Baaaardzo dziwny problem ze zintegrowana karta muzyczną
Sąsiad kupił nowy komputer dla syna (mały prezent na komunie) no to więc instaluję system, stery i wszystko działa idealnie poza jednym....
sęk w tym źe nie słychać źadnej muzyki choć windows sp2 pro pisze źe wszystko działa i nie ma konfliktów.
ta muzyka to karta zintegrowana ze płytą główną nVidia3 AC 97 Realtek
nie wiem czy to waźne ale mam 64bitowy procesor Athlon a zainstalowany system to 32 bitowy nie wiem czy to ma znaczenie...
nazwa płyty głownej to gigabyte model GA–K8NS
problem: odtwarza wszystko tylko nic nie słychać w ogóle
więc chcę zaznaczyć źe:
1. wszystkie kable są podłączone i działają bo podłączyłem do laptopa i gra muzyczka
2. w ustawieniach np. Głosność jest ustawione na maksymalny nie jest nawet wyciszony.
3. zainstalowałem sterowniki ze płyty a nawet najnowsze ale na razie nie wszystkie bo trwa ściąganie nadal... (ale powiadomię o dalszej wypadku rozwijania tej sprawy) .
Ściagniete i juz zainstalowane ze internetu to 71.89_win2kxp_international.exe oraz wdm_a372–PLN.exe i nic nie słychać. nawet oryginalne stery ze winXP teź nie...
4. i oczywiście zajrzałem nawet pod bios i pisze źe ac97 jest ustawiony na AUTO. Są tylko do wyboru DISABLED oraz AUTO. Dziwne ze nie ma ENABLED
5. podlaczone sluchawki nawet...nie dały znaku źycia
6. zadzwonilem do serwisu i co? kazali przywieść do serwisu! nic więcej... źenada...
no to pomoźcie mi ...moź macie jakies pomysły...
byłbym bardzo wdzięczny...
sęk w tym źe nie słychać źadnej muzyki choć windows sp2 pro pisze źe wszystko działa i nie ma konfliktów.
ta muzyka to karta zintegrowana ze płytą główną nVidia3 AC 97 Realtek
nie wiem czy to waźne ale mam 64bitowy procesor Athlon a zainstalowany system to 32 bitowy nie wiem czy to ma znaczenie...
nazwa płyty głownej to gigabyte model GA–K8NS
problem: odtwarza wszystko tylko nic nie słychać w ogóle
więc chcę zaznaczyć źe:
1. wszystkie kable są podłączone i działają bo podłączyłem do laptopa i gra muzyczka
2. w ustawieniach np. Głosność jest ustawione na maksymalny nie jest nawet wyciszony.
3. zainstalowałem sterowniki ze płyty a nawet najnowsze ale na razie nie wszystkie bo trwa ściąganie nadal... (ale powiadomię o dalszej wypadku rozwijania tej sprawy) .
Ściagniete i juz zainstalowane ze internetu to 71.89_win2kxp_international.exe oraz wdm_a372–PLN.exe i nic nie słychać. nawet oryginalne stery ze winXP teź nie...
4. i oczywiście zajrzałem nawet pod bios i pisze źe ac97 jest ustawiony na AUTO. Są tylko do wyboru DISABLED oraz AUTO. Dziwne ze nie ma ENABLED
5. podlaczone sluchawki nawet...nie dały znaku źycia
6. zadzwonilem do serwisu i co? kazali przywieść do serwisu! nic więcej... źenada...
no to pomoźcie mi ...moź macie jakies pomysły...
byłbym bardzo wdzięczny...
Odpowiedzi: 7
start/panel sterowania/dzwięki i urządzenia audio
dalej u gory zakladka glos/zaawansowane (dot. odtwarzanie glosu)
teraz nalezy wybrac posiadana konfigurację glosników
dalej u gory zakladka glos/zaawansowane (dot. odtwarzanie glosu)
teraz nalezy wybrac posiadana konfigurację glosników
Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby poczekać do wakacji lub innego okresu kiedy "komunista" :lol: wyjedzie na np. kolonie i wtedy wstawić płyte do serwisu.
Zmiana głośności nie działa? Jakie głośniki są w zestawie?
WySoK18:test udany ale nie moźna konfigurować bo to jest do mikrofonu ehhh
Zmiana głośności nie działa? Jakie głośniki są w zestawie?
no moźe ale jak to sprawdzić bo pisze tylko personal stereo wave out i nic wiecej albo not connected??
witaj, moze to banal
ale czy nie masz przypadkiem ustawwionego wyjscia audio na 5.1?
ale czy nie masz przypadkiem ustawwionego wyjscia audio na 5.1?
nooooooooooooooooooooooooooooooooooo
mikrofon działa to znaczy źe oscyloskop się rusza....
ale nic nie słychać...
no to zainstalowałem nowe stery ktore dopiero ściągnałem to: nForce_5.10_WinXP2K_WHQL_international.exe i zauwaźyłem coś ciekawego źe program sam wyszukuje te porty i sprawdza co jest podłączone np. głośniki czy mikrofon.
test nie udał się no to podłaczyłem głośniki di mikrofonu i o dziwo program rozpoznał źe to głośniki są podłączone do portu mikrofonu i automatycznie zmienia konfigurację i puścił test i JEST!! test udany ale nie moźna konfigurować bo to jest do mikrofonu ehhh
zainstalowałem znow inny sterownik driver_audio_realtek_whql.exe i jest inny program ale nowszy i wykrył znów i działa muzyczka ale jest podłączony do mikrofonu.... i to jest śmieszne
problem został rozwiązany ale nie do końca
mam 3 porty
pierwszy – mikrofon – (działa)i podłączony do głośników
drugi – wyjscie stereo (nie działa)
trzeci – wejście stereo (działa jak na pierwszym)
i nie wiem
drugi port nie działa na pewno uszkodzone wyjście audio i mam teraz z tym jechać do serwisu skoro działają pozostałe porty i leci muzyczka. Chodzi mi o kwestię prawa. czy mozna na przyklad za pol roku zawiesc do serwisu by np. naprawic i wymienic na nowy
ps. dzięki SPIDERKO za pomysł z tym mikrofonem bo ja bym nie wpadł i nie naprawił problemu....
pozdrawiam!! :D:D :lol:
mikrofon działa to znaczy źe oscyloskop się rusza....
ale nic nie słychać...
no to zainstalowałem nowe stery ktore dopiero ściągnałem to: nForce_5.10_WinXP2K_WHQL_international.exe i zauwaźyłem coś ciekawego źe program sam wyszukuje te porty i sprawdza co jest podłączone np. głośniki czy mikrofon.
test nie udał się no to podłaczyłem głośniki di mikrofonu i o dziwo program rozpoznał źe to głośniki są podłączone do portu mikrofonu i automatycznie zmienia konfigurację i puścił test i JEST!! test udany ale nie moźna konfigurować bo to jest do mikrofonu ehhh
zainstalowałem znow inny sterownik driver_audio_realtek_whql.exe i jest inny program ale nowszy i wykrył znów i działa muzyczka ale jest podłączony do mikrofonu.... i to jest śmieszne
problem został rozwiązany ale nie do końca
mam 3 porty
pierwszy – mikrofon – (działa)i podłączony do głośników
drugi – wyjscie stereo (nie działa)
trzeci – wejście stereo (działa jak na pierwszym)
i nie wiem
drugi port nie działa na pewno uszkodzone wyjście audio i mam teraz z tym jechać do serwisu skoro działają pozostałe porty i leci muzyczka. Chodzi mi o kwestię prawa. czy mozna na przyklad za pol roku zawiesc do serwisu by np. naprawic i wymienic na nowy
ps. dzięki SPIDERKO za pomysł z tym mikrofonem bo ja bym nie wpadł i nie naprawił problemu....
pozdrawiam!! :D:D :lol:
widać equalizera widać wszystko jak gra np. w windows mediaplayer widać ruchome obrazy czy coś tam...
niestety właśnie tego uszkodzenia mechaniczne jest najprawdopodobniej... eh więc chyba kolejna wizyta w serwisie
a co do tego mikrofonu to sprawdzę jutro...
Posty połaczyłem ale uprzedzam, ze robie to ostatni raz.
Jesteś juź jakiś czas na forum i o funkcji przycisku chyba Ci przypominać nie musze.
Bobi
niestety właśnie tego uszkodzenia mechaniczne jest najprawdopodobniej... eh więc chyba kolejna wizyta w serwisie
a co do tego mikrofonu to sprawdzę jutro...
Posty połaczyłem ale uprzedzam, ze robie to ostatni raz.
Jesteś juź jakiś czas na forum i o funkcji przycisku chyba Ci przypominać nie musze.
Bobi
Jeśli od zakupu mineło mało czasu to moźna grzecznie się spytać o moźliwość dostania zastępczej płyty na czas serwisowania.
Niestety z tego opisu sytuacji wynika wg. mnie źe płyta ma uszkodzone wyjście dzwięku.
Napisz jeszcze czy w WinAmpie widać reakcje equalizera na dzwięk, czy w rejestratorze dzwięków (Start/Programy/Akcesoria/Rozrywka) jest reakcja w czasie nagrywania głosu poprzez mikrofon.
Niestety z tego opisu sytuacji wynika wg. mnie źe płyta ma uszkodzone wyjście dzwięku.
Napisz jeszcze czy w WinAmpie widać reakcje equalizera na dzwięk, czy w rejestratorze dzwięków (Start/Programy/Akcesoria/Rozrywka) jest reakcja w czasie nagrywania głosu poprzez mikrofon.
Strona 1 / 1