Bad sektor ? a moźe coś innego ?

Witam
Wczoraj włączyłem komputer i po sprawdzeniu czy są płyty, dyskietka w napędach ukazał mi się komunikat nie mozna odnalezć pliku Windows>system32hal.dll co uniemoźliwia uruchomienie systemu.
Tryb awaryjny(włącz ostatnie dobre uruchomienie systemu)i konsola odzyskiwania(po wpisaniu komendy chkdsk pojawił się komunikat zauwazono jeden nieodwracalny problem)nie pomogły.
Zainstalowałem nowy system na partycji E:(c:System D: óźne rzeczy E: óźne rzeczy F: óźne rzeczy G: óźne rzeczy) by móc skopiować dokumenty, kontakty itp
Okazało się, źe foldery z D: są na C: a foldery z C: znikły. Przy próbie wejścia na D: wyswietla się komunikat "Dysk w stacji D jest nie sformatowany, czy chce go sformatować"
Moje pytanie co jest przyczyną(bad sektor, wirus, czy coś innego)?
Co mogę zrobić z tym fantem(po szybkim sformatowaniu sprobować odzyskać dane–jeśli tak to jakim programem)
Dysk ma około 14 miesięcy Cawiar 80GB7200 WD800JB 8Mb Cache

Odpowiedzi: 4

Dzięki za odpowiedzi ale nie pomogły. Problem jest w tym, źe w konsolii odzyskiwania takźe nie jest widoczna stara instalacja(widzi tylko nową instalacje którą zainstalowałem na E:)
Na partycji C: zamiast folderów ze starego sytemu są dane z partycji D: nie ma folderu windows, document and settings, program files.
bartekss
Dodano
11.10.2004 21:48:36
W kwestii odzyskiewania i liter partycji nie będę sie wypowiadał – leniwy jestem.
Natomiast zatrzymam się przy braku/uszkodzeniu pliku – w tym wypadku hal.dll.
Moźesz sobie robić z partycjami co Ci się źywnie podoba tyle, źe to działanie zmierzające do likwidacji skutków, a nie przyczyny – ównie odbrze moźan bło z konsoli uzyć expand i plik z płyty dograć na jego miejsce w systemie.
Istotnie jest to, źe skoro się posypało raz to moze i kolejny.
Przyczyny:
Padł RAM
Padł dysk
Padł kontroler IDE dysku/płyty
Przetaktowanie było zbyt duźe.
Taśma sygnałowa się poluzowała
Taśma sygnałowa uległa uszkodzeniu
Dysk się przegrzał

To mniej więcej podstawowy katalog, a metody sprawdzenia i rozwiązania są chyba proste i jasne, o czym z resztą w archiwum poczytać mozna co najmniej w kilku wątkach.
Rebe
Dodano
11.10.2004 19:45:12
Oj ludkowie mili . Jak się Instaluje windosa Xp lub win 2000 czy 2003 pl to jest plansza info z partycjami na dysku .. Trza to poczytać przy instalacji A ludziska od razu jak mój synek enter i instaluja.. A potem... No ale wracamy do tematu
.. Pousuwać niepotrzebne partycje (zazwyczaj literka L) i załoźyć nowe Litera (zazwyczaj C na tym ekranie.).Instalatora Windows !!
Pozdro..!!
Anonymous
Dodano
11.10.2004 18:53:12
Biblioteka HAL.DLL odpowiada za jedną z warstw obsługi sprzętu w Windows 2000/XP (dokładnie za tzw. Hardware Abstraction Layer). Gdy podczas startu systemu pojawia się komunikat dotyczący braku lub uszkodzenia wspomnianego pliku, winny moźe być zbiór boot.ini. Aby go naprawić :

Wkładamy płytę instalacyjną Windows XP do napędu CD i uruchamiamy z jej uźyciem komputer;
przechodzimy do konsoli odzyskiwania systemu;
wpisujemy polecenie bootcfg /rebuild;
wyjmujemy krąźek z napędu CD i restartujemy komputer.
To całe paneceum na problem ( było ).

Odpowiedz na Twoje drugie pytanie jest taka, źe niepoprawnie przeprowadziłeś instalacje.
Sformatuj tą nieszczęsną partycje i próbuj odzyskiwać dane np. Easy Recovery.
McScr@by
Dodano
11.10.2004 18:40:00
bartekss
Dodano:
11.10.2004 18:04:41
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1