Bardzo nietypowa sprawa – pomocy!!!
Sprawa wyglada nastepujaco:
1. Komputera uzywam z konta Administratora, jest ono zabezpieczone haslem, nie mam innych kont a wszytskie konta goscia sa wylaczone.
2. Pewnego pieknego dnia bawilem sie programem "Depresz Optymalizer"
3. Patrzylem sobie po opcjach i przypadkowo zaznaczylem opcje ..(chyba ta) "Dezaktywuj konto (profil) administratora"
4. Miedzy czasie instalowalem sobie sterowniki do NVIDIA i nalezalo zresetowac komputer
5. Zresetowalem
6. Uruchomil sie Windows, pokazalo sie okienko logowania (klasyczne to z win2k), wpisalem swoj login, haslo – naciskam ENTER i wyskoczyl blad ze niepoprawny login, haslo .. albo ze nie ma takiego uzytkownika w systemie
7. Zalamalem sie, plakalem itp ... poczym wpadlem na pomysl zeby sie zalogowac na konto "Pomocnika pulpitu zdalnego", dzieki czemu mam dostep do interentu i pisze tego posta.
Moje pytanie brzmi:
Jak przywrocic stare konto admina? (pliki sa, dane sa, lecz nie mozna sie na niego zalogowac)
Konsola z CD nie dziala :( Pisze ze zle haslo :(
Konsola uruchamiana z dysku .. blad przy instalacji:
Komunikat: "Musisz byc administratorem, zeby uruchomic ta aplikacje"
http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/bootdisk.html
Uzylem do tego celu win2k 120 dniowa EN ;)
Wszedlem do konsoli .. ale co dalej? Jakich uzyc komend? Niby czytalem cala stronke co mi podalem .. ale za bardo nie wiem za co sie zabrac :(
Odzyskiwanie hasla za pomoca Offline NT Password & Registry Editor nie wchodzi w gre, poniewaz to niczemu nie pomaga gdyz dalej sie nie moge zalogowac. System po prstu nie widzi konta admina
pomocy
1. Komputera uzywam z konta Administratora, jest ono zabezpieczone haslem, nie mam innych kont a wszytskie konta goscia sa wylaczone.
2. Pewnego pieknego dnia bawilem sie programem "Depresz Optymalizer"
3. Patrzylem sobie po opcjach i przypadkowo zaznaczylem opcje ..(chyba ta) "Dezaktywuj konto (profil) administratora"
4. Miedzy czasie instalowalem sobie sterowniki do NVIDIA i nalezalo zresetowac komputer
5. Zresetowalem
6. Uruchomil sie Windows, pokazalo sie okienko logowania (klasyczne to z win2k), wpisalem swoj login, haslo – naciskam ENTER i wyskoczyl blad ze niepoprawny login, haslo .. albo ze nie ma takiego uzytkownika w systemie
7. Zalamalem sie, plakalem itp ... poczym wpadlem na pomysl zeby sie zalogowac na konto "Pomocnika pulpitu zdalnego", dzieki czemu mam dostep do interentu i pisze tego posta.
Moje pytanie brzmi:
Jak przywrocic stare konto admina? (pliki sa, dane sa, lecz nie mozna sie na niego zalogowac)
Konsola z CD nie dziala :( Pisze ze zle haslo :(
Konsola uruchamiana z dysku .. blad przy instalacji:
Komunikat: "Musisz byc administratorem, zeby uruchomic ta aplikacje"
http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/bootdisk.html
Uzylem do tego celu win2k 120 dniowa EN ;)
Wszedlem do konsoli .. ale co dalej? Jakich uzyc komend? Niby czytalem cala stronke co mi podalem .. ale za bardo nie wiem za co sie zabrac :(
Odzyskiwanie hasla za pomoca Offline NT Password & Registry Editor nie wchodzi w gre, poniewaz to niczemu nie pomaga gdyz dalej sie nie moge zalogowac. System po prstu nie widzi konta admina
pomocy
Odpowiedzi: 7
NO! :) Juz wszytsko ok .. wreszice wrocilem do starego systemu :) :D
Podaje sposob .. jak by ktos potrzebowal a nie chcialo sie mu szukac :)
Bootuje z CD win2k (omija haslo admina), wchodze do konsoli, przechodze do folderu c:windows epair i wpisuje komende
copy sam c:windowssystem32config
robie restart
Po tym zabiegu wszytskie hasla wrocily do stanu pocztakoweego, czyli do stanu zaraz po instalacji wiondowsa. Co najciekawszej nie utracilem zadnych danych, ustawnienia sa wszytskie takie same .... i moje konto admina jest takie jakie bylo przed "incydentem" :)
Pozdrawiam
Podaje sposob .. jak by ktos potrzebowal a nie chcialo sie mu szukac :)
Bootuje z CD win2k (omija haslo admina), wchodze do konsoli, przechodze do folderu c:windows epair i wpisuje komende
copy sam c:windowssystem32config
robie restart
Po tym zabiegu wszytskie hasla wrocily do stanu pocztakoweego, czyli do stanu zaraz po instalacji wiondowsa. Co najciekawszej nie utracilem zadnych danych, ustawnienia sa wszytskie takie same .... i moje konto admina jest takie jakie bylo przed "incydentem" :)
Pozdrawiam
Teldrin:
PS. Nie mam bledow o jakich mowia na stronach microsoftu
tAk , ale tym sposobem przywrócisz system do stanu zaraz po instalacji ,
Poza tym są jeszcze punkty przywracania, o ile nie wyłaczyłeś tej opcji.
brtx:moze pomocne bedzie polecenie "net user"
/? – skladnia
net user Administrator /active:yes
albo cos... nie wiem :]
wlasnie w taki sposob zostalo to konto wylaczone, tylko ze zamiast active:yes bylo (chyba) active:no
EL NINO:Jesli juz jestes w konsoli, byc moze wystarczy przywrocic kilkoma komendami zapasowa kopie rejestru w miejsce rejestru z informacja o wylaczonym koncie ?
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307545
czy to na pewno pomoze? przeciez nie zostala zminiona wartosc w rejestrze tylko gdzies indziej
PS. Nie mam bledow o jakich mowia na stronach microsoftu
Nie moźna uruchomić systemu Windows XP, poniewaź brakuje następującego pliku lub jest on uszkodzony: WINDOWSSYSTEM32CONFIGSYSTEM
Nie moźna uruchomić systemu Windows XP, poniewaź brakuje następującego pliku lub jest on uszkodzony: WINDOWSSYSTEM32CONFIGSOFTWARE
Stop: c0000218 {Awaria pliku Rejestru} Nie jest moźliwe załadowanie przez Rejestr gałęzi (pliku): Katalog_główny_systemuSystem32ConfigSOFTWARE lub jego dziennika bądź drugiej kopii
Jesli juz jestes w konsoli, byc moze wystarczy przywrocic kilkoma komendami zapasowa kopie rejestru w miejsce rejestru z informacja o wylaczonym koncie ?
brtx:moze pomocne bedzie polecenie "net user"
/? – skladnia
nie dziala to pod windowsem .. brak uprawnien :(
zalogowalem sie jednak do konsoli odzyskiwania z win2k (nie wymaga ona hasla) lecz nie ma tam funkcji "net" i po wpisaniu tej komendy wyskakuje tylko kominikat ze niepoprawna komedna
Hehe, dobre to. Dobrze, źe nie było w tym programie opcji "Uruchom autodestrukcję komputera", bo wtedy przypadkiem mógłbyś to zaznaczyć:)
moze pomocne bedzie polecenie "net user"
/? – skladnia
/? – skladnia
Strona 1 / 1