BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!
MAM PROBLEM Z WINDOWS XP PROFESSIONAL. W SAMYM JUZ WINDOWSIE RAZ NA JAKIŚ CZAS WYŚWIETLA MI SIĘ NIEBIESKI EKRAN Z NAPISEM: THE SYSTEM HAS HALTED, HARDWARE MALFUNCTION CALL YOUR (NIE PAMIĘTAM JAK DALEJ). W KAŻDYM RAZIE KOMPUTER SIĘ ZAWIESZA I TRZEBA GO RESTARTOWAĆ. MÓJ SPRZET TO AMD ATHLON 1700+. PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!
Odpowiedzi: 20
ZAINSTALUJ OD NOWA STEROWNIKI OD KARTY GRAFISZNEJ MI POMOGŁO
ok
esik :
1. Pamięci – program do testów podany wyźej – jesli masz moźliwość poźyczyć czy z innego kompa przełoźyć uczyń tak – najlepiej jakby były z komp gdze jest XP i wszystko jest OK
2. Bios na default – procesor tez ust domyślne
3. Posprawdzać jescze raz wszystkie taśmy a gniazda odkurzyć
4 Poźyczyc skombinować inny jakiś micro dysk 2GB np i zobaczyć czy na nim masz te same błedy
5. Zobaczyć jak pod " obciązeniem – jakś benchmark wyglądają napięcia – czy są jakies skoki –, nawet minimalne odchyłki Vcore rzędu 0,5V świadczą źe coś z kondensatorami na płycie jest nie tak
6.Zasilacz jeśli marnej firmy i jest na nim napisane 300W to napewno nie wyciąga więcej niź 230–40 W –
7.Sprawidzić......płytkę instalacyjną – a nóź wiedelec " porysowana" lub z "błędami" jakimśiś :wink:
1. Pamięci – program do testów podany wyźej – jesli masz moźliwość poźyczyć czy z innego kompa przełoźyć uczyń tak – najlepiej jakby były z komp gdze jest XP i wszystko jest OK
2. Bios na default – procesor tez ust domyślne
3. Posprawdzać jescze raz wszystkie taśmy a gniazda odkurzyć
4 Poźyczyc skombinować inny jakiś micro dysk 2GB np i zobaczyć czy na nim masz te same błedy
5. Zobaczyć jak pod " obciązeniem – jakś benchmark wyglądają napięcia – czy są jakies skoki –, nawet minimalne odchyłki Vcore rzędu 0,5V świadczą źe coś z kondensatorami na płycie jest nie tak
6.Zasilacz jeśli marnej firmy i jest na nim napisane 300W to napewno nie wyciąga więcej niź 230–40 W –
7.Sprawidzić......płytkę instalacyjną – a nóź wiedelec " porysowana" lub z "błędami" jakimśiś :wink:
A jak moźna zdiagnozować co w moim sprzecie jest padnięte?? Jak oddam dysk do serwisu (gdyby był to dysk) to wcale nie jest pewne źe w czasie pracy wyświetli się ten niebieski monit. Więc jak moźna to udowodnić??
XP tak reaguje na uszkodzenie dysku lub pamięci proponuję zacząć od tych rzeczy bo po kilku lub kilkunastu takich komunikatach będziesz widzial niebieski ekran za kaźdym uruchomieniem kompa
SPRÓBUJ podpiąć napęd LG pod dysk twardy(zwrotka na slave)
Więc tak nazwa płyty głównej to ECS K7VTA3 v3
Rebe:Jeszcze podstawa – płyta.
i zapomnielismy jeszcze o zasilaczu....
Płytę rozpoznasz poprzez AIDA – www.aida32.hu.
Pod w9x zacinanie komputera moźe świadczyć o uszkodzeniu bibliotek związanych z zarządzaniem pamięcią i niem usi mieć podłoza sprzetowego.
Pod w9x zacinanie komputera moźe świadczyć o uszkodzeniu bibliotek związanych z zarządzaniem pamięcią i niem usi mieć podłoza sprzetowego.
teraz mam 98 win. Moźe pomoźe wam źe komputer co jakiś czas się zawiesza i zacina się. Chodzi tak poklatkowo i po jakimś czasie sie odwiesza. Co do płyty to nie wiem. Dowiem się i napiszę. (firmy VIA to wiem na pewno).
na poczatek
– BIOS na fail safe
– wypiąc napęd CDROM
– wyjąc karte sieciową
– jesli RAM jest w dwoch kosciach– wyjąć jedna z nich
uruchomic i obserwowac co sie dzieje.
jaki tam w koncu jest system teraz?
rozumiem, ze paczka via 4in1 jest poprawnie zainstalowana i manager urzadzen bledow nie zglasza?
– BIOS na fail safe
– wypiąc napęd CDROM
– wyjąc karte sieciową
– jesli RAM jest w dwoch kosciach– wyjąć jedna z nich
uruchomic i obserwowac co sie dzieje.
jaki tam w koncu jest system teraz?
rozumiem, ze paczka via 4in1 jest poprawnie zainstalowana i manager urzadzen bledow nie zglasza?
esik:komp athlon 1700+ karta muzyczna zintegrowanan na płycie (VIA) karta graficzna GeForce4 440, 256 mb ram nagrywarka lg dvd rom lg karta sieciowa realtek i nie jest podkręcany. To chyba wszystko.
Jeszcze podstawa – płyta.
I póki co, LG CD–RW jako pierwszy podejrzany, z tego co wymieniłeś.
komp athlon 1700+ karta muzyczna zintegrowanan na płycie (VIA) karta graficzna GeForce4 440, 256 mb ram nagrywarka lg dvd rom lg karta sieciowa realtek i nie jest podkręcany. To chyba wszystko.
Zacznij od napisania co oprocz procesora masz w komputerze – jaka plyta, jaka pamiec, jaki dysk, jaka grafika i jakie inne bebechy są obecne.
Wazne tez, czy jest sprzet podkrecony.
Wazne tez, czy jest sprzet podkrecony.
esik:Wiem źe w przetłumaczeniu na polski to mówi coś o walniętym sprzęcie. Jak sprawdzić czy dysk jest walnięty bądź inna rzecz??
Dysk – narzedziami ze strony producenta – to zwykle bywa najpewniejsze
pozostałe komponenty poprzez wyjmowanie i sprawdzanie czy problem mija, a jeźeli tak to próba obsadzenai ich w innych slotach PCI.
Ram – www.goldmemory.cz
To z grubsza.
Wiem źe w przetłumaczeniu na polski to mówi coś o walniętym sprzęcie. Jak sprawdzić czy dysk jest walnięty bądź inna rzecz??
yodo, mój post zawierał coś jeszcze( pytanie o okoliczności wystepowania błędu) więc proszę cię nie bądź baba.
Tekst tego bledu w wolnym tlumaczeniu na PLK :
"System zostal zatrzymany z powodu awarii sprzetu"
Znaczy tyle ze pewnie masz walniety hardware, a XP jest na to wyczulony (dysk, plyta, ram), byc moze jakas karata rozszerzen (np graficzna jest bardzo prowdopodobna).
"System zostal zatrzymany z powodu awarii sprzetu"
Znaczy tyle ze pewnie masz walniety hardware, a XP jest na to wyczulony (dysk, plyta, ram), byc moze jakas karata rozszerzen (np graficzna jest bardzo prowdopodobna).
niestety to wyświetla się w kaźdych okolicznościach. Nawet przy samym pulpicie. To nie ma zasady kiedy to się pokazuje. Czasami jest kilka dni spokoju a jak się zacznie wyświetlać to wyświetla się co 5 minutek. Mam nadzieję źe wiecie o co chodzi. :(
mynajms:tak, przedstaw rodzaj błędu na forum, mozesz go poszukać w podglądzie zdarzeń( panel sterowania>narzędzia administracyjne>)
moźesz teź napisać podczas wykonywania jakiej czynnośći wyskakuje ci ten paskudny niebieski ekran.
jeźeli podczas nagrywania to moźe ci pomoge
Zdaje mi się, źe napisałem wyźej juź ja to. Wieć czyźbyś nabijał posta Ty sobie?
Pozdrawiam.