Bardzo wolne zamykanie systemu XP wolniej zamyka niź otwiera

Witam!

To jest bardzo wkurzający problem. Mam nadzieję źe mi pomoźecie. Wiem teź źe ktos tu pisał juz o problemie zamykania systemu – jednak u tego kogoś sie zawieszał. U mnie się nie zawiesza, jednak bardzo wolno wyłącza. System ładuje się krócej niź wyłącza. I tak uruchamia mi się w 15 sekund moźe troszkę dłuźej. A wyłacza w 30!!! Truka truka i konca nie widać. Opisze moźe co się dzieje po kolei.

1.) Klikam na Wyłącz komputer i na Wyłącz.
2.) Pokazuje się ekran zamykający system.
3.) Pisze – wylogowywanie – co trwa z 1 sekundę
4.) apisywanie informacji co trwa z 2 sekundy
5.) I w końcu ten strraszny etap który trwa z 20 sekund na 100% czyli Trwa zamykanie systemu. Truka truka i truka. A w systemie NTFS to juź wogóle przy wyłaczaniu pada. Wyłacza się wyłącza i wyłaczyć się nie moźe. (tzn moźe ale po jakim czasie!)

Jest moźe na to jakieś wyjście? BootVisa nie polecajcie bowiem nie pomaga przy wyłaczaniu tylko przy właczaniu i to tez na krótką metę poniewaź po jakimś czasie komputer bardziej się zaśmieca niz przed uźyciem BootVisa. Moja maszyna to dzisiaj średnia klasa, ale i na słabszych ten system ładnie działa – bo widziałem.

Specyfikacja Techniczna:
Płyta Główna: ASUS CUSL2–C Motherboard
(nie uaktualniałem biosa od kupna kompa)

Intel Pentium III 866Mhz
256 Ramu
Nvidia GeForce 2 100/200 MX 64MB AGP
(wątpie by miała jakikolwiek wpływ ale podam wszystko)
HDD BARRACUDA ST340824A 7200 obrotów
DVD PIONEER DVD – 16x CD – 40x
NAGRYWARKA SONY CD–RW 8x CD–R 12x i odczyt 32x
ale myślę źe i tak za duźo podałem bo wystarczyła by płyta główna, procek ram i hdd.

Prosze o pomoc jestem zrospaczony. I czy wam teź tak się dzieje czy xp jest taki mulasty przy właczaniu czy to tylko mój problem?

Odpowiedzi: 20

Ja formatowalem dysk ok. 2 tygodnie temu i od samgeo poczatku XP sie dlugo wlaczal i wylaczal. Teraz jest troche lepiej bo uruchumilem WinDoctora i usunolem problemy, ale dalej zamykanie i otwieranie XP trwa dlugo...
stahumir
Dodano
14.05.2003 21:20:28
Thomas0. Jeźeli masz kupę śmieci i brak logicznej spójności na dysku,to pewnie.A poza tym,jak w takim razie poprawnie ma instalować się Avast! ??
tire
Dodano
10.05.2003 12:30:45
Cholewcia, u mnie teź od niedawna ten problem się pojawił. Dłuźej się wyłańcza niź uruchamia. Nic nie pomaga. Wydaje mi się, źe to jest skutek długotrwałego uźywania XP, systemu nie zmieniałem i nie formatowałem dysku juź dość długo.
Thomas
Dodano
10.05.2003 11:54:18
Ashampoo PowerUp XP jest aware.Tzn.masz go a on ci funduje w okienku reklamy.Przyjemne.
System Mechanic 3.7h jest firmy Iolo
Tu ściągniesz:
System Mechanik: www.iolo.com
PowerUp XP : http://www.iprogramdev.com/soft.php/Ashampoo–PowerUp–XP–577.htm

Pozdrawiam. 8)
tire
Dodano
10.05.2003 11:22:43
tire:
Wywal tego chuligana[TweakXP] a zainstaluj Ashamoo PowerUp XP.
Poza tym,jest rozbudowany System Mechanic 3.7 h 8)

A skad mozna sciagnac te programy i jakie maja licencje?
stahumir
Dodano
10.05.2003 10:45:19
Powiadom o tym Kubę.
tire
Dodano
20.04.2003 20:09:13
Dzieki za rady !!! Ale cos chyba foroom zdycha? Dopiero teraz do tego dotarlem "recznie" bo nie przyszlo mi zadne powiadomienie na maila :?
t123
Dodano
20.04.2003 00:37:59
Poza tym proponuję zainstalowanie programu diagnozującego błędy pn.: MS Windows Error Messages 2.5
Pozdrawiam 8)
tire
Dodano
16.04.2003 19:31:58
A jakiego masz antivira?
Odinstaluj go,sprawdź jak chodzi system,ponownie zainstaluj,uaktualnij i przeskanuj.Pachnie mi trjanem.Oraz sprawdz sys wg mojej instrukcji na:

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=4538
tire
Dodano
15.04.2003 15:57:59
Z ikonami to mam ten sam problem , znikają niekiedy – ale wyjścia nie znam. Po za tym mam mało ikonek w trayu i rzadko mi się to zdarza.
BioComp
Dodano
15.04.2003 11:16:49
Tweak XP to całkiem dobry program. Chodziło mi o to źe czyszczenie pamięci wirtualnej przy zamykaniu spowalnia zamykanie.
krecik
Dodano
15.04.2003 00:54:06
Wywal tego chuligana[TweakXP] a zainstaluj Ashamoo PowerUp XP.
Poza tym,jest rozbudowany System Mechanic 3.7 h 8)
tire
Dodano
14.04.2003 22:12:04
Moźe uźywasz programu Tweak XP lub coś podobnego i włączyłeś czyszczenie pamięci wirtualnej przy zamykaniu. To spowalnia kompa i to znacznie.
krecik
Dodano
14.04.2003 20:48:16
Ja teź jakby stawiałbum na RAM.
Choć,moźe trzeba oświerzyć BIOS?
Pozdrawiam.
tire
Dodano
13.04.2003 18:35:56
Hehe – ludzie to maja problemy 8) Moj xp home odpala sie kolo 5–7minut a zamyka kolo 2–3, no moze krocej. Oczywiscie odpalanie licze do momentu jak mozna na kompie cos zrobic. Bo co prawda moge juz wczesniej kliknac np. w start – ale i tak lista sie rozwinie np. po 10–15 sekundach. Generalnie odpalam kompa, ide na sniadanie i jak wracam do mozna pracowac :P Wiem ze to wina ramu (tylko 128rimm). Procek fatalny nie jest – PIV 1.7 Ale w tray'u mam kolo 14 progsow,odpalanych razem z systemem. W dodaj/usun widze 59 progsow zainstalowanych – licze wszystkie,lacznie z poprawkami z windows update. Mysle ze to chyba glownie kwestia ramu. Niebawem chce dolozyc do tego co mam jeszcze 256, wiec mam nadzieje ze troche ruszy.
Acha – mam do Was jeszcze jeszcze pytanko wlasnie apropo tego tray'a. Czesto (jesli nie powiedziec zawsze) mi sie tak dzieje, ze w tray'u nie odpalaja mi sie wszystkie ikony – np. brakuje gg albo tlena. Progsy na 100% sie uruchamiaja (widac je chocby w menedzerze) i nawet przy gg, pomimo ze nie widac sloneczka wywala mi po zalogowaniu juz liste osob dostepnych i ich opisy. Problem dotyczy rowniez innych ikonek. Generalnie nie ma reguly na te progsy. Raz brakuje ikonek od jednych, a raz od innych. Jedyna metoda na w miare szybkie "uzupelnienie" tych brakow to zamknac progsy wlasnie w menedzerze i odpalic "recznie". Jesli ktos ma pomysl co z tym zrobic, to bede wdzieczny za sugestie (no o szybkosci uruchamiania/zamykania juz nie wspominajac, ale nie widze na to lekarstwa poza dolozeniem ramu).
Dzieki z gory za pomoc.
t123
Dodano
12.04.2003 21:11:18
Popijając trunk z kartoniq pomyślałem źe warto będzie sprawdzić ramy, wykopać i kabla cd–roma, wykopać flopke, zostawić sam dysk, płyte gówną i grafe z minimalną ilością ramu ( 64 mb lub 128). PO zostawieniu tylko tych komponentów odpal sysa w trybie avryjnym, zapish procesy uruchomione, i zmierz stopem czas zamknięcia. Potem uruchom normalnie, policz inne progrosy które są ( czyli te których nie było w avaryjnym), i zamknij 1 a potem zamknij sys. Potem następny itd, aź zobaczysh znaczną róźnicę w zamknięciach. :)
Lezio111
Dodano
11.04.2003 21:57:04
Zajrzyj teź uprzejmie na moją końcową odpowiedź–instrukcję w topicu pn."Stop 0000008E!"
Wykonaj te czynności,tzn,sprawdź sterowniki wg instrukcji.
Pozdrawiam 8)
tire
Dodano
11.04.2003 21:39:55
Chyba mi przychodzi tylko 1 rzecz namyśl: poodłanczaj wszytsko niepotrzebne, a takie bajery jak grafa itd. poźycz od qmpela, zobacz po czym to tak spowalnia :)
Lezio111
Dodano
11.04.2003 20:49:34
1.) Nie "truka" dyskietka tylko HDD. Poprostu dysk twardy skrzeczy. Wczoraj popsułem sobie system xp jednym programem. Zniszczył mi powłokę – systemu nie dało się naprawić. Zrobiłem format. Czas wyłaczania skrócił się o jakieś 3 sekundy (licze stoperem) ale nie więcej więc zaśmiecenie dysku raczej odpada i albo jest to wina złych ustawień tego systemu przez microsoft (lub ustawień nieodpowiadających moim urządzeniom zamontowanym w komuterze) albo cóś powoduje takie omulenie.

2.) Dziękuje tire za pomoc, jednak to zbytnio nie pomogło. Spowodowało źe dysk HDD mniej "truka i trzeszczy" Słychać jak by przerwe w tym trzasku jednak czas się nie skórcił więc to jest jakis zaawansowany chyba problem.

Dzięki wszystkim, mam nadzieje źe jak ktoś dowie się o tym problemie czegoś więcej to da mi znać. Pozdrawiam BioComp :–)
BioComp
Dodano
11.04.2003 20:41:46
Pisałem juź o tym.
Przyspieszasz zamykanie poprzez:
1/uruchom edytor rejestru,
2/kliknij na +przy HKEY_CURRENT_USER
3/potem na ControPanel
4/potem na Desktop
5/w prawej części okna prawym przyciskiem myszy na
AutoEndTasks
6/z menu kontekstowego wybierz polecenie Modyfikuj
wpisz w Dane wartości 1. daj OK
zrestartuj sys i zobacz co dalej.Jeśli mało to kombinuj więcej.
I napisz,czy coś pomogło.
Pozdrawiam.
tire
Dodano
10.04.2003 23:47:29
BioComp
Dodano:
10.04.2003 22:38:32
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2