Biezpieczne OC ?

A więc problem wygląda tak: Udało mi się podkręcić u znajomej procesor Pentium III 700 MHz do 933 MHz (z magistrali 100 na 133). Wszystko pracuje stabilnie. Po wygrzewaniu Prime'em teź nic się nie dzieje. Ale moje pytanie jest następujące: W biosie płyty nie ma ustawień dzielników dla magistrali FSB/PCI, więc tak naprawdę nie wiem czy coś się moźe stać złego, bo jeśli taktowanie PCI wynosi teraz 44 MHz (133/3) to nie wróźy to duźej źywotności płyty i innych urządzeń. I właśnie tu rodzi się zapytanie do was drodzy koledzy (i koleźanki teź :wink: ): Jak sprawdzić taktowanie magistrali PCI i AGP ? Zaznaczam źe w Biosie nic takiego nie ma.

Płyta główna to Asus P2B (na 440 BX). W instrukcji pisze źe przy magistrali 133 taktowanie PCI moźe wynosić 33 lub 44 MHz.

Odpowiedzi: 5

evil44 – uparte bydle jestem. Czy aby na pewno PIII 866, o którym piszesz, jest slotowe ? – Przez ciekawość pytam, bo przy przejściówkach to juź zupełnie nie ma jak poównań snuć.
Czy aby na pewno ASUS P3B–F nie uzaleźniał mozliwości obsadzenia CPU wyźszych niź ok. 700MHZ nie tylko od wersji BIOS–u, ale i revizji płyty ?
Czy aby "tabelki" napięć i mnoźników w BIOS–ie ASUS–a P3B–F nie zmieniały się "samoistnie" w zaleźności od tego z jakim CPU miąły do czynienia ? – Konkretnie wyglądąło to tak, źe inne napięcia były w wypadku "zwykłego, a inne przy coppermine np. i nie mozna ich było "zobaczyć" na raz.
Jeźlei więc nawet przyjąć, źe to co napisąłeś jest prawdą to , jest to prawda wyłacznie w odniesieniu do CPU pracujacego natywnie z szyną taką ,a nie inną, a nie jest to mowa o OC CPU pracujacego na szynie 100.

Matrox wytrzymywał taktowanie AGP w granicach 93Mhz ,bez większych problemów – to juź tylko jako ciekawostka.

PS.
Nie bierz tego do siebie osobiście. To tylko parę uwag związanyxch z róznicami w opisywanym sprzecie, a szczegolnie jego natywnych mozliwościach.
Rebe
Dodano
04.02.2006 19:38:13
Rebe – sam bajki gadasz. Przy PCI = 42 to dyski nieraz tracą dane na nich zapisane.

Mam P3B–F i posiada ona dzielnik = 4. Przy PentiumIII866 szyna PCI wynosi normalnie 33MHz. Co do AGP – zgodze się... GF2MX ASUS'a jeszcze pracuje przy blisko 90MHz zegarze – ale to juź kres jego moźliwości.

Początkowo płyty z BX nie chodziły na 133 tylko na 100MHz. Nowsze biosy jednak pozwalają na ustawienie 133MHz. Producenci co lepszych płyt pomyśleli teź o dzielniku PCI, który gwarantował stabilną pracę z tą szyną FSB. I przynajmniej w P3B–F tak jest. Płyty P2B nie miałem w łapkach – więc nie powiem. Ale na mi się wydaje, źe testy stabilności przy PCI = 44MHz to raczej cięźko wykonać (jeśli wogóle coś się da wykonać).

Najprościej będzie sprawdzić to tym programem. I zakonczyć spór. Jeśli ten system chodzi stabilnie przy PCI = 44, to będe pełen podziwu dla tego egzemplarza P2B.
evil44
Dodano
04.02.2006 19:15:09
Rzeczywiście skoro system wstał to chyba wszystko w porzo jest. Dzięki chłopaki za wyjaśnienia.
Anathema
Dodano
04.02.2006 19:13:10
evil44 – bajki opowiadasz.

Anathema – miąłem kiedyś takąp łytę, ale krótko i bez zabaw za to na jej nastepcy P3B–F – ten sam chipset, ten sam brak dzielników – a i procesor teź PIII 700 chodziło mi to na 133 bez kłopotu.
Wąskim gardłem okazywały się karty graficzne – tylko Banshee chciał chodzić przy FSB 140, a jakieś GF2 ( bodaj ) dawąły isę ustawiać na 133 albo i niźej.
Kontrolery na płycie wyrabiały bez problemu, a i dyski oraz reszta kart rozszerzeń teź chodziła przy takim OC.

Ad rem – nie masz czego sprawdzać bo dzielniki są sztywne i nic z nimi nie zrobisz. Moźe są jakieś BIOS–u modowane przez PPL, ale po pierwsze wątpię, a po drugie to i tak nie zawsze działa.
Rebe
Dodano
04.02.2006 19:00:49
Przy takim taktowaniu PCI = 44MHz to by ten system nie wstał. Więc chyba jednak taktowanie tej szyny wynosi te 33MHz. Co innego AGP – ale to juź inna bajka...

Najlepiej zainstaluj Sandre – i tam sprawdź te taktowanie.
evil44
Dodano
04.02.2006 18:50:07
Anathema
Dodano:
04.02.2006 15:45:44
Komentarzy:
5
Strona 2 / 2