bardzo wolno

Witam!
Mój problem to bardzo wolno działająca sieć wew.Chodzi mi o przegladanie sieci bo transfer jest ok.Pracowalm do tej pory na win98 i wszystko działało bez prob.Czy to tak musi być???
dzięki i pozdrawiam!

Odpowiedzi: 7

BROOK:
(...)kiedy otywieram ten azsób na hasło osobiscie nie mam do niego dostepu zreszta inni uzytkownicy tez powiedz co moźe byc nie tak
Gdybys jeszcze napisal czy objawia sie ten brak dostepu. Wchodzisz bezposrednio do zmapowanego zasobu ? Czy tez najpierw wchodzisz na czyjegos kompa przez otoczenie i dopiero do tego udostepnionego zasobu ? Jakie zakladaliscie te konta ? Nazwa konta i haslo do niego to nazwa i haslo logujacego sie kolegi do sieci M$ ? Czy wylaczyles proste udostepnianie ? No i czy to jest partycja NTFS ?
EL NINO
Dodano
09.12.2002 00:24:44
Dzięki bardzo znalazłem ten protokół (NetBeui)
Mam jeszcze jedna sprawę apropo udostepniania plików w xp na hasło zastosowalem sie do do poniźszych wsakazówek i cos jest nie tak kiedy otywieram ten azsób na hasło osobiscie nie mam do niego dostepu zreszta inni uzytkownicy tez powiedz co moźe byc nie tak jeśli wiesz z gory dzieki.
"Bardziej skomplikowane, ale lepsze :
1/ Panel sterowania –> Narzędzia administracyjne –> Zarządzanie komputerem –> Uźytkownicy i grupy lokalne –> Uźytkownicy, z menu Akcja –> Nowy uźytkownik. Tworzymy tylu uźytkowników, ilu będzie korzystać z naszych katalogów na hasło, wypełniamy wszystkie potrzebne nam pola (najwaźniejsze są Nazwa uźytkownika oraz Hasło i Potwierdź hasło) i odznaczamy opcję Uźytkownik musi zmienić hasło przy następnym logowaniu. Kaźdego uźytkownika robimy członkiem grupy Goście (moźna teź stworzyć dowolną grupę).
2/ Panel sterowania –> Narzędzia administracyjne –> Zasady zabezpieczeń lokalnych –> Zasady lokalne –> Opcje zabezpieczeń –> Dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych ustawiamy na Klasyczny – uwieźytelnianie uźytkownikó lokalnych, jako samych siebie.
3/ j.w., tylko źe Zasady lokalne –> Przypisywanie praw uźytkownika:
a/odmowa logowania lokalnego – dodajemy tutaj wszystkich stworzonych wcześniej uźytkowników (nie moźna dodać grupy, bo nie działa, naleźy wszystkich wymienić),
b/Logowanie w trybie wsadowym – dodajemy tutaj naszą grupę (Goście).
4/i teraz kaźda osoba chcąca wejść na nasz komputer musi podać swojego uźytkownika oraz ustawione przez nas hasło. No i najwaźniejsze: klikamy prawym na wybrany katalog –> Właściwości –> Udostępnianie, wpisujemy to co chcemy, –> Uprawnienia i tutaj ustawiamy dostęp tylko dla tego uźytkownika(ów), który ma mieć dostęp do danego katalogu. I jeszcze jedna uwaga, jeźeli katalog znajduje się na partycji NTFS, to tutaj ustawiamy pełny dostęp dla grupy Goście, a szczegółami moźna się pobawić juź w Zabezpieczeniach danego folderu."
BROOK
Dodano
08.12.2002 23:57:37
Protokół NetBeui jest na płycie XP w katalogu:
VALUEADDMSFTNETNETBEUI – zainstaluj protokol–>z dysku
EL NINO
Dodano
08.12.2002 23:36:53
, dodawanie protokolu NetBeui (tylko z plyty XP).

POWIEDZ JAK ZAINSTALOWAĆ PROTOKÓL NETBEUI PRZECIEZ W XP TAKIEGO NIE MA Z TEGO CO MI WIADOMO !!!!
BROOK
Dodano
08.12.2002 02:28:31
ten antyvir to Kaspersky – w caffe gdie chodzilem (chodze teraz czasami bo mam net na chacie) , byl on zainstalowany i przegladanie bylo bardzo wolne , a transfery spoko – czasem wydawalo mi sie ze przy przegladaniu lagi sa na sieci i ping 3000 :mrgreen: , ale tam byly wszedzie win98 i kompy markowe – compaq (teraz HP–Compaq) na pozadnych plytach i kartach sieciowych – w ogole siec potrafi czasami takie figle platac i to z niewiadomego powodu ...
B3T0N
Dodano
03.12.2002 22:44:38
Abu Dźaball:
Witam!
Mój problem to bardzo wolno działająca sieć wew.Chodzi mi o przegladanie sieci bo transfer jest ok.Pracowalm do tej pory na win98 i wszystko działało bez prob.Czy to tak musi być???
dzięki i pozdrawiam!
Niestety, tak sie dzieje najczesciej, gdy w sieci jest XP, ewentualnie w2k i "starsze" systemy. Czasami pomaga bzdura, czasami nic. Nie wiem czy tutaj na forum bylo juz o tym pisane – pomaga czasami usuwanie wpisow dotyczacych "zaplanowanych zadan", "drukarek", dodawanie innego wpisu do rejestru, dodawanie protokolu NetBeui (tylko z plyty XP). Czasami jedynym rozwiazaniem jest jest "zmapowanie" na stale inne komputery, lub ich udostepnione zasoby. Pomaga zawsze stworzony plik "lmhost".
Acha – przeszkoda w szybszym przegladaniu otoczenia sieciowego moze byc rowniez uzywany przez kogos i zle skonfigurowany firewall. Slyszalem rowniez, ze klopoty sprawia pewien antyvir – niestety nie pamietam teraz ktory.

P.S. Chlopaki nie potrafia chyba zrozumiec slowa pisanego, skoro wypisuja bzdury :wink: .
EL NINO
Dodano
03.12.2002 22:38:02
do Lammpatix–chodzi tobie o zaporę? (moje miejsca sieciowe – właściwości – połączenie lokalne – właściwości – zaawansowane – WYŁĄCZYĆ !!!)Jest tam tylko zapora połączenie int. i jest wyłączone!

do Dark Angel–wyjscie na swiat jest super,nie mam zadnego problemu.Internet,komunikatory itp dziala bez problemu i bardzo szybko!!!

problem tkwi w moim kompie bo na win98 smigalo!!!Dopiero po kilku minutach(nawet i 10 min) widze wszystkie grupy robocze i wszystkie kompy.Ale i tak wszystko chodzi beznadziejnie.Zanim sie do kogos dostane to trwa to pare sekund(z powrotem do grupy roboczej jest to samo)!A wierzcie mi to jest wkurzajace!
Abu Dźaball
Dodano
02.12.2002 14:56:05
Abu Dźaball
Dodano:
02.12.2002 13:23:30
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1