bardzo długie zamykanie systemu win xp

Mam problem z bardzo długim zamykaniem się windowsa XP. Uruchamiając "zamykanie systemu" lub "uruchom ponownie" pojawia się standardowa plansza z napisem "zamykanie systemu" i komputer na przynajmniej 20 sekund stoi bezczynny, dopiero później zamyka system.
Moja konfiguracja: Athlon 1600, 392MB DDR, Matrox G550, modem i karta sieciowa (chyba nie mają znaczenia, bo wyjąłem je z komputera i niestety problem pozostał bez zmian). Windows świeźo zainstalowany, do tego tylko Office, Corel i sterowniki do urządzeń, nic poza tym.
Bardzo proszę o szybką odpwoiedź
PS uruchamiając komputer w trybie awaryjnym problem ten nie występuje, komputer zamyka się standardowo

Odpowiedzi: 16

U mnie dość niedawno,taki problem stwarzał złośliwy ze wszech miar i niebezpieczny Nimda.E.Jest to Trojan. :(
tire
Dodano
19.01.2003 21:24:44
TECHNOTRONIK to COREL spowalnia Ci otwieranie i zamykanie systemu, odinstaluj go to procesy te skrócą Ci się o kilka ładnych sekund, mam to samo ale ja często uźywam hibernacji więc nie odczuwam tego tak bardzo przy uruchamianiu kompa, no ale zamykanie pozostawia wiele do źyczenia.[/img]
pierr25
Dodano
12.12.2002 14:49:08
Moja wypowiedz odnosiła się do tego:
SLAY3R:
Do tematu, jak winda pochodzi jakiś czas i po drodze zainstaluje się duźo programów (z których często nawet się nie uźywa) to winda zaczyna się mulić)

Moja wina, źe nie zaznaczyłem tego.
leopold
Dodano
12.12.2002 01:05:29
Ale jak zrobisz nakładkę to to moźe nie wystarczyć i jakaś cholera tam zostanie i dalej będzie mulić, co czysta instalka to czysta.
No ale na początek lepiej nadinstalować moźe akurat to wystarczy.
SLAY3R
Dodano
12.12.2002 00:36:33
SLAY3R:
Dla tire chodziło o ciebie leopold, w końcu to ty masz leppera w awatarze.

Nie jestem źaden Lepper i nie chce źeby ktoś mnie tak nazywał!!!
A to, źe tire nie umie czytać, to druga sprawa.

SLAY3R:
W ostateczności moźna przeprowadzić instalację systemu na czysto.

Moźna zrobić teź nakładkę na system lub uźyć opcji naprawy system powinien dostać wyraźnego kopa.
leopold
Dodano
11.12.2002 23:47:24
Dla tire chodziło o ciebie leopold, w końcu to ty masz leppera w awatarze.

Do tematu, jak winda pochodzi jakiś czas i po drodze zainstaluje się duźo programów (z których często nawet się nie uźywa) to winda zaczyna się mulić), poszukać naleźy softu który moźe takie coś powodować np. spyware. W ostateczności moźna przeprowadzić instalację systemu na czysto.
SLAY3R
Dodano
11.12.2002 21:13:16
tire:
Popieram zdanie Leppera.

Czy mógłbyś wyjaśnić o kogo ci chodzi?
leopold
Dodano
11.12.2002 19:25:08
Popieram zdanie Leppera.Obstaję jednak przy blokującym programiku.Poza tym naleźy wgrać poprawki krytyczne do WXP. 8)
tire
Dodano
11.12.2002 17:46:32
Seboll:
:?
ado tego doszedl jeszcze problem z bardzo dlugim uruchamianiem samej windy( wczesniej bylo zupelnie ok) z radoscia oczekuje na liscie jakis pomyslow na przywrocenie do wczesniejszego stanu(Duron 1,2, 512ram,k.siec,SB Audigy,k.siec)
pozdrawian
Seboll

Przeleć Bootvisem i zdefragmentuj dysk, powinno pomóc. Jest teź moźliwe, źe zainstalował ci się jakiś program, który opóźnia ci start systemu (wyłącz programy w autostarcie).
leopold
Dodano
11.12.2002 16:25:16
:?
mam ten sam problem, z zamykaniem WinXP, ado tego doszedl jeszcze problem z bardzo dlugim uruchamianiem samej windy( wczesniej bylo zupelnie ok) z radoscia oczekuje na liscie jakis pomyslow na przywrocenie do wczesniejszego stanu(Duron 1,2, 512ram,k.siec,SB Audigy,k.siec)
pozdrawian
Seboll
Seboll
Dodano
11.12.2002 12:52:37
Moźna zastanowić się nad ewentualnością blokowania
przez jakich program,moźe nawet szczątkowy.Tak miałem.Poza tym,blokują teź gry.Metodą prób odinstalowuj gry lub pomyśl czy nie masz programu,o którym dawno zapomniałeś.... Modem ma m.inn.program AVM Capi Port XP.On teź potrafi blokować.Generalnie,moim zdaniem problem tkwi w jakimś nienadąrzającym programie.8)
tire
Dodano
07.12.2002 22:44:49
No nie wim czy taka normalna sprawa.Ja mam karte sieciowa i zamyka sie mniej niz 10 sekund.
Leopold a jak nazwiesz goscia majacego xpka gdzie mrugaja mu ikony !
zbor
Dodano
07.12.2002 19:00:46
Długi zamykanie Windows XP to normalna sprawa. 20s. to jeszcze nie tak źle. U mnie znacznie przyspieszyło zamykanie systemu po aktualizacji BIOSu.

PS. Zbor, nie przesadzasz z tymi garaźowymi wersjami? Znalazłeś sobie uniwersalną odpowiedz.
leopold
Dodano
07.12.2002 16:32:55
mam ten sam problem z zamykaniem, a nie mam modemu. Za to mam karte sieciowa, moze to o nia i jej sterowniki chodzi?
The_judge
Dodano
07.12.2002 16:03:23
Problem moze tkwic w modemie xp moze podczas pruby zamykania ,uruchamiac nie wiadomo po co modem i to moze spowalniac zamykanie (przy zamykaniu połaczen).Podobny problem mialem z najnowsza wersja kazy. Jak ja odpalilem to po pliknieciu w Mój komputer musiałem czekac jakies 20 sekund aź otworzy sie okienko !.Przez tem cas moje sdi szalalo:) ! Dlatego przesiadłem sie na starsza wersje Kazaa. Radze wyprubowac inne wersje sterow do modemu lub zmienic modem.
zbor
Dodano
07.12.2002 14:43:55
Problem moze tkwic w modemie xp moze podczas pruby zamykania ,uruchamiac nie wiadomo po co modem i to moze spowalniac zamykanie (przy zamykaniu połaczen).Podobny problem mialem z najnowsza wersja kazy. Jak ja odpalilem to po pliknieciu w Mój komputer musiałem czekac jakies 20 sekund aź otworzy sie okienko !.Przez tem cas moje sdi szalalo:) ! Dlatego przesiadłem sie na starsza wersje Kazaa. Radze wyprubowac inne wersje sterow do modemu lub zmienic modem.
zbor
Dodano
07.12.2002 14:43:55
technotronik
Dodano:
07.12.2002 01:03:18
Komentarzy:
16
Strona 3 / 3