Bardzo powazny problem z siecią LAN
Mam dwa komputery teoretycznie połaczone siecią LAN.
Jeden komputer do którego jest bezposrednią podłączone łacze 640 kb/s ma Win XP Home SP2, a drugi Win XP Pro SP1.
Przez ok. miesiąc działało mi wszystko wporządku, mogłem grać przez LAN, na drugim komputerze był interent. Tak pewnego dnia siedze, aź byłem zmuszony zrobic reseta (zwiesiło mi w grze). Po ponownym uruchomieniu juź wszystko wróciło do normy oprócz internetu na drugim komputerze.
Wszystkie ustawienia miałem tak samo, czyli automatyczne wszystko, jednak komputer host twierdzi źe łącze ma ograniczy dostęp, itd. Gdy wpisuje adres IP, maske podsieci ręcznie, wszystko jest ok.Lecz nadal nie mam połączenia, nawet zwykłego, jest tak jakby sieci LAN w ogóle nie było. Natomiast drugi komputer twierdzi iź wszystko jest wporządku, nie wykrywa nic, oprócz momentu gdy chce odnowić adres IP, wtedy twierdzi, źe mam się skontaktować z osobą zarzadzającą siecią. prosze, pomóźcie, zrobiłem podstawowe kroki, czyli konfiguracje sieci, która była opisana juź na tym forum, ale nadal nic nie działa. prosze o szybką odpowiedz.
Jeden komputer do którego jest bezposrednią podłączone łacze 640 kb/s ma Win XP Home SP2, a drugi Win XP Pro SP1.
Przez ok. miesiąc działało mi wszystko wporządku, mogłem grać przez LAN, na drugim komputerze był interent. Tak pewnego dnia siedze, aź byłem zmuszony zrobic reseta (zwiesiło mi w grze). Po ponownym uruchomieniu juź wszystko wróciło do normy oprócz internetu na drugim komputerze.
Wszystkie ustawienia miałem tak samo, czyli automatyczne wszystko, jednak komputer host twierdzi źe łącze ma ograniczy dostęp, itd. Gdy wpisuje adres IP, maske podsieci ręcznie, wszystko jest ok.Lecz nadal nie mam połączenia, nawet zwykłego, jest tak jakby sieci LAN w ogóle nie było. Natomiast drugi komputer twierdzi iź wszystko jest wporządku, nie wykrywa nic, oprócz momentu gdy chce odnowić adres IP, wtedy twierdzi, źe mam się skontaktować z osobą zarzadzającą siecią. prosze, pomóźcie, zrobiłem podstawowe kroki, czyli konfiguracje sieci, która była opisana juź na tym forum, ale nadal nic nie działa. prosze o szybką odpowiedz.
Odpowiedzi: 10
mam bardzo podobny problem, niestety nic z tych rzeczy niepomaga, ejszcze do tego mam nowy dysk i nic nie instalowalem na nim po zainstalowaniu windowsa
i jescze jedno: odinstaluj karte w systemie (wywal ewentualne programiki do karty), wyłącz kompa :), wyciąg karte fizycznie z kompa jeśli jest na płycie to zablokuj w biosie, uruchom system, zamknij system. zainstaluj karty na nowo jeśli to nie pomoźe (tylko zrób wszystko dokładnie co w opisie), to moźe być coś z kablem lub samą kartą ( jak tu kolegoa wcześniej zauwaźył) lecz nie sądzę poniewaź z opisu twojego wynika, źe to coś podczas zwiechy aię coś stało, ale wszystko moźliwe :).
Wywal tą gre co ci zwiesiła kompa moźe od niej coś bruździ? i jescze wywal wszystkie katalogi co pozostaną po odinstalowaniu. no i popatrz czy nie masz jakiegoś dziwnego programiku zainstalowanego, który blokuje sieć, przeskanuj system antyvirem.
A w dodatku teraz ciągle trwa "Pobieranie adresu siciowego". Wyskakuje zółty wykrzyknik, po jakiś 2 miutach na nowo i tak w kółko...;/
TTL 61
Ten program nic nie pomógł:(
W takim razie karta jest zepsuta? Jeźeli tak, to jak sprawdzić która?
Ten program nic nie pomógł:(
W takim razie karta jest zepsuta? Jeźeli tak, to jak sprawdzić która?
Uruchom komende:
ping www.onet.pl
i sprawdz jaka jest wartość w polu TTL?
Jeśli jest 1 to niesety tój provider modyfikuje twoje pakiety ustawiając TTL na 1, co oznacza ze takich pakietów niemozna przesyłać dalej.
ping www.onet.pl
i sprawdz jaka jest wartość w polu TTL?
Jeśli jest 1 to niesety tój provider modyfikuje twoje pakiety ustawiając TTL na 1, co oznacza ze takich pakietów niemozna przesyłać dalej.
Stworek, sciagnij i uruchom –> http://www.softpedia.com/progDownload/WinSockFix–Download–15337.html
Ustaw pozniej ponownie siec.
Sieciowka nie padla przypadkiem ?
Ustaw pozniej ponownie siec.
Sieciowka nie padla przypadkiem ?
Powinno ale nie działa:(
Powinno ale nie działa:(
Najpierw udostępnij internet na karcie którą go dostajesz.
Potem wpisz:
komp nr.1 (tam gdzie jest internet):
karta sieciowa łącząca się z drugim kompem:
192.168.1.10 – IP
255.255.255.0 – Maska
komp nr.2
192.168.1.11 –IP
255.255.255.0 –Maska
192.168.1.10 –Brama
194.204.152.34 –DNS1
194.204.159.1 –DNS2
potem ustaw właściwości sieci lokalnej (grupa, nazwa itp.)
reset i powinno działać.
Jeśli nie to odinstaluj karty sieciowe i zainstaluj je na nowo, moźe jakiś błąd wyskoczył przy zwieszeniu, i skonfiguruj krok po kroku od początku.
No i muszą się pingować!!! jeśli się nie pingują następnym etapem moźe być kabel :)
Potem wpisz:
komp nr.1 (tam gdzie jest internet):
karta sieciowa łącząca się z drugim kompem:
192.168.1.10 – IP
255.255.255.0 – Maska
komp nr.2
192.168.1.11 –IP
255.255.255.0 –Maska
192.168.1.10 –Brama
194.204.152.34 –DNS1
194.204.159.1 –DNS2
potem ustaw właściwości sieci lokalnej (grupa, nazwa itp.)
reset i powinno działać.
Jeśli nie to odinstaluj karty sieciowe i zainstaluj je na nowo, moźe jakiś błąd wyskoczył przy zwieszeniu, i skonfiguruj krok po kroku od początku.
No i muszą się pingować!!! jeśli się nie pingują następnym etapem moźe być kabel :)
Strona 1 / 1