Bios Asrock–ustawienia

Pozdrowionka!
Moźe ktoś pomoźe.Wczoraj syn kolegi poprosił mnie o zrobienie systemu,jakieź było moje zdziwienie kiedy po uruchomieniu komputera ten "woła" o włoźenie płyty i wciśnieciu Enter dopiero po zresetowaniu go uruchamia się normalnie."Fachowiec"który zmieniał dysk twardy powiediał mu cyt."źeby sobie za kaźdym razem robił reset i wszystko będzie OK." Chłopak ma 11 lat więc pomyślał źe tak ma być.Ale tak nie powinno być komputer powinien uruchamiać się normalnie.
W biosie pewnie moźna ustawić aby uruchamiał się normalnie,ale szczeźe mówiąc nie "grzebałem" jeszcze w biosie Asrock–a więc moźe ktoś kto wie jak to zrobić,doradzi mi jak zmienić te ustawiena.Przecieź to jest niepowaźne aby za kaźdym razem resetować komputer.Płyta z chipsetem VIA–KT600.

Za wszelkie sugestie dzięki.

Odpowiedzi: 3

OK.masz rację moźe trochę źle się wyraziłem.Zainstalowałem mu system tak jak to się robi standardowo,ma teraz nowy system ale problem pozostał.Tzn.przed i po instalacji systemu problem był ten sam."Źle zainstalowany system" nie wchodzi w grę,robię to nie pierwszy raz.
Jeszcze raz >>>
Po uruchomieniu, komputer czeka na włoźenie płyty a dopiero po wciśnięciu przycisku "reset" uruchamia się normalnie.Problem tkwi w biosie(tak mi się wydaje).

Informacja po uruchomieniu>>>
"DISK BOOT FAILURE,INSERT SYSTEM DISK,AND PRESS ENTER"
System to Windows XP Prof.SP2
k@@cor
Dodano
02.05.2006 15:01:09
OK.masz rację moźe trochę źle się wyraziłem.Zainstalowałem mu system tak jak to się robi standardowo,ma teraz nowy system ale problem pozostał.Tzn.przed i po instalacji systemu problem był ten sam."Źle zainstalowany system" nie wchodzi w grę,robię to nie pierwszy raz.
Jeszcze raz >>>
Po uruchomieniu, komputer czeka na włoźenie płyty a dopiero po wciśnięciu przycisku "reset" uruchamia się normalnie.Problem tkwi w biosie(tak mi się wydaje).

Informacja po uruchomieniu>>>
"DISK BOOT FAILURE,INSERT SYSTEM DISK,AND PRESS ENTER"
System to Windows XP Prof.SP2
k@@cor
Dodano
02.05.2006 15:01:09
k@@cor:
Wczoraj syn kolegi poprosił mnie o zrobienie systemu
Co znaczy "zrobienie systemu" ? Masz mu zainstalowac system od nowa ? Czy naprawic istniejacy ?
Problemy z "chceniem" plyty zaczynaja sie od niepoprawnie zainstalowanego systemu – niezmienionej sekwencji botowania przy pierwszym restarcie komputera.
EL NINO
Dodano
02.05.2006 13:47:50
k@@cor
Dodano:
02.05.2006 09:52:51
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1