Barton a Barton Mobile. Czym tak naprawde sie roznia?
Wita. Zamierzam kupic procesor. Mam plyte z podstawka na procesor Socket A wiec skupiam swoja uwage na Athlonie. Ostatnio na allegro pojawil sie Barton Mobile ( http://www.allegro.pl/item88176583_nowy_barton_xp_3000_mobile_wawa_sklep_.html )
Taktowany jest zegarem nieco wyzszym niz zwykly Barton 3000+ (przynajmniej tak mi sie wydaje). Jaka jest wiec roznic w wydajnosci obu tych procesorow. Podobno Mobile latwiej "sie kreci". Pracuje za to na nizszym taktowaniu magistrali – 266MHz (zwykly barton 333MHz. Ceny obu procesorow sa podobne. Czy warto zatem kupic ten model Mobile? Jak narazie jest on latwiej dostepny.
Co sadzicie na ten temat?
Mariusz.
Taktowany jest zegarem nieco wyzszym niz zwykly Barton 3000+ (przynajmniej tak mi sie wydaje). Jaka jest wiec roznic w wydajnosci obu tych procesorow. Podobno Mobile latwiej "sie kreci". Pracuje za to na nizszym taktowaniu magistrali – 266MHz (zwykly barton 333MHz. Ceny obu procesorow sa podobne. Czy warto zatem kupic ten model Mobile? Jak narazie jest on latwiej dostepny.
Co sadzicie na ten temat?
Mariusz.
Odpowiedzi: 4
Ten Sempron posiada zablokowany mnoźnik, więc podciagnięcie FSB do 400 jest mało prawdopodobne.
Ale takie manewry sa tylko mozliwe z Bartonem Mobile? Czy z kazdym AMD z odblokowanym mnoznikiem. I czy wzrost wydajnosi jest wyedy zawsze zauwazalny? Mam na oku tego Semprona: http://www.allegro.pl/item89639435_amd_sempron_3000_box_socket_a_6_lat_gwarancji.html
Nie mam pojecia czy ma on odblokowany mnoznik czy tez nie. Warto inwestowac w taki procesor. Podkresle, ze nie jestem zwolennikiem OC, poprostu nie potrzebuje az tak bardzo wzrostu wydajnosci. Lepiej aby komputer chodzil cicho i stabilnie.
Nie mam pojecia czy ma on odblokowany mnoznik czy tez nie. Warto inwestowac w taki procesor. Podkresle, ze nie jestem zwolennikiem OC, poprostu nie potrzebuje az tak bardzo wzrostu wydajnosci. Lepiej aby komputer chodzil cicho i stabilnie.
AMD 3000+:
mnoźnik 16,5 x 133(FSB266)
zmieniamy na:
mnoźnik 11 x 200 (FSB400)
Z pamięciami DDR400, taki zestaw dostaje sporego kopa.
mnoźnik 16,5 x 133(FSB266)
zmieniamy na:
mnoźnik 11 x 200 (FSB400)
Z pamięciami DDR400, taki zestaw dostaje sporego kopa.
O co dokladnie chodzi z tym synchronicznym ustawianiem czestotliwosci procesora i pamieci. Np. jak mam pamiec 400mhz to i magistrala na tyle?
Znalazlem tez Semptrona 3000+ 333mhz 512Kb za 455zl (to cos w stylu Bartona, o ile to nie jest Barton pod nowa nazwa) A co do ceny to moze jest wysoka jak na ta technike, ale do 64bit to potrzebuje nowej plyty glownej (teraz mam Asusa A7N8X–E Deluxe) i jakos szkoda teraz wszytsko wymieniac, zwlaszcza, ze nie korzysta sie ze wszystkich mozliwosci ukladow 64bitowych.
Znalazlem tez Semptrona 3000+ 333mhz 512Kb za 455zl (to cos w stylu Bartona, o ile to nie jest Barton pod nowa nazwa) A co do ceny to moze jest wysoka jak na ta technike, ale do 64bit to potrzebuje nowej plyty glownej (teraz mam Asusa A7N8X–E Deluxe) i jakos szkoda teraz wszytsko wymieniac, zwlaszcza, ze nie korzysta sie ze wszystkich mozliwosci ukladow 64bitowych.
Strona 1 / 1