Bardzo wolne zamykanie systemu XP wolniej zamyka niź otwiera
Witam!
To jest bardzo wkurzający problem. Mam nadzieję źe mi pomoźecie. Wiem teź źe ktos tu pisał juz o problemie zamykania systemu – jednak u tego kogoś sie zawieszał. U mnie się nie zawiesza, jednak bardzo wolno wyłącza. System ładuje się krócej niź wyłącza. I tak uruchamia mi się w 15 sekund moźe troszkę dłuźej. A wyłacza w 30!!! Truka truka i konca nie widać. Opisze moźe co się dzieje po kolei.
1.) Klikam na Wyłącz komputer i na Wyłącz.
2.) Pokazuje się ekran zamykający system.
3.) Pisze – wylogowywanie – co trwa z 1 sekundę
4.) apisywanie informacji co trwa z 2 sekundy
5.) I w końcu ten strraszny etap który trwa z 20 sekund na 100% czyli Trwa zamykanie systemu. Truka truka i truka. A w systemie NTFS to juź wogóle przy wyłaczaniu pada. Wyłacza się wyłącza i wyłaczyć się nie moźe. (tzn moźe ale po jakim czasie!)
Jest moźe na to jakieś wyjście? BootVisa nie polecajcie bowiem nie pomaga przy wyłaczaniu tylko przy właczaniu i to tez na krótką metę poniewaź po jakimś czasie komputer bardziej się zaśmieca niz przed uźyciem BootVisa. Moja maszyna to dzisiaj średnia klasa, ale i na słabszych ten system ładnie działa – bo widziałem.
Specyfikacja Techniczna:
Płyta Główna: ASUS CUSL2–C Motherboard
(nie uaktualniałem biosa od kupna kompa)
Intel Pentium III 866Mhz
256 Ramu
Nvidia GeForce 2 100/200 MX 64MB AGP
(wątpie by miała jakikolwiek wpływ ale podam wszystko)
HDD BARRACUDA ST340824A 7200 obrotów
DVD PIONEER DVD – 16x CD – 40x
NAGRYWARKA SONY CD–RW 8x CD–R 12x i odczyt 32x
ale myślę źe i tak za duźo podałem bo wystarczyła by płyta główna, procek ram i hdd.
Prosze o pomoc jestem zrospaczony. I czy wam teź tak się dzieje czy xp jest taki mulasty przy właczaniu czy to tylko mój problem?
To jest bardzo wkurzający problem. Mam nadzieję źe mi pomoźecie. Wiem teź źe ktos tu pisał juz o problemie zamykania systemu – jednak u tego kogoś sie zawieszał. U mnie się nie zawiesza, jednak bardzo wolno wyłącza. System ładuje się krócej niź wyłącza. I tak uruchamia mi się w 15 sekund moźe troszkę dłuźej. A wyłacza w 30!!! Truka truka i konca nie widać. Opisze moźe co się dzieje po kolei.
1.) Klikam na Wyłącz komputer i na Wyłącz.
2.) Pokazuje się ekran zamykający system.
3.) Pisze – wylogowywanie – co trwa z 1 sekundę
4.) apisywanie informacji co trwa z 2 sekundy
5.) I w końcu ten strraszny etap który trwa z 20 sekund na 100% czyli Trwa zamykanie systemu. Truka truka i truka. A w systemie NTFS to juź wogóle przy wyłaczaniu pada. Wyłacza się wyłącza i wyłaczyć się nie moźe. (tzn moźe ale po jakim czasie!)
Jest moźe na to jakieś wyjście? BootVisa nie polecajcie bowiem nie pomaga przy wyłaczaniu tylko przy właczaniu i to tez na krótką metę poniewaź po jakimś czasie komputer bardziej się zaśmieca niz przed uźyciem BootVisa. Moja maszyna to dzisiaj średnia klasa, ale i na słabszych ten system ładnie działa – bo widziałem.
Specyfikacja Techniczna:
Płyta Główna: ASUS CUSL2–C Motherboard
(nie uaktualniałem biosa od kupna kompa)
Intel Pentium III 866Mhz
256 Ramu
Nvidia GeForce 2 100/200 MX 64MB AGP
(wątpie by miała jakikolwiek wpływ ale podam wszystko)
HDD BARRACUDA ST340824A 7200 obrotów
DVD PIONEER DVD – 16x CD – 40x
NAGRYWARKA SONY CD–RW 8x CD–R 12x i odczyt 32x
ale myślę źe i tak za duźo podałem bo wystarczyła by płyta główna, procek ram i hdd.
Prosze o pomoc jestem zrospaczony. I czy wam teź tak się dzieje czy xp jest taki mulasty przy właczaniu czy to tylko mój problem?
Odpowiedzi: 20
Ja formatowalem dysk ok. 2 tygodnie temu i od samgeo poczatku XP sie dlugo wlaczal i wylaczal. Teraz jest troche lepiej bo uruchumilem WinDoctora i usunolem problemy, ale dalej zamykanie i otwieranie XP trwa dlugo...
Thomas0. Jeźeli masz kupę śmieci i brak logicznej spójności na dysku,to pewnie.A poza tym,jak w takim razie poprawnie ma instalować się Avast! ??
Cholewcia, u mnie teź od niedawna ten problem się pojawił. Dłuźej się wyłańcza niź uruchamia. Nic nie pomaga. Wydaje mi się, źe to jest skutek długotrwałego uźywania XP, systemu nie zmieniałem i nie formatowałem dysku juź dość długo.
Ashampoo PowerUp XP jest aware.Tzn.masz go a on ci funduje w okienku reklamy.Przyjemne.
System Mechanic 3.7h jest firmy Iolo
Tu ściągniesz:
System Mechanik: www.iolo.com
PowerUp XP : http://www.iprogramdev.com/soft.php/Ashampoo–PowerUp–XP–577.htm
Pozdrawiam. 8)
System Mechanic 3.7h jest firmy Iolo
Tu ściągniesz:
System Mechanik: www.iolo.com
PowerUp XP : http://www.iprogramdev.com/soft.php/Ashampoo–PowerUp–XP–577.htm
Pozdrawiam. 8)
tire:Wywal tego chuligana[TweakXP] a zainstaluj Ashamoo PowerUp XP.
Poza tym,jest rozbudowany System Mechanic 3.7 h 8)
A skad mozna sciagnac te programy i jakie maja licencje?
Powiadom o tym Kubę.
Dzieki za rady !!! Ale cos chyba foroom zdycha? Dopiero teraz do tego dotarlem "recznie" bo nie przyszlo mi zadne powiadomienie na maila :?
Poza tym proponuję zainstalowanie programu diagnozującego błędy pn.: MS Windows Error Messages 2.5
Pozdrawiam 8)
Pozdrawiam 8)
A jakiego masz antivira?
Odinstaluj go,sprawdź jak chodzi system,ponownie zainstaluj,uaktualnij i przeskanuj.Pachnie mi trjanem.Oraz sprawdz sys wg mojej instrukcji na:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=4538
Odinstaluj go,sprawdź jak chodzi system,ponownie zainstaluj,uaktualnij i przeskanuj.Pachnie mi trjanem.Oraz sprawdz sys wg mojej instrukcji na:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=4538
Z ikonami to mam ten sam problem , znikają niekiedy – ale wyjścia nie znam. Po za tym mam mało ikonek w trayu i rzadko mi się to zdarza.
Tweak XP to całkiem dobry program. Chodziło mi o to źe czyszczenie pamięci wirtualnej przy zamykaniu spowalnia zamykanie.
Wywal tego chuligana[TweakXP] a zainstaluj Ashamoo PowerUp XP.
Moźe uźywasz programu Tweak XP lub coś podobnego i włączyłeś czyszczenie pamięci wirtualnej przy zamykaniu. To spowalnia kompa i to znacznie.
Ja teź jakby stawiałbum na RAM.
Choć,moźe trzeba oświerzyć BIOS?
Pozdrawiam.
Choć,moźe trzeba oświerzyć BIOS?
Pozdrawiam.
Hehe – ludzie to maja problemy 8) Moj xp home odpala sie kolo 5–7minut a zamyka kolo 2–3, no moze krocej. Oczywiscie odpalanie licze do momentu jak mozna na kompie cos zrobic. Bo co prawda moge juz wczesniej kliknac np. w start – ale i tak lista sie rozwinie np. po 10–15 sekundach. Generalnie odpalam kompa, ide na sniadanie i jak wracam do mozna pracowac :P Wiem ze to wina ramu (tylko 128rimm). Procek fatalny nie jest – PIV 1.7 Ale w tray'u mam kolo 14 progsow,odpalanych razem z systemem. W dodaj/usun widze 59 progsow zainstalowanych – licze wszystkie,lacznie z poprawkami z windows update. Mysle ze to chyba glownie kwestia ramu. Niebawem chce dolozyc do tego co mam jeszcze 256, wiec mam nadzieje ze troche ruszy.
Acha – mam do Was jeszcze jeszcze pytanko wlasnie apropo tego tray'a. Czesto (jesli nie powiedziec zawsze) mi sie tak dzieje, ze w tray'u nie odpalaja mi sie wszystkie ikony – np. brakuje gg albo tlena. Progsy na 100% sie uruchamiaja (widac je chocby w menedzerze) i nawet przy gg, pomimo ze nie widac sloneczka wywala mi po zalogowaniu juz liste osob dostepnych i ich opisy. Problem dotyczy rowniez innych ikonek. Generalnie nie ma reguly na te progsy. Raz brakuje ikonek od jednych, a raz od innych. Jedyna metoda na w miare szybkie "uzupelnienie" tych brakow to zamknac progsy wlasnie w menedzerze i odpalic "recznie". Jesli ktos ma pomysl co z tym zrobic, to bede wdzieczny za sugestie (no o szybkosci uruchamiania/zamykania juz nie wspominajac, ale nie widze na to lekarstwa poza dolozeniem ramu).
Dzieki z gory za pomoc.
Acha – mam do Was jeszcze jeszcze pytanko wlasnie apropo tego tray'a. Czesto (jesli nie powiedziec zawsze) mi sie tak dzieje, ze w tray'u nie odpalaja mi sie wszystkie ikony – np. brakuje gg albo tlena. Progsy na 100% sie uruchamiaja (widac je chocby w menedzerze) i nawet przy gg, pomimo ze nie widac sloneczka wywala mi po zalogowaniu juz liste osob dostepnych i ich opisy. Problem dotyczy rowniez innych ikonek. Generalnie nie ma reguly na te progsy. Raz brakuje ikonek od jednych, a raz od innych. Jedyna metoda na w miare szybkie "uzupelnienie" tych brakow to zamknac progsy wlasnie w menedzerze i odpalic "recznie". Jesli ktos ma pomysl co z tym zrobic, to bede wdzieczny za sugestie (no o szybkosci uruchamiania/zamykania juz nie wspominajac, ale nie widze na to lekarstwa poza dolozeniem ramu).
Dzieki z gory za pomoc.
Popijając trunk z kartoniq pomyślałem źe warto będzie sprawdzić ramy, wykopać i kabla cd–roma, wykopać flopke, zostawić sam dysk, płyte gówną i grafe z minimalną ilością ramu ( 64 mb lub 128). PO zostawieniu tylko tych komponentów odpal sysa w trybie avryjnym, zapish procesy uruchomione, i zmierz stopem czas zamknięcia. Potem uruchom normalnie, policz inne progrosy które są ( czyli te których nie było w avaryjnym), i zamknij 1 a potem zamknij sys. Potem następny itd, aź zobaczysh znaczną róźnicę w zamknięciach. :)
Zajrzyj teź uprzejmie na moją końcową odpowiedź–instrukcję w topicu pn."Stop 0000008E!"
Wykonaj te czynności,tzn,sprawdź sterowniki wg instrukcji.
Pozdrawiam 8)
Wykonaj te czynności,tzn,sprawdź sterowniki wg instrukcji.
Pozdrawiam 8)
Chyba mi przychodzi tylko 1 rzecz namyśl: poodłanczaj wszytsko niepotrzebne, a takie bajery jak grafa itd. poźycz od qmpela, zobacz po czym to tak spowalnia :)
1.) Nie "truka" dyskietka tylko HDD. Poprostu dysk twardy skrzeczy. Wczoraj popsułem sobie system xp jednym programem. Zniszczył mi powłokę – systemu nie dało się naprawić. Zrobiłem format. Czas wyłaczania skrócił się o jakieś 3 sekundy (licze stoperem) ale nie więcej więc zaśmiecenie dysku raczej odpada i albo jest to wina złych ustawień tego systemu przez microsoft (lub ustawień nieodpowiadających moim urządzeniom zamontowanym w komuterze) albo cóś powoduje takie omulenie.
2.) Dziękuje tire za pomoc, jednak to zbytnio nie pomogło. Spowodowało źe dysk HDD mniej "truka i trzeszczy" Słychać jak by przerwe w tym trzasku jednak czas się nie skórcił więc to jest jakis zaawansowany chyba problem.
Dzięki wszystkim, mam nadzieje źe jak ktoś dowie się o tym problemie czegoś więcej to da mi znać. Pozdrawiam BioComp :–)
2.) Dziękuje tire za pomoc, jednak to zbytnio nie pomogło. Spowodowało źe dysk HDD mniej "truka i trzeszczy" Słychać jak by przerwe w tym trzasku jednak czas się nie skórcił więc to jest jakis zaawansowany chyba problem.
Dzięki wszystkim, mam nadzieje źe jak ktoś dowie się o tym problemie czegoś więcej to da mi znać. Pozdrawiam BioComp :–)
Pisałem juź o tym.
Przyspieszasz zamykanie poprzez:
1/uruchom edytor rejestru,
2/kliknij na +przy HKEY_CURRENT_USER
3/potem na ControPanel
4/potem na Desktop
5/w prawej części okna prawym przyciskiem myszy na
AutoEndTasks
6/z menu kontekstowego wybierz polecenie Modyfikuj
wpisz w Dane wartości 1. daj OK
zrestartuj sys i zobacz co dalej.Jeśli mało to kombinuj więcej.
I napisz,czy coś pomogło.
Pozdrawiam.
Przyspieszasz zamykanie poprzez:
1/uruchom edytor rejestru,
2/kliknij na +przy HKEY_CURRENT_USER
3/potem na ControPanel
4/potem na Desktop
5/w prawej części okna prawym przyciskiem myszy na
AutoEndTasks
6/z menu kontekstowego wybierz polecenie Modyfikuj
wpisz w Dane wartości 1. daj OK
zrestartuj sys i zobacz co dalej.Jeśli mało to kombinuj więcej.
I napisz,czy coś pomogło.
Pozdrawiam.