Bad sektory na nowym dysku

Dysk ma 6 miesięcy, ostatnio zniknęły mi katalogi, zrobilem scandiska, stweirdzil ze "powstał nieodwracalny błąd i katalog zamienia na plik" ... w niektorych katalogach powstaly dziwne znaczki i np. windows pokazywal ze folder ma 400giga... mam dysk Maxtorr diamondx10 160giga...

wiec usunąłem wszystkie partycje, zrobilem nowe... 1 na fat32 [windows 98 zainstalowany], 3 na ntfs [na jednej jest XP]. Dzis robie skandisca, na drugi dzien po formacie i co widze. na dysku z fat32 gdzie jest windows98 scandisk z XP wykrył 80kb błednych sektorów... wkurzony jestem bo to nowy dysk... nie wiem co zrobić... moze sie tak zdarzac ze cos mu sie pomylilo... co poradzic??

Odpowiedzi: 10

Rebe:
wypadku Autora topicu istotna wydaje isę przyczyna padow dyksów, a nie to jak sam dysk do jakiejś sprawności przywrócić.

Dlatego sprawdzenie instalacji elektrycznej – gniazdko, puszki , przyłącze z bezpiecznikami mogą być źródłem minimalnych zaników i powrotów napięcia których nawet nie zauwaźymy, ale "zauwaźy" dysk w komputerze i sobie np sektor zaznaczy .
Zacząłbym tak jak napisałem od sprawdzenia elektryki , ale nie okiem tylko , ale podokręcałbym wszystkie złącza w gniazdku i w puszkach , idę o zakład źe choć 1/4 – 1/2 obrotu da się dokręcić przewody.
A dysk oddać na gwarancji jak juź zresztą radzono.
Seeker
Dodano
20.01.2006 18:57:15
war:
Są ponoć programy do naprawy dysków z Bat sektorami np HDD Regenerator 1.42. Sam nie próbowałem, ale poczytaj tu: http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=10073
Pozdrawiam

Owszem są – głównie polega to na maskowaniu8/wykluczaniu tych obszarów.
tyle, ze w wypadku Autora topicu istotna wydaje isę przyczyna padow dyksów, a nie to jak sam dysk do jakiejś sprawności przywrócić.
Oczywiście moźna ząloźyć, źe przyczyną jest .pech, ale by to stwierdzić inne kwestie wykluczyć najpierw naleźy.
Póki co zaś obracamy się w sferze gdybań.
Rebe
Dodano
20.01.2006 15:56:54
Są ponoć programy do naprawy dysków z Bat sektorami np HDD Regenerator 1.42. Sam nie próbowałem, ale poczytaj tu: http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=10073
Pozdrawiam
war
Dodano
20.01.2006 15:22:34
Kilka razy miałem podobne sytuacje, ale (odpukać !! ), tak jak opisał to Rebe, zawsze pomagało albo zdjęcie i załoźenie partycji na nowo, albo wymiana taśmy (zaczynałem zawsze od tego).
Ucho
Dodano
20.01.2006 02:18:58
Sprawdź narzędziem producenta dysku, tak jak Rebe napisał. W razie nieodwracalnych badów daj dysk na serwis. Bady często się rozprzestrzeniają z upływem czasu.
spiderko
Dodano
19.01.2006 10:59:40
wogóle to na starym dysku segeate 40 giga tez miałem podobny [chyba ten sam] problem....dysk działa do tej pory ale to jest denerwujace jak sie widzi błedne sektory [na tamtym bady sie powiekszaja i teraz maja jakies 5 mega]...mam nadzieje ze na tym nowym nie bedzie sie to zmieniac
enforces
Dodano
19.01.2006 09:44:53
Rebe:
Bym na znaczniki partycji stawiał jednak – przynjamniej na początek.

mozesz rozwinąc temat... pierwszy raz sie z tematem badów spotykam w praktycze wiec wiesz...
enforces
Dodano
19.01.2006 09:38:35
Bym na znaczniki partycji stawiał jednak – przynjamniej na początek.
Rebe
Dodano
19.01.2006 09:31:52
Rebe:
Moźe się zdarzyć.
PS.
Czym sprawdząłeś tę partycję FAT – z XP czy w98?
Jakoś bowiem słowo scandisk nie jest dla mnie jednoznaczne z powodu ....lektury forum.

chdsk z windows xp..sam sie włączył... podczas restartu systemu zaraz po zainstalowaniu norton system works 2006
enforces
Dodano
19.01.2006 09:29:15
Moźe się zdarzyć.
Nie oznacza to jednak, źe to nie są tylko błedy logiczne.
Zacznij od testu narzędziem producenta i jeźlei instnienie badów się potwierdzi to ...... pozostaje tylko wymiana gwarancyjna.
Jeźlei program nie wykryje błędów fizycznych to czeka Cię zdjęcie wszystkich partycji – ponowne sprawdzenie dysku i – o ile nic nie będzie instalowanie wszystkiego od poczatku.

Przyvczyną powstawania badów,ale i błedów logicznych moze być przetaktowanie kontrolera . Zaś samo zgłaszanie łedów moźe być efektem i uszkodzenia tasmy sygnałowej.

PS.
Czym sprawdząłeś tę partycję FAT – z XP czy w98?
Jakoś bowiem słowo scandisk nie jest dla mnie jednoznaczne z powodu ....lektury forum.
Rebe
Dodano
19.01.2006 09:27:45
enforces
Dodano:
19.01.2006 09:20:46
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1