Baaaardzo dziwny problem ze zintegrowana karta muzyczną

Sąsiad kupił nowy komputer dla syna (mały prezent na komunie) no to więc instaluję system, stery i wszystko działa idealnie poza jednym....
sęk w tym źe nie słychać źadnej muzyki choć windows sp2 pro pisze źe wszystko działa i nie ma konfliktów.

ta muzyka to karta zintegrowana ze płytą główną nVidia3 AC 97 Realtek
nie wiem czy to waźne ale mam 64bitowy procesor Athlon a zainstalowany system to 32 bitowy nie wiem czy to ma znaczenie...
nazwa płyty głownej to gigabyte model GA–K8NS

problem: odtwarza wszystko tylko nic nie słychać w ogóle
więc chcę zaznaczyć źe:

1. wszystkie kable są podłączone i działają bo podłączyłem do laptopa i gra muzyczka

2. w ustawieniach np. Głosność jest ustawione na maksymalny nie jest nawet wyciszony.

3. zainstalowałem sterowniki ze płyty a nawet najnowsze ale na razie nie wszystkie bo trwa ściąganie nadal... (ale powiadomię o dalszej wypadku rozwijania tej sprawy) .
Ściagniete i juz zainstalowane ze internetu to 71.89_win2kxp_international.exe oraz wdm_a372–PLN.exe i nic nie słychać. nawet oryginalne stery ze winXP teź nie...

4. i oczywiście zajrzałem nawet pod bios i pisze źe ac97 jest ustawiony na AUTO. Są tylko do wyboru DISABLED oraz AUTO. Dziwne ze nie ma ENABLED

5. podlaczone sluchawki nawet...nie dały znaku źycia

6. zadzwonilem do serwisu i co? kazali przywieść do serwisu! nic więcej... źenada...

no to pomoźcie mi ...moź macie jakies pomysły...
byłbym bardzo wdzięczny...

Odpowiedzi: 7

start/panel sterowania/dzwięki i urządzenia audio

dalej u gory zakladka glos/zaawansowane (dot. odtwarzanie glosu)

teraz nalezy wybrac posiadana konfigurację glosników
lackyd
Dodano
02.06.2005 17:45:45
Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby poczekać do wakacji lub innego okresu kiedy "komunista" :lol: wyjedzie na np. kolonie i wtedy wstawić płyte do serwisu.

WySoK18:
test udany ale nie moźna konfigurować bo to jest do mikrofonu ehhh

Zmiana głośności nie działa? Jakie głośniki są w zestawie?
spiderko
Dodano
17.05.2005 21:06:37
no moźe ale jak to sprawdzić bo pisze tylko personal stereo wave out i nic wiecej albo not connected??
WySoK18
Dodano
17.05.2005 19:20:41
witaj, moze to banal

ale czy nie masz przypadkiem ustawwionego wyjscia audio na 5.1?
lackyd
Dodano
17.05.2005 17:18:16
nooooooooooooooooooooooooooooooooooo
mikrofon działa to znaczy źe oscyloskop się rusza....
ale nic nie słychać...

no to zainstalowałem nowe stery ktore dopiero ściągnałem to: nForce_5.10_WinXP2K_WHQL_international.exe i zauwaźyłem coś ciekawego źe program sam wyszukuje te porty i sprawdza co jest podłączone np. głośniki czy mikrofon.

test nie udał się no to podłaczyłem głośniki di mikrofonu i o dziwo program rozpoznał źe to głośniki są podłączone do portu mikrofonu i automatycznie zmienia konfigurację i puścił test i JEST!! test udany ale nie moźna konfigurować bo to jest do mikrofonu ehhh

zainstalowałem znow inny sterownik driver_audio_realtek_whql.exe i jest inny program ale nowszy i wykrył znów i działa muzyczka ale jest podłączony do mikrofonu.... i to jest śmieszne

problem został rozwiązany ale nie do końca

mam 3 porty
pierwszy – mikrofon – (działa)i podłączony do głośników
drugi – wyjscie stereo (nie działa)
trzeci – wejście stereo (działa jak na pierwszym)

i nie wiem
drugi port nie działa na pewno uszkodzone wyjście audio i mam teraz z tym jechać do serwisu skoro działają pozostałe porty i leci muzyczka. Chodzi mi o kwestię prawa. czy mozna na przyklad za pol roku zawiesc do serwisu by np. naprawic i wymienic na nowy

ps. dzięki SPIDERKO za pomysł z tym mikrofonem bo ja bym nie wpadł i nie naprawił problemu....

pozdrawiam!! :D:D :lol:
WySoK18
Dodano
17.05.2005 14:04:13
widać equalizera widać wszystko jak gra np. w windows mediaplayer widać ruchome obrazy czy coś tam...

niestety właśnie tego uszkodzenia mechaniczne jest najprawdopodobniej... eh więc chyba kolejna wizyta w serwisie

a co do tego mikrofonu to sprawdzę jutro...

Posty połaczyłem ale uprzedzam, ze robie to ostatni raz.
Jesteś juź jakiś czas na forum i o funkcji przycisku chyba Ci przypominać nie musze.

Bobi
WySoK18
Dodano
17.05.2005 00:18:27
Jeśli od zakupu mineło mało czasu to moźna grzecznie się spytać o moźliwość dostania zastępczej płyty na czas serwisowania.

Niestety z tego opisu sytuacji wynika wg. mnie źe płyta ma uszkodzone wyjście dzwięku.

Napisz jeszcze czy w WinAmpie widać reakcje equalizera na dzwięk, czy w rejestratorze dzwięków (Start/Programy/Akcesoria/Rozrywka) jest reakcja w czasie nagrywania głosu poprzez mikrofon.
spiderko
Dodano
17.05.2005 00:10:07
WySoK18
Dodano:
16.05.2005 23:42:59
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1