Bardzo wolno chodzacy windows
Na wstepie dodam ze nie wiem czy to dobry kacik, bo nie wiem w czym lezy problem :(.
Cos sie zlego stalo z moim komputerkiem, ale nie mam pojecia co.
Wszystko wyglada i dziala normalnie, ale komputer chodzi niesamowicie wolno. Zanim wystartuje windows ten niebieski pasek przeiwja sie 45 razy(wczesniej max to bylo 6). Jedyna rzecz kotra jest zauwazalna(poza zwolnieniem) to trzeszczacy i przycinajacy sie dziek.
Stalo sie to nagle. Chcialem nagrywac DVD i okazalo sie ze odczyt z dysku jest na poziomie x4
System XP pro SP2. Nie ma zadnych wirusow(sprawdzane 2 antywirami), obciazenie procesora na poziomie 3–5%. Probowalem juz przywracania systemu, ale napisalo mi ze nie bylo zadnych zmian. Probowalem kopi z wczoraj(wtedy to sie stalo) jak i z przed kilku dni.
Czy ktos ma jakis pomysl co sie stalo????
Cos sie zlego stalo z moim komputerkiem, ale nie mam pojecia co.
Wszystko wyglada i dziala normalnie, ale komputer chodzi niesamowicie wolno. Zanim wystartuje windows ten niebieski pasek przeiwja sie 45 razy(wczesniej max to bylo 6). Jedyna rzecz kotra jest zauwazalna(poza zwolnieniem) to trzeszczacy i przycinajacy sie dziek.
Stalo sie to nagle. Chcialem nagrywac DVD i okazalo sie ze odczyt z dysku jest na poziomie x4
System XP pro SP2. Nie ma zadnych wirusow(sprawdzane 2 antywirami), obciazenie procesora na poziomie 3–5%. Probowalem juz przywracania systemu, ale napisalo mi ze nie bylo zadnych zmian. Probowalem kopi z wczoraj(wtedy to sie stalo) jak i z przed kilku dni.
Czy ktos ma jakis pomysl co sie stalo????
Odpowiedzi: 14
wylacz usluge Indeksowania
Rebe:Poddaję się.
Czemu?
Następnym razem nim zdecyduję się udzielić jakiejś odpowiedzi poprosze o umieszczenie fotokopii dowodów zakupu komponentow sprzętowych wraz z pełną specyfikacją ich symboli oraz opisem stosowania ew. przejściówek w wypadku podłączania tych urządzeń w sposób niestadnardowy.
Ja nie mam u siebie nic nie standardowo podlaczonego.
Poddaję się.
Następnym razem nim zdecyduję się udzielić jakiejś odpowiedzi poprosze o umieszczenie fotokopii dowodów zakupu komponentow sprzętowych wraz z pełną specyfikacją ich symboli oraz opisem stosowania ew. przejściówek w wypadku podłączania tych urządzeń w sposób niestadnardowy.
Rebe:w84u – ten dysk to nie chodzi w niczym, bo jest ....SATA –Seagate SATA 160GB
Chyba nie, bo w pierwszym primary zmienilo sie na UDMA5
Do IDE podpięte były ATAPI pracujące w UDMA–2.
Do tego isę odnosily moje słowa. Inna kwestia dlaczego, akurat tak to podpięte,ale ...to juź własnie "inna kwestia".
A uwazasz ze powinno byc inaczej podpiete? Jest to zrobione wg zalecen instrukcji do plyty. Na plycie sa 2 kontrolery RAID(dla SATA i dla ATA)
Dalej nie widze związku miedzy wycięciem kontrolerow,a tym źe jest lepiej, ale to pewnei dlatego, źe mam awersję to analizy cudzych procesów.
Ale jes znacznie lepiej i zmienilo sie jak juz napialem wyzej. Wczesniej nie moglem tego recznie zminic na nic innego.
w84u – ten dysk to nie chodzi w niczym, bo jest ....SATA –
Do tego isę odnosily moje słowa. Inna kwestia dlaczego, akurat tak to podpięte,ale ...to juź własnie "inna kwestia".
Dalej nie widze związku miedzy wycięciem kontrolerow,a tym źe jest lepiej, ale to pewnei dlatego, źe mam awersję to analizy cudzych procesów.
Seagate SATA 160GB
Skasowalem te kontrolery, windows sie zrestartowal i jest juz chyba dobrze 8)
Co moglo spowodowac taki stan rzeczy?
Co moglo spowodowac taki stan rzeczy?
Rebe, z całym szacunkiem, co jest dobre w tym , źe Seagate SATA 160GB chodzi na PIO ? Dwa pozostałe pracują prawidłowo DVD–R LG & DVD Toshiba (Device 0 Ultra DMA Mode 2 Device 1 Ultra DMA Mode 2 )Tryby pracy są prawidłowe.
Rebe:Tryby pracy są prawidłowe.
Z oczyswistych rzeczy do sprawdzenia masz jeszcze obejrzenie czy w logach czegoś nie ma – eventvwr.msc w uruchom wpisane . Zakładki system i aplikacje do przeszukania pod kątem wskazań błędów.
PS.
Jeźeli tam nic szczególnego nie ma to zostaje sprawdzenie w BIOS–ie czy krasnoludki jakieś nie wyłaczyły cache CPU.
W BIOSie jest wszystko dobrze bo to najpierw sprawdzalem.
A bledy w podgladzie zdarzen sa takie, ale sa one z restartu kolo 15 gdy probowalem odzyskiwaniem systemu sie bawic. Z restatru ktory zrobilem przed chwila nie ma nic.
DCOM got error "This service cannot be started in Safe Mode " attempting to start the service EventSystem with arguments "" in order to run the server:
{1BE1F766–5536–11D1–B726–00C04FB926AF}
The following boot–start or system–start driver(s) failed to load:
AFD
AsIO
aslm75
Fips
intelppm
IPSec
MRxSmb
NetBIOS
NetBT
PCLEPCI
prodrv06
RasAcd
Rdbss
SAVRTPEL
SYMTDI
Tcpip
XPROTECTOR
The IPSEC Services service depends on the IPSEC driver service which failed to start because of the following error:
A device attached to the system is not functioning.
The TCP/IP NetBIOS Helper service depends on the AFD service which failed to start because of the following error:
The DNS Client service depends on the TCP/IP Protocol Driver service which failed to start because of the following error:
The DHCP Client service depends on the NetBT service which failed to start because of the following error:
DCOM got error "This service cannot be started in Safe Mode " attempting to start the service netman with arguments "" in order to run the server:
{BA126AE5–2166–11D1–B1D0–00805FC1270E}
DCOM got error "This service cannot be started in Safe Mode " attempting to start the service EventSystem with arguments "" in order to run the server:
{1BE1F766–5536–11D1–B726–00C04FB926AF}
damiancore:No właśnie. Albo przestaw sam,albo usuń kontroler i zerstartuj komputer. Powinno juź wykryc prawidłowo.alex19:W pierwszym primary:
Device 0 PIO Mode
Przestawic sie nie daje.
Za chwile sprobuje skasowac.
damiancore:No właśnie. Albo przestaw sam,albo usuń kontroler i zerstartuj komputer. Powinno juź wykryc prawidłowo.alex19:W pierwszym primary:
Device 0 PIO Mode
Przestawic sie nie daje.
Za chwile sprobuje skasowac.
Tryby pracy są prawidłowe.
Z oczyswistych rzeczy do sprawdzenia masz jeszcze obejrzenie czy w logach czegoś nie ma – eventvwr.msc w uruchom wpisane . Zakładki system i aplikacje do przeszukania pod kątem wskazań błędów.
PS.
Jeźeli tam nic szczególnego nie ma to zostaje sprawdzenie w BIOS–ie czy krasnoludki jakieś nie wyłaczyły cache CPU.
PS.
No właśnie. Albo przestaw sam,albo usuń kontroler i zerstartuj komputer. Powinno juź wykryc prawidłowo.alex19:W pierwszym primary:
Device 0 PIO Mode
Mam 2 pirmary i 2 seconadry
W pierwszym primary:
Device 0 PIO Mode
Device 1 Not Applicable
W drugim primary:
Device 0 Ultra DMA Mode 2
Device 1 Ultra DMA Mode 2
W pierwszym secondary:
Device 0 Not Applicable
Device 1 Not Applicable
W drugim secondary:
Device 0 Not Applicable
Device 1 Not Applicable
W pierwszym primary:
Device 0 PIO Mode
Device 1 Not Applicable
W drugim primary:
Device 0 Ultra DMA Mode 2
Device 1 Ultra DMA Mode 2
W pierwszym secondary:
Device 0 Not Applicable
Device 1 Not Applicable
W drugim secondary:
Device 0 Not Applicable
Device 1 Not Applicable
Mój Komputer–>właściwości–>Sprzęt–Menedźer Urządzeń–>Kontrolery IDE/ATAPI–>podstawowy kanał IDE (ewentualnie pomocniczy)–>właściwości–>Ustawienia zaawansowane i tam sprawdź, czy jest DMA (ultra DMA 5) dla HDD
lub Panel sterowani–>System itd.
Jeźeli nie to usuń sterownik i restart.
lub Panel sterowani–>System itd.
Jeźeli nie to usuń sterownik i restart.
Strona 1 / 1