Bad sektory na nowym dysku
Dysk ma 6 miesięcy, ostatnio zniknęły mi katalogi, zrobilem scandiska, stweirdzil ze "powstał nieodwracalny błąd i katalog zamienia na plik" ... w niektorych katalogach powstaly dziwne znaczki i np. windows pokazywal ze folder ma 400giga... mam dysk Maxtorr diamondx10 160giga...
wiec usunąłem wszystkie partycje, zrobilem nowe... 1 na fat32 [windows 98 zainstalowany], 3 na ntfs [na jednej jest XP]. Dzis robie skandisca, na drugi dzien po formacie i co widze. na dysku z fat32 gdzie jest windows98 scandisk z XP wykrył 80kb błednych sektorów... wkurzony jestem bo to nowy dysk... nie wiem co zrobić... moze sie tak zdarzac ze cos mu sie pomylilo... co poradzic??
wiec usunąłem wszystkie partycje, zrobilem nowe... 1 na fat32 [windows 98 zainstalowany], 3 na ntfs [na jednej jest XP]. Dzis robie skandisca, na drugi dzien po formacie i co widze. na dysku z fat32 gdzie jest windows98 scandisk z XP wykrył 80kb błednych sektorów... wkurzony jestem bo to nowy dysk... nie wiem co zrobić... moze sie tak zdarzac ze cos mu sie pomylilo... co poradzic??
Odpowiedzi: 10
Rebe:wypadku Autora topicu istotna wydaje isę przyczyna padow dyksów, a nie to jak sam dysk do jakiejś sprawności przywrócić.
Dlatego sprawdzenie instalacji elektrycznej – gniazdko, puszki , przyłącze z bezpiecznikami mogą być źródłem minimalnych zaników i powrotów napięcia których nawet nie zauwaźymy, ale "zauwaźy" dysk w komputerze i sobie np sektor zaznaczy .
Zacząłbym tak jak napisałem od sprawdzenia elektryki , ale nie okiem tylko , ale podokręcałbym wszystkie złącza w gniazdku i w puszkach , idę o zakład źe choć 1/4 – 1/2 obrotu da się dokręcić przewody.
A dysk oddać na gwarancji jak juź zresztą radzono.
war:Są ponoć programy do naprawy dysków z Bat sektorami np HDD Regenerator 1.42. Sam nie próbowałem, ale poczytaj tu: http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=10073
Pozdrawiam
Owszem są – głównie polega to na maskowaniu8/wykluczaniu tych obszarów.
tyle, ze w wypadku Autora topicu istotna wydaje isę przyczyna padow dyksów, a nie to jak sam dysk do jakiejś sprawności przywrócić.
Oczywiście moźna ząloźyć, źe przyczyną jest .pech, ale by to stwierdzić inne kwestie wykluczyć najpierw naleźy.
Póki co zaś obracamy się w sferze gdybań.
Są ponoć programy do naprawy dysków z Bat sektorami np HDD Regenerator 1.42. Sam nie próbowałem, ale poczytaj tu: http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=10073
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kilka razy miałem podobne sytuacje, ale (odpukać !! ), tak jak opisał to Rebe, zawsze pomagało albo zdjęcie i załoźenie partycji na nowo, albo wymiana taśmy (zaczynałem zawsze od tego).
Sprawdź narzędziem producenta dysku, tak jak Rebe napisał. W razie nieodwracalnych badów daj dysk na serwis. Bady często się rozprzestrzeniają z upływem czasu.
wogóle to na starym dysku segeate 40 giga tez miałem podobny [chyba ten sam] problem....dysk działa do tej pory ale to jest denerwujace jak sie widzi błedne sektory [na tamtym bady sie powiekszaja i teraz maja jakies 5 mega]...mam nadzieje ze na tym nowym nie bedzie sie to zmieniac
Rebe:Bym na znaczniki partycji stawiał jednak – przynjamniej na początek.
mozesz rozwinąc temat... pierwszy raz sie z tematem badów spotykam w praktycze wiec wiesz...
Bym na znaczniki partycji stawiał jednak – przynjamniej na początek.
Rebe:Moźe się zdarzyć.
PS.
Czym sprawdząłeś tę partycję FAT – z XP czy w98?
Jakoś bowiem słowo scandisk nie jest dla mnie jednoznaczne z powodu ....lektury forum.
chdsk z windows xp..sam sie włączył... podczas restartu systemu zaraz po zainstalowaniu norton system works 2006
Moźe się zdarzyć.
Nie oznacza to jednak, źe to nie są tylko błedy logiczne.
Zacznij od testu narzędziem producenta i jeźlei instnienie badów się potwierdzi to ...... pozostaje tylko wymiana gwarancyjna.
Jeźlei program nie wykryje błędów fizycznych to czeka Cię zdjęcie wszystkich partycji – ponowne sprawdzenie dysku i – o ile nic nie będzie instalowanie wszystkiego od poczatku.
Przyvczyną powstawania badów,ale i błedów logicznych moze być przetaktowanie kontrolera . Zaś samo zgłaszanie łedów moźe być efektem i uszkodzenia tasmy sygnałowej.
PS.
Jakoś bowiem słowo scandisk nie jest dla mnie jednoznaczne z powodu ....lektury forum.
Nie oznacza to jednak, źe to nie są tylko błedy logiczne.
Zacznij od testu narzędziem producenta i jeźlei instnienie badów się potwierdzi to ...... pozostaje tylko wymiana gwarancyjna.
Jeźlei program nie wykryje błędów fizycznych to czeka Cię zdjęcie wszystkich partycji – ponowne sprawdzenie dysku i – o ile nic nie będzie instalowanie wszystkiego od poczatku.
Przyvczyną powstawania badów,ale i błedów logicznych moze być przetaktowanie kontrolera . Zaś samo zgłaszanie łedów moźe być efektem i uszkodzenia tasmy sygnałowej.
PS.
Strona 1 / 1