bardzo dłuuugi start
Wszystko zaczęło się od momentu kiedy jest zainstalowane SP2
Po "uruchomieniu" (tzn. jak juź jest załadowany "pulpit" i widoczne są wszystkie ikony) system bardzo długo startuje, na autostarcie ustawiony jest tylko mksvir i zanim włączy sie monitor antywirusowy mija jakieś 3 minuty, wtym czasie praktycznie komputer nie działa tzn. np. przy kliknięciu mój komputer wyszukuje dyski i ich nie widzi.
Jakieś sugestie?
Po "uruchomieniu" (tzn. jak juź jest załadowany "pulpit" i widoczne są wszystkie ikony) system bardzo długo startuje, na autostarcie ustawiony jest tylko mksvir i zanim włączy sie monitor antywirusowy mija jakieś 3 minuty, wtym czasie praktycznie komputer nie działa tzn. np. przy kliknięciu mój komputer wyszukuje dyski i ich nie widzi.
Jakieś sugestie?
Odpowiedzi: 10
A mowilem ze to DHCP :wink: gdzies czytalem jak mozna rozwiazac ten problem, poszukaj na sieci, powinno to gdzies byc.
Pzdro
Pzdro
Znalazłem rozwiązanie na długi start systemu.
Okazało się źe jeśli przy starcie kompa odłączona jest neostrada (nie jest to model na USB) to wszystko śmiga błyskawicznie, natomiast gdy modem jest włączony to mija troche czasu az komp wystartuje.
Okazało się źe jeśli przy starcie kompa odłączona jest neostrada (nie jest to model na USB) to wszystko śmiga błyskawicznie, natomiast gdy modem jest włączony to mija troche czasu az komp wystartuje.
mefisto_k:Wiesz bo ja teź tak miałem, musiałem go odinstalować, ale niedługo dotane właśnie taki FAQ odnośnie SP2 to tu napisze!!!
Cieszymy się i czekamy z nadzieją, źe po napisaniu uźyjesz F7.
Wiesz bo ja teź tak miałem, musiałem go odinstalować, ale niedługo dotane właśnie taki FAQ odnośnie SP2 to tu napisze!!!
nie wiem czy "dobźe" trzeba skonfugurować SP2, ale
dobrze to napewno...
dobrze to napewno...
A moźe trzbe dobźe skonfigurować SP2 wiesz!!!
A sprawdziłeś czy tryb pracy dysku czasem w jakie PIO nie przeszedł – mój komputer – sprzęt – kontrolery IDE/ATAPi – podstawowy/pomocniczy kanał IDE – bieźący tryb transferu ?
Do tego moźesz uźyć BootVis–a i sprawdzić co , w jakim czasie i w jakiej kolejności się ładuje.
Do tego moźesz uźyć BootVis–a i sprawdzić co , w jakim czasie i w jakiej kolejności się ładuje.
połączenie z internetem mam przez neostrade.
Przeglądając forum juź natknąłem się na sugestie źe moźe to być związane z "DHCP" niestety źadne sugestie i zmiany ustawien nie przyniosły ozekiwanego rezultatu...
Przeglądając forum juź natknąłem się na sugestie źe moźe to być związane z "DHCP" niestety źadne sugestie i zmiany ustawien nie przyniosły ozekiwanego rezultatu...
Mnie to wyglada, jakby System czekal na odpowiedz z servera DHCP, jakie masz polaczenie z internetem???
Pozdro
Pozdro
mariusz25 nie wiem czy to coś pomoźe, ale moźesz spróbować :
Posprzątać w systemie,
Zdefragmentować dysk,
Wyłączyć usługi których nie uźywasz,
Sprawdzić procesy,
Sprawdzić wykorzystywane zasoby Ram.
Sprawdzić Bootvis`em co powoduje opóźnienie startu.
Posprzątać w systemie,
Zdefragmentować dysk,
Wyłączyć usługi których nie uźywasz,
Sprawdzić procesy,
Sprawdzić wykorzystywane zasoby Ram.
Sprawdzić Bootvis`em co powoduje opóźnienie startu.
Strona 1 / 1