Bardzo długi czas odczytu z płyt CD i DVD
Witam wszystkich. Bardzo długo szukałem na forum odpowiedzi na mój problem ale nie niestety, nie znalazłem.
Nie pamiętam od kiedy ale moje napędy optyczne mają problemy z identyfikacją na płycie plików instalacyjnych i innych o większym rozmiarze, które to starają się odczytać i trwa bardzo długo z pełnym, 100%, obciąźeniem procesora i niemoźliwością pracy w tym czasie na komputerze.
Są to płytki przed chwilą nagrane na tym samym napędzie DVD–RW, chociaź drugi napęd DVD–R w moim komputerze zachowuje się tak samo.
Na początku wszystkie pliki mają postać nieskojarzonych ikonek i gdzieś w tle odbywa sie odczyt bez tradycyjnego mielenia płytą ale w tym czasie wszystko się przycina nawet po wyjęciu płyty z napędu. Pomaga dopiero reset...
Ten problem występuje równieź z innymi płytkami CD i DVD np. zawierającymi gry gdzie pokazanie właściwych ikonek plików trwa wieki.
Czy ktoś się tym spotkał? Proszę o pomoc...
Nie pamiętam od kiedy ale moje napędy optyczne mają problemy z identyfikacją na płycie plików instalacyjnych i innych o większym rozmiarze, które to starają się odczytać i trwa bardzo długo z pełnym, 100%, obciąźeniem procesora i niemoźliwością pracy w tym czasie na komputerze.
Są to płytki przed chwilą nagrane na tym samym napędzie DVD–RW, chociaź drugi napęd DVD–R w moim komputerze zachowuje się tak samo.
Na początku wszystkie pliki mają postać nieskojarzonych ikonek i gdzieś w tle odbywa sie odczyt bez tradycyjnego mielenia płytą ale w tym czasie wszystko się przycina nawet po wyjęciu płyty z napędu. Pomaga dopiero reset...
Ten problem występuje równieź z innymi płytkami CD i DVD np. zawierającymi gry gdzie pokazanie właściwych ikonek plików trwa wieki.
Czy ktoś się tym spotkał? Proszę o pomoc...
Odpowiedzi: 10
athlon_XP:Niestety nie jest taka moźliwość źeby dwa napędy chodziły na slave.
Niestety jest taka moźliwość, np na dwóch kanałach :lol:
Przeczyść napęd płytą czyszczącą, najlepiej z kropelką płynu na szczoteczce (dołączony do zestawu czyszczącego). Przydałoby się teź przedmuchać napęd. Nie jest to drogie, a przyda się na później. Ponadto sprawdź nagrywarkę na innym rodzaju płyt i na tych samych płytach na innej nagrywarce np. u kumpla. Po tym juź będziesz wiedział duzo więcej czego to wina.
Jezeli naped pracuje na UDMA2 to dobrze, bylo by zle gdyby pracowal w trybie transferu PIO. I jeszcze raz mowie nie ma czegos takiego Ultra DMA 66
UDMA2 = ATA33
UDMA4 = ATA66
UDMA5 = ATA100
UDMA6 = ATA133
UDMA7 = ATA150
itp...
UDMA2 = ATA33
UDMA4 = ATA66
UDMA5 = ATA100
UDMA6 = ATA133
UDMA7 = ATA150
itp...
Moźe powoli przy Waszej pomocy uda się coś poprawić.
Nagrywarkę DVD mam na master a odtwarzarkę DVD na slave.
Oto kilka pytań:
1. Jak się czyści czytnik? Samemu czy w serwisie?
2. Jak mam się zorientować jakie mam ULTRA DMA? Jest dopisek, źe tryb 2 a na drugim kanale źe 5 i czy to się zmienia?
3. Jak osiągnąć ULTRA DMA 66?
Mam windowsa XP.
Nagrywarkę DVD mam na master a odtwarzarkę DVD na slave.
Oto kilka pytań:
1. Jak się czyści czytnik? Samemu czy w serwisie?
2. Jak mam się zorientować jakie mam ULTRA DMA? Jest dopisek, źe tryb 2 a na drugim kanale źe 5 i czy to się zmienia?
3. Jak osiągnąć ULTRA DMA 66?
Mam windowsa XP.
athlon_XP:Ja mam ULTRA DMA 66 .
Chyba Ultra ATA66, a co do DMA to UDMA2 lub UDMA4
athlon_XP uzywaj przycisku ZMIEŃ, a nie drukujesz posty jeden za drugim...
Albo masz zabruczony lub uszkodzony czytnik.
Ja mam ULTRA DMA 66 .
Napewno. Np : Everest HOME EDITION . Niestety nie jest taka moźliwość źeby dwa napędy chodziły na slave. Proponuje abys ustawił napęd DVD na MASTER (ang. mistrz). Ale do tego musisz otworzyć maszynę i przestwić zwrotki z tyłu napędów. A jaki masz system windows ? Moźe jest coś z DMA. moźe jest za stare ?
Moźe oba napędy są ustawione na slave ?
Wypalanie bez zarzutu nagrywarką NEC–a. Ustawienia IDE sprawdzałem. Jest cały czas na domyślnym DMA. Sprawdzałem teź na innych kompach gdzie są napędy LG. Jest róźnie. Jedne kojarzą ikonki plików natychmiast inne się męcza ale krócej niź mój komp. Mam procka AMD 2000+, pamięci 512, dysk 40GB. Tyle konfiguracji chyba wystarczy do analizy. I nie wiem gdzie leźy problem... Pozdrawiam i licze na podpowiedź.
A jak wygląda działanie systemu podczas nagrywania płytek? Teź się coś zacina? wzrasta uźycie procesora?
Moźe się tryb pracy napędów zmienił na PIO, w menadźerze urządzeń, we właściwościach kanału ide do którego masz podłączone napędy optyczne sprawdź w jakim trybie pracują napędy.
Moźe się tryb pracy napędów zmienił na PIO, w menadźerze urządzeń, we właściwościach kanału ide do którego masz podłączone napędy optyczne sprawdź w jakim trybie pracują napędy.
Strona 1 / 1