bardzo długie uruchamianie się windosa xp!!!

dzieje mi sie to od wczoraj ale mój kumpel teź tak kiedyś miał!!! W momencie uruchamiania windowsa kiedy wyskoczy niebieski ekran z napisem zapraszamy ( w tym momencie słychać juź dzwiek uruchamiania windowsa {ta muzyczka}). napis zapraszamy jest wyswietlany nawet kilka minut w danym momencie dysk wogule nie pracuje. komputer zostaje jakgdyby usypiony na te kilka minut po czym uruchamia sie normalnie.

drodzy koledzy prosze o pomoc jak najszybciej!!!
:oops: mó e mail: zzibi@o2.pl

Odpowiedzi: 10

1. kocham archeologię.
2. Raku_ – nie źeby mnie specjalnie bawio opisywanie przyczyn mego uporu, ale ........ moźe jednak uznasz, iź wprowadzenie sztywnej konfiguracji połączenia w niektórych wypadkach pozwala przyspieszyć start systemu?
Jeźeli masz zdanie przeciwne to Twoja sprawa.
Tyle, źe jednak między nami jest w tym wypadku jedna óznica – podałem 3 opcje od sprawdzenia, Ty skonczłeś swą wypowiedź na zakwestinonowaniu jednej z nich i to zakwestionowaniu w sposób wątpliwy – pozwolę sobie zapytać bowiem a co jest w wypadku gdy warunek
jeźeli serwer DHCP działa prawidłowo
nie jest spełniony ? Czy w takim razie zmiana ustawień z oczekujących dynamicznie na trwałe teź znaczenia mieć nie będzie ?
To semantyka, ale jednak dopuszczająca wniosek przeciwny niź przez Ciebie wysnuty, a do tego, źe ja jestem uparty się odnoszacy.
QED
Rebe
Dodano
02.04.2005 12:48:33
Bobi_robert teraz wiem tylko ze ja tam nic nie zmieniałem (Chyba źe powiem jak na spowiedzi
wgrywałem sterowniki ASPI) i to moze coś pozmieniało
Nie wiem
Dzieki i Pozdrawiam
Amator
Dodano
02.04.2005 11:47:56
@Amator – PIO to tryb pracy kontrolera IDE. Z reguł wolniejszy od DMA. Dlatego jezeli to mozliwe powinno sie stosować DMA bo wydajaniejszy po prostu jest.
@Raku_ – to nie zadne czepianie tylko przyczyny, ktore Rebe wymieni sa najczestsze. Opoznienia DHCP to własnie obok trybu pracy kanałow kontrolera najczestsza przyczyna i dlatego warto sprobować jak systm bedzie startował ze "sztywnymi" ustawieniami w TCP/IP
Bobi
Dodano
02.04.2005 11:39:28
Rebe:
1. BootVis
2. Przypisanie ustawień sieciowych na sztywno
3. Sprawdzenie trybu pracy dysku – czy w PIO nie przeszedł.
Od tego ostatniego bym zaczął – mój komputer – sprzęt –kontrolery IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE – bieźący tryb transferu.
Jeźeli jest PIO naleźy kontroler odinstalować i zrestartować komputer.

Ad 2 – a co sie tak uparłeś DHCP – jeźeli serwer DHCP działa prawidłowo – to przyznanie adresu trwa ułemak sekunty – nie kilkanaście, kilkadziesiąt
Raku_
Dodano
02.04.2005 04:31:10
Rebe napisal
1. BootVis
Od tego ostatniego bym zaczął – mój komputer – sprzęt –kontrolery IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE – bieźący tryb transferu.
Kopiowanie z dysku na dysk–mułł
Uruchamianie XP–mułł.
Poprawiam usunałem sterowniki (było cos tam PIO)
Teraz narazie działa dobrze tylko poczytam co odpowiada za ten wpis Pio–Dziekuje za pomoc Rebe
Pozdrawiam
Amator
Dodano
02.04.2005 03:57:20
Rebe napisal
1. BootVis
Kopiowanie z dysku na dysk–mułł
Uruchamianie XP–mułł.
Poprawiam usunałem sterowniki (było cos tam PIO)
Teraz narazie działa dobrze tylko poczytam co odpowiada za ten wpis Pio–Dziekuje za pomoc Rebe
Pozdrawiam
Amator
Dodano
02.04.2005 03:57:20
1. Poszukać w sieci – to program Microsoftu. Występuje w dwóch wersjach, z których starsza nie obsługuje XP z SP1.
Potem program instalujesz i z zakładki menu – trace wybierasz – optymize system – restart i program robi swoje.
2.We właściwościach połączenia w protokóle TCP/IP wpisz adres IP, maskę i bramę oraz DNS–y , o których informacje uzyskasz po wpisaniu w wierszu polecenia ipconfig –all i odznacz automatyczne pobieranie adresu IP oraz DNS – to wszystko ma sens tylko gdy masz stały IP.
Rebe
Dodano
04.08.2004 10:16:08
a jak poradzić sobie z dwoma pierwszymi krokami?
zbyszekwww
Dodano
04.08.2004 09:42:06
Uźywasz moźe jakiegoś Nortona NIS, NAV, NSW :?:
McScr@by
Dodano
04.08.2004 01:18:42
1. BootVis
Rebe
Dodano
03.08.2004 16:42:02
zbyszekwww
Dodano:
03.08.2004 16:37:06
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1