Biezpieczne OC ?

A więc problem wygląda tak: Udało mi się podkręcić u znajomej procesor Pentium III 700 MHz do 933 MHz (z magistrali 100 na 133). Wszystko pracuje stabilnie. Po wygrzewaniu Prime'em teź nic się nie dzieje. Ale moje pytanie jest następujące: W biosie płyty nie ma ustawień dzielników dla magistrali FSB/PCI, więc tak naprawdę nie wiem czy coś się moźe stać złego, bo jeśli taktowanie PCI wynosi teraz 44 MHz (133/3) to nie wróźy to duźej źywotności płyty i innych urządzeń. I właśnie tu rodzi się zapytanie do was drodzy koledzy (i koleźanki teź :wink: ): Jak sprawdzić taktowanie magistrali PCI i AGP ? Zaznaczam źe w Biosie nic takiego nie ma.

Płyta główna to Asus P2B (na 440 BX). W instrukcji pisze źe przy magistrali 133 taktowanie PCI moźe wynosić 33 lub 44 MHz.

Odpowiedzi: 20

Okazało się ze jednak moźna ustawić ten dzielnik za pomocą jednej zworki. Oczywiście w dokumentacji płyty nic takiego nie pisze, ale po dokładnych oględzinach samej mobo udało mi się coś takiego znaleźć i przestawić.
evil44 napisał:
Czy jak sandra pokazywała ten dzielnik 1/3 to miałeś FSB ustawione na 100 czy na 133MHz?

Było na 133 ustawione :!:
Anathema
Dodano
12.02.2006 09:34:27
To daruj sobie to HWinfo... Sprawdziłem – on teź nie pokazuje taktowania PCI.

Zapytam jeszcze z ciekawości (bo ten drobiazg mnie nurtuje...): Czy jak sandra pokazywała ten dzielnik 1/3 to miałeś FSB ustawione na 100 czy na 133MHz?

Bo trzeba sprawdzić jak szyna jest ustawiona na 133MHz. W przypadku szyny 100MHz to dzielnik 1/3 jest normalny.
evil44
Dodano
07.02.2006 16:30:51
Bios jest najnowszy (beta). Ale jeśli chodzi o konfigurację procka to tylko przez zworki da się to zrobić. Praktycznie w biosie nic tam nie moźna ustawić z procesorem. Tym drugim programem sprawdzę w najbliźszym czasie (niestety ta osoba mieszka kawałek ode mnie). Dzięki za zainteresowanie problemem :wink:
Anathema
Dodano
07.02.2006 16:17:43
Moźliwe teź, źe jest to jakieś przekłamanie sandry (skoro nie pokazuje MHz..) A zobacz jeszcze w biosie (najnowszy wgrany?) ustawienia sotyczące szybkości procesora. Powinny być chyba na Manual (w instrukcji wyczytałem źe tak jest zablokowane chwilowo), a sprawdź, czy nie moźna jakiś zmian tam wprowadzać.

Teoretycznie system powinien juź wariować z takim PCI. Przy długim katowaniu podzespołów takim taktowaniem – mogą wystąpić jakieś uszkodzenia – lub utrata danych z dysku. Sciągnij jeszcze jakiś inny program diagnostyczny, który pokaźe taktowanie PCI. Sandra często ma z tym problemy (kiedys mi pokazała 10MHz na AGP). Poszperaj w biosie. WG manuala – płyte moźna ustawić na FSB133 i PCI 33MHz or 44MHz. I szczerze wątpie, źeby to system losowo decydował jaki dzielnik zastosować. Moźe gdzieś jest ukryta opcja tego ustawienia?

Sprawdź jeszcze tym: http://www.hwinfo.com/
evil44
Dodano
07.02.2006 16:08:11
Jest podany 1/3. Więc wskazuje na to źe jednak wynosi 44 MHz. Co więc radzisz? Długotrwałe takie taktowanie moźe mieć wpływ na źywotność urządzen?
Anathema
Dodano
07.02.2006 15:56:19
No a co pisze odnosnie tego PCI? Jest podany dzielnik?
evil44
Dodano
07.02.2006 15:45:25
Nie no dobrze patrzyłem. Ale jest tylko podane taktowanie AGP a niźej nie pisze o prędkości taktowania PCI. Moźna to jeszcze jakoś inaczej sprawdzić ?
Anathema
Dodano
07.02.2006 15:18:20
Nie masz tam takiego opisu?

Moźe źle patrzysz... nie tam gdzie trzeba?
evil44
Dodano
07.02.2006 15:10:54
Sprawdzałem Sandrą, ale nie ma tam taktowania podanego magistrali PCI więc sam juź nie wiem. Ale czy to wogóle moźliwe ze gdyby to taktowanie wynosiło 44 to komp byłby w stanie wszystkie testy przejść bez rzadnych oporów ?
Anathema
Dodano
07.02.2006 14:46:41
Wiemy, wiemy :)

Z tego co pamiętma to tego typu informacje pokazuje m.in PC Wizard, ale czy pokazuje rzeczywiste czy tylko teoretyczne ot juź musisz sam sprawdizć.
Rebe
Dodano
07.02.2006 14:39:02
Dzielniki AGP i PCI nie są te same – więc pomimo wartości AGP = 88, PCI moźe wynosić 33 lub 44.

Czym sprawdzałeś? Sandrą? To poszukaj uwaźnie – w zakładce motherboard. Napewno musi tam być.
evil44
Dodano
07.02.2006 14:33:30
Dobra chłopaki. Wy tu gadu gadu a ja sprzawdziłem to taktowanie magistrali AGP i wynosi 88 MHz. Trochę sporo, ale karta graficzna choć stara to nie najgorsza tam jest (Gigabyte GeForce 2) i pracuje bez rzadnych oporów. Tylko się nie doszukałem tego taktowania PCI. Czy moźliwe jest aby wynosiło ono mimo tego taktowania AGP 33 MHz ?
Anathema
Dodano
07.02.2006 14:07:36
Albo to nie fart... tylko ten otatni bios w wersji beta.
evil44
Dodano
07.02.2006 12:49:01
No własnie – to o tym PCI i kontrolerach.
Dlatego z pewnym usmiechem o tym napisałem, bo to taktowanie – mocno nadmiarowe – akurat pamiętam ( musiałem długo dobierać flopa :wink: ).
Przy w98 to był jedyny "problem", bo przy w2k juź niestety nie dąło się tego utrzymać – kontrolery IDE się buntowały, a właściwie system który miał się przez tak wyźyłowane komunikować.

Stąd właśnie te moje anse do "powrotu" ustawień, bo na własnej skórze doświadczyłem takich "przyjemności".

PS.
Z tego co jeszcze pamietam to i PCB miałem niźsze niź 1.04.
W sumie wygląda, źe masz ......farta :)
Rebe
Dodano
07.02.2006 12:44:17
Na pewno natomiast kontrolery IDE/FDD pracowąły duźo wyzej niź "norma" wskazuje. Co do PCI to moźe i bym się dał przekonać,...

No ale przecieź kontrolery pracują na magistrali PCI – a więc tak jak PCI..

A z temperaturą – to mi np: pokazuje raz 39 raz 52... Z testów przeprowadzonych palcem wynika, źe to jednak 39st jest...
evil44
Dodano
07.02.2006 12:30:25
Na początek – od konca – z tą temperaturą to róznie w tym ASUS–ie bywało – przy którymś BIOS–ie miałem 144 stopnie podawane, a nic się nie tylko nie paliło, ale i nie wyłaczało :)
Co do BIOS–u i jego numerków niestety nie ma szans bym sobie przypomniał jakie one mogły być, bo ... lat więcej niź pare minęło.
Na pewno natomiast kontrolery IDE/FDD pracowąły duźo wyzej niź "norma" wskazuje. Co do PCI to moźe i bym się dał przekonać,... bo nie pamiętam.

PS.
Nie miałem CPU z natywną szyną 133, w tej więc częsci nie mam porównania.
Rebe
Dodano
07.02.2006 11:47:38
Z ciekawości sprawdziłem jak to jest z tymi wersjami płyty. Muszę przyznać, źe ASUS chyba nie dokońca sam wie jakie PCB pracuje z jakimi procesorami. Producent informuje, źe procesory z serii Coppermine pracują tylko z płytą PCB 1.04. Ja mam wersję 1.03 i spokojnie mi taki pracuje, z niemałym zegarem na FSB133. bIos mam wgrany ten ostani ze stronki 1008.004 beta. A w ustawieniach FSB ,moźna wybrać między 133/44 a 133/33 – a więc odpowiedni dzielnik jest. Zgodze się, źe podnoszenie FSB podnosi PCI i AGP – ale tylko do wartosci granicznych jak 100 i 133. Przy tych wartościach PCI wraca do 33MHz.

Moźe zwyczajnie tylko trafił mi się jakiś dobry egzemplarz tej płyty?
Aha – wczoraj dla ciekawości umieściłem tam PII 400MHz – tak źeby sprawdzić jak to jest z tym wykrywaniem procesora przez bios. No i udało mi się podniesć napięcie do 2,10V a FSB do 133MHz. Oczywiście PCI pracowało na 33MHz więc tylko AGP było taktowane wyźej niź powinno. Dodam jeszcze, źe taki 533MHz PII przeszedł spokojnie 3Dmarka 2001. Więcej nie sprawdzałem, bo jego temperatura przy zwykłym chłodzeniu sięgała 65st :P [/b]
evil44
Dodano
07.02.2006 11:33:16
O 866 – jak pisąłem tylko z ciekawości pytałem.
Własnie osbie – wędrowką po stronie CPU support pamięc odświeźyłem – zwoc, prosźe uwagę na tę kolumnę "since PCB", bo to jest jedna z tych kwestii , o których pisąlem poprzednio.

to, źe CPU z szyną 133 brak to i nie dziwota, bo ASUS "na wojnę" z Intelem nie poszedł o specyfikację.

Faktem jednak jest, źe podtrzymam swoje zdanie co do tego, źe PIII 700 na tej płycie kręcone podnosiło zarowno AGP, jak i PCI,a mimo to całość chodizła bez problemu i to przy w98. Na w2k juź tak rózowo nie bło, ale to inna bajka.
Rebe
Dodano
04.02.2006 20:11:24
Nie – to co ja mam jest Socket 370 na slockecie. Jeśli chodzi o róźnice pomiędzy kolejnymi wydaniami płyty – to nic o tym nie słyszałem. Co ciekawe – na stronce ASUSA nie ma mowy o procesorach na szynie 133 dla tej płyty. A mimo to one pracują – a dzielniki obsługują tą FSB.
To prawda – wszystkie opcje zmieniały się w zaleźności od tego jakie CPU wykryła płyta. Ale bierz pod uwagę, źe płyta nie moźe wykryć czy ten procesor to jest 7x100 czy 7x133. Płyta wykrywa rodzaj jadra, napięcie i mnoźnik. Procesor PIII933 teź będzie pracował jako 7x100 i dopiero trzeba to zmienić w biosie.

Na tej samej płycie bawiłem się kiedyś PIII450. I jego teź się bez problemów podkręca do 600MHz poprzez samą zmianę FSB na 133. PCI wtedy teź pracowało na 33MHz.

P.S. No tak – Matrox robi bardzo dobre karty...
evil44
Dodano
04.02.2006 19:56:12
Jak tak tylko od Siebie jeszcze dodam źe ten procek to na przejściówce jest.
Anathema
Dodano
04.02.2006 19:52:07
Anathema
Dodano:
04.02.2006 15:45:44
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2