barton 3200+ restart systemu przy magistrali 200 mhz
Witam!
Mam następujący kłopot:
Kupiłem Bartona 3200+ (wcześniej miałem Athlona XP 2000+). Problem polega na tym, że procesor nie działa mi na magistrali 200Mhz (Windows nie che wystartować). Mam pamięci TwinMOS 2x 512 MB 400MHz 3200 CL-2.5 oraz płytę główną MSI K7N2 Delta-2 FSR (obsługuje ona FSB 400). Pamięć mam w 2 kościach. Gdy jedną z nich wyciągnę system startuje na następujących ustawieniach (są one domyślne)
Current CPU Clock: 2200 MHz
Current DRAM Clock: Auto
Adjust CPU FSB Frequency: 200 MHz
Adjust DRAM Freq: Auto (można wybrać by SPD ale nic to nie daje)
Memory Timings: Optimized
-T(RAS) 8
-T(RCD) 3
- T(RP) 3
CAS Latecy 2,5
Adjust AGP Frequency: Deflaut
- AGP Clock Value: 66
FSB Spread Spectrum: Disabled
AGP Spread Spectrum: Disabled
Przy dwóch kościach niestety Windows się zawiesza. Kombinowałem ze zamienianiem położenia pamięci na płycie głównej oraz z trybem dual channel i bez niego.
Wszystko działa (z dwoma kościami), jeśli obniżę magistralę do 166 MHz (na niższych też chodzi ale wtedy co oczywiste ma niższą częstotliwość zegara). Przy ręcznym ustawieniu magistrali na 199MHz, ustawieniu FSB ratio 1:1 i zmianie timingów na 11-3-3-2,5 komp chodzi, ale jest bardzo niestabilny. Dla przykładu sam wyłączają mi się programy (nawet żadnych komunikatów nie wywala), gdy w grze wczytywałem save nagle znalazłem się w menu głównym. Moim zdaniem to problem z odpowiednimi ustawieniami pamięci i procesora. Tylko jak ustawić żeby wszystko było jak trzeba?
Sam nie bardzo chcę dalej mieszać bo trochę się boje o sprzęt. Już kilka razy nie chciał się wcale uruchomić i trzeba było resetować ustawienia CMOS.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. W razie czego służę dodatkowymi informacjami.
Pozdrawiam
Mam następujący kłopot:
Kupiłem Bartona 3200+ (wcześniej miałem Athlona XP 2000+). Problem polega na tym, że procesor nie działa mi na magistrali 200Mhz (Windows nie che wystartować). Mam pamięci TwinMOS 2x 512 MB 400MHz 3200 CL-2.5 oraz płytę główną MSI K7N2 Delta-2 FSR (obsługuje ona FSB 400). Pamięć mam w 2 kościach. Gdy jedną z nich wyciągnę system startuje na następujących ustawieniach (są one domyślne)
Current CPU Clock: 2200 MHz
Current DRAM Clock: Auto
Adjust CPU FSB Frequency: 200 MHz
Adjust DRAM Freq: Auto (można wybrać by SPD ale nic to nie daje)
Memory Timings: Optimized
-T(RAS) 8
-T(RCD) 3
- T(RP) 3
CAS Latecy 2,5
Adjust AGP Frequency: Deflaut
- AGP Clock Value: 66
FSB Spread Spectrum: Disabled
AGP Spread Spectrum: Disabled
Przy dwóch kościach niestety Windows się zawiesza. Kombinowałem ze zamienianiem położenia pamięci na płycie głównej oraz z trybem dual channel i bez niego.
Wszystko działa (z dwoma kościami), jeśli obniżę magistralę do 166 MHz (na niższych też chodzi ale wtedy co oczywiste ma niższą częstotliwość zegara). Przy ręcznym ustawieniu magistrali na 199MHz, ustawieniu FSB ratio 1:1 i zmianie timingów na 11-3-3-2,5 komp chodzi, ale jest bardzo niestabilny. Dla przykładu sam wyłączają mi się programy (nawet żadnych komunikatów nie wywala), gdy w grze wczytywałem save nagle znalazłem się w menu głównym. Moim zdaniem to problem z odpowiednimi ustawieniami pamięci i procesora. Tylko jak ustawić żeby wszystko było jak trzeba?
Sam nie bardzo chcę dalej mieszać bo trochę się boje o sprzęt. Już kilka razy nie chciał się wcale uruchomić i trzeba było resetować ustawienia CMOS.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. W razie czego służę dodatkowymi informacjami.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1
Zasilacz podaje dobre napięcia?
Strona 1 / 1
A w jaki sposób to sprawdzić? Jakiś software czy coś w tym stylu?<br>
Jest taki program Everest. Tam mozna sie dowiedziec wszystkiego otym co sie ma w kompie i jak to dziala (niestety brak testow np dyku etc..) Jesli chcesz sprawdzic napiecia to tam sprawdzisz najszybciej;]
Mam nadzieję że o te wartości chodzi. Jeśli nie to z jakiej zakładki je brać?<br><br>Napięcie rdzenia procesora 1.65 V<br>+3.3 V 3.42 V<br>+5 V 5.05 V<br>+12 V 12.28 V<br>+5 V podczas wstrzymania pracy 5.17 V<br>VBAT baterii CMOS 2.86 V<br><br>
tak o te ;] . Chyba wsztko jest dobrze. Moze +12V jest troszke za wysokie ale reszta raczej to ok. Lepiej by jeszcze ktos bardziej znajacy sie wypowiedzial . Ale jak dla mnie jest wszystko ok
To oczywiście wartości przy FSB 166 na 200 ciężko będzie je zdobyć bo system cały czas się resetuje, ale będe probował.<br>
3.3V już blisko progu normy, postaraj się sprawdzić na FSB200, pewnie będzie coś się z napięciami działo.
Pamięci napewno sprawne.<br><br>Spróbuj jak opcja w biosie jest podnieść napięcie zasilające pamięć na początek o 0.1 V i zobacz.<br><br>Może aktualizacja biosu do najnowszego coś da.<br>
<span class="postbody">Dla FSB 200 i timingow 11-3-3-2,5 <br> <br> Napięcie rdzenia procesora 1.65 V <br> +3.3 V 3.38 V <br> +5 V 5.05 V <br> +12 V 12.16 V <br> +5 V podczas wstrzymania pracy 5.17 V <br> VBAT baterii CMOS 2.90 V<br><br>BIOS mam najnowszy. Dziś uaktualniałem. Co do podniesienia napiecia to czy to nie jest ryzykowne? Nie chcę uszkodzić sprzętu<br><br></span>
<DIV>Jeżeli nie przesadzisz to ryzyko jest minimalne.</DIV> <DIV>Zapytam o co innego - czy sprawdząłeś zachowanie syastemu przy CL 3 zamiast 2,5 i czy z tą jedną kością działa jako z każdą osobno czy tylko jeden moduł pozwala na pracę przy 200MHz?</DIV> <DIV>Jeżlei to ten drugi wypadek to jednak pamięć się kłania. </DIV>
Z każdym osobno działa na 200 Mhz. Przy CL 3 system wiesza się zaraz po wyświetleniu ekranu powitalnego "Zapraszamy"<br>