BAD BLOCK POD XP?

Mam dysk twardy który pod win98 pokazuje bad blocki ale pod xp (partycja ntfs) nie pokazuje ich!
Nawet jesli robie scandisk (pod win 98 zawsze pokazywał jak był jakis problem z dyskiem a pod xp chodzi jak by nic mu nie było) a tak wogule to jakm programem mam sprawdzac zeby miec 100% pewnosci o dysk?
Mam pytanie: Czy ntfs wyłącza takie bad blocki czy tylko ich nie wykrywa a co za tym idzie czy moge byc pewny ze nie strace danych z powodu badów?

Odpowiedzi: 4

Na fat32 moźna było wprowadzić "sygnatyrę" >>F7 FF FF 0F<
leon1313
Dodano
11.04.2005 16:18:28
Rebe:
Nie wiem co prowada co taki program ma sprawdzać na dysku, ale .... wiem za to źe producenci HDD publikują na swych stronach narzędzia , których stosowanie pozwala zdiagnozowac czy urządzenie nie zawiera błędów, a nadto nawet jakieś opcje zmieniać – tryb transferu czy głosność pracy np. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich producentów i wszystkich modeli.

Dodam moźe tyle, źe przypadłość konkretnego dysku tworzeniem "bad sectors" moźe być zjawiskiem postępującym i nikt tak naprawdę gwarancyji nie da, źe nowe tworzyć się nie będą.
Tak więc ryzyko utraty danych na takim dysku zdaje się być wieksze niź na takim naktórym tego typu błędy nie wystąpiły.
Seeker
Dodano
11.04.2005 15:20:08
Nie wiem co prowada co taki program ma sprawdzać na dysku, ale .... wiem za to źe producenci HDD publikują na swych stronach narzędzia , których stosowanie pozwala zdiagnozowac czy urządzenie nie zawiera błędów, a nadto nawet jakieś opcje zmieniać – tryb transferu czy głosność pracy np. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich producentów i wszystkich modeli.

PS.
Moźe i wyobraźnia z wiedzą w konkury chodzą, ale za to obie przegrywają z bezmyslnością.
Rebe
Dodano
10.04.2005 22:13:15
wlasnie czym? podlaczam sie do tematu. i najlepiej zeby to byl program pod windowsa a nie z wiersza polecen
Bohul
Dodano
10.04.2005 22:03:09
BOY81
Dodano:
21.07.2003 13:59:09
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1