Azureus zamula kompa
Witam. Tym razem mam powaźny problem z Azureusem. Cały czas zajmuje 60–90% procesora. Jak go wyłącze to zuźycie mam ok. 10% a jak jest włączony to cały czas jest 100% zuźyca procesora. Mój hardłer jest poniźej. Azureus oczywiście najnowszy 2.4.0.0.
P.S. Nie wiem jak to się stało, ale własnie jak napisałem posta to zaczął chodzić normalnie. Przestraszył się czy co? :D Jak coś sie zmieni to napisze.
P.S. Nie wiem jak to się stało, ale własnie jak napisałem posta to zaczął chodzić normalnie. Przestraszył się czy co? :D Jak coś sie zmieni to napisze.
Odpowiedzi: 7
No trafiłeś z tym NODem :) Ale juź korzystam z uTorrent i jestem zadowolony, a Azureus poszedł się paść na jakąś łączkę :P
Emte:Najczęstsze powody zapychania procesora:
– NOD32
– Netlimiter z niektórymi ustawieniami
– Ad–Aware 6 Ad Watch
– Inne Firewalle między innymi Nvidia Firewall
Aby rozwiązać problem naleźy wyłączyć a w niektórych przypadkach odinstalować program lub firewall.
NOD32:
Jakoś nigdzie znaleźć nie mogę treści w której Rakoczyn by podawał źe tymi programami dysponuje , ale moźliwe źe jasnowidz zawitał na forum i wie lepiej. :P
Co do zamulania – jesli nic nie jest wykrywane ani przez antywirusy , ani przez antyspyware , to pozostają jeszcze "Alternative Data Stream" czyli strumienie danych w których mogą się doczepić wirusy, czy złośliwe programy, jeśli system na NTFS mamy. Ale to tylko gdybanie jest , przez NETa i tak tego nie sprawdzimy.
A moźe zamykanie torrentowych serwerów równieź przyczynia się do takiego zachowania programu? Kto wie..
Najczęstsze powody zapychania procesora:
– NOD32
– Ad–Aware 6 Ad Watch
Aby rozwiązać problem naleźy wyłączyć a w niektórych przypadkach odinstalować program lub firewall.
NOD32:
Aby rozwiązać problem naleźy:
– zamknąć Azureusa
– otwieramy "NOD32 Control Center" z menu start lub system tray
– w "NOD32 Control Center" klikamy "IMON" pod "Resident modules and filters" w nowym oknie (po wpisaniu hasła jeźeli zabezpieczone) na górze okna klikamy na Miscellaneous, dalej klikamy na Edit w polu Exclusions.
– w nowym oknie z czterema przyciskami u dołu klikamy na przycisk "Add" i szukamy pliku javaw.exe znajdującego się standardowo w katalogu: C:\Program Files\Java\jdk1.5.0_03\bin (w zaleźności od wersji javy ścieźka do katalogu moźe być inna)
– na koniec powinniśmy otrzymać okienko z czterema przyciskami u dołu a w nim ścieźkę do katalogu z plikiem javaw.exe
Zastosuj kolejne rozwiązania, jeźeli powyźsze nie rozwiązały problemu.
– odinstaluj wszystkie zainstalowane wersję javy, zresetuj komputer i zainstaluj najnowszą wersję javy (Jave 1.5.x znajdziesz w dziale Download)
– odinstaluj Azureusa oraz usuń katalog:
Windows: C:\documents and settings\_login_\application data\azureus
OSX: username\library\application support\azureus
Zainstaluj najnowszą wersję Beta którą znajdziesz w dziale Download
http://www.azureus.qx.pl/pytanie1.html
– NOD32
– Ad–Aware 6 Ad Watch
NOD32:
Aby rozwiązać problem naleźy:
– zamknąć Azureusa
– otwieramy "NOD32 Control Center" z menu start lub system tray
– w "NOD32 Control Center" klikamy "IMON" pod "Resident modules and filters" w nowym oknie (po wpisaniu hasła jeźeli zabezpieczone) na górze okna klikamy na Miscellaneous, dalej klikamy na Edit w polu Exclusions.
– w nowym oknie z czterema przyciskami u dołu klikamy na przycisk "Add" i szukamy pliku javaw.exe znajdującego się standardowo w katalogu: C:\Program Files\Java\jdk1.5.0_03\bin (w zaleźności od wersji javy ścieźka do katalogu moźe być inna)
– na koniec powinniśmy otrzymać okienko z czterema przyciskami u dołu a w nim ścieźkę do katalogu z plikiem javaw.exe
Zastosuj kolejne rozwiązania, jeźeli powyźsze nie rozwiązały problemu.
– odinstaluj wszystkie zainstalowane wersję javy, zresetuj komputer i zainstaluj najnowszą wersję javy (Jave 1.5.x znajdziesz w dziale Download)
– odinstaluj Azureusa oraz usuń katalog:
Windows: C:\documents and settings\_login_\application data\azureus
OSX: username\library\application support\azureus
Zainstaluj najnowszą wersję Beta którą znajdziesz w dziale Download
http://www.azureus.qx.pl/pytanie1.html
Jest to prawda Azureus działa na Javie przez co staje się najbardziej zasobozernym klientem torrent.
Z czasem uzywania go staje sie to normalne ze pobiera coraz więcej pamięci. Po pierwsze coraz więcej zadań ustawien itp.
Polecam wykonanie następujących czynności:
Całkowice usuń Azureusa, katalogi:
C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\Azureus
C:\Program Files\Azureus
Czyscienie rejestru.
Oraz instalacja najnowszej wersji dostępnej:
http://www.azureus.qx.pl/kategoria1.html
Z czasem uzywania go staje sie to normalne ze pobiera coraz więcej pamięci. Po pierwsze coraz więcej zadań ustawien itp.
Polecam wykonanie następujących czynności:
Całkowice usuń Azureusa, katalogi:
C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\Azureus
C:\Program Files\Azureus
Czyscienie rejestru.
Oraz instalacja najnowszej wersji dostępnej:
http://www.azureus.qx.pl/kategoria1.html
No tak, tylko źe wcześniej chodził bez problemów nawet na słabszym procku (Celeron 1,7) i pamięci (512 SDRAM)
Azureus pracuje na Javie przez to właśnie jest tak pamięciozerny.
Zamien go na jakiegoś innego klienta sieci Torrent, Torrent, BitComet, BitSpirit etc.
Zamien go na jakiegoś innego klienta sieci Torrent, Torrent, BitComet, BitSpirit etc.
I tak jak myślałem: Włączyłem dzisiaj kompa znowu to samo :(
Strona 1 / 1