–cycle when CPU is over–voltage
To jest przy kaźdej pozycji wymienionej powyźej. Nie bawiłem sie w źadne podkręcanie podzespołów kompa. Czy to moźe być wina zasilacza ? Bo kilka razy komp mi się zrestartował, ale zanim to zrobił najpierw staneły dwa wentylatory które były podpięte bezposrednio pod zasilacz i dopiero po chwili restart. Dziś odłączyłem je i to samo nie pomogło. Posiadam zasilacz Mercury 400W. Nie dzieje się to codziennie tylko co jakiś czas (raz w tygodniu,czsem raz na 2 tygodnie, a dziś 2 razy). Głównie mnie interesuje ten czerwony napis w biosie. Jeśli trzeba jeszcze jakiś info to pytajcie.
Odpowiedzi: 5
@Rebe ma rację,nic nie ruszaj w tych ustawieniach mają być na NORMAL.
To nie to jest przyczyną restartów.
Ustawienia Biosu na Default nie zaszkodzą napewno.
Naleźało by teź jak wspomniał @Seeker sprawdzić napięcia.
To nie to jest przyczyną restartów.
Ustawienia Biosu na Default nie zaszkodzą napewno.
Naleźało by teź jak wspomniał @Seeker sprawdzić napięcia.
blade_22:Bo kilka razy komp mi się zrestartował, ale zanim to zrobił najpierw staneły dwa wentylatory które były podpięte bezposrednio pod zasilacz i dopiero po chwili restart. Dziś odłączyłem je i to samo nie pomogło.
Chyba jakiś problem jest – tu nie chodzi tylko o czerwoną ramkę IMO
@jarecki a co mówi Rebe?
:mrgreen:Ja tam nie wiem, ale ..
Jest tak jak mówi Rebe
tez mam gigabyta , to ostrzeźenia , jak zaczniesz cos zmieniać to.....
Ja tam nie iwem, ale ... to moze być najzwyklejsze ostrzeźenie dotyczące potencjalnego zagroźenia w wypadku podkręcania ,a nie odniesienie do konkretnego ustawienia. Ot – taka informacja, źeby uwaźać, gdy ktoś chce się bawić w przetaktowanie, podniesienie napięć i tyle.
Po naszemu "Macanie urządzeń pod napieciem grozi smiercią";)
Po naszemu "Macanie urządzeń pod napieciem grozi smiercią";)
Strona 1 / 1