AverMedia TV – brak głosu
Mam problem z Kartą AverMedia. Posiadam Wina XP i Tuner Aver Media i nie mam głosu gdy oglądam TV na kompie. Sterowniki wszystkie poinstalowałem i nic. A gdy wchodze do menadźera urządzeń wybieram –Kontrolery dziwęku, audio i gier– biore urządzenie "AverMedia, WDM Audio Capture" i we właściwościach pisze źe nie ma zainstalowanych sterowników do tego urządzenia i nie wiem co robić bo gdy miałem Wina ME to wszystko działało poprawnie a na XP cały czas mam taki problem. Moźe ktoś mi pomóc ? ? ? Z góry dzięki.
Odpowiedzi: 5
Niestety nie wiem. Nie uźywałem ffdshow i vobsub.
Generalnie uźycie PCI do przesyłania audio jest właściwością sterowników tunera TV i samego DirectShow.
Generalnie uźycie PCI do przesyłania audio jest właściwością sterowników tunera TV i samego DirectShow.
Cześć legalny . Jak to zrobić ? Bladego pojęcia nie mam .
Mam zainstalowany ffdshow (to chyba filtr directshow) . Ale jak go zmusić do współpracy z kartą telewizyjną ?
Mam zainstalowany ffdshow (to chyba filtr directshow) . Ale jak go zmusić do współpracy z kartą telewizyjną ?
W systemie Windows XP dźwięk z karty tunera TV jest przesyłany cyfrowo szyną PCI, więc podłączenie kabelkiem analogowym tunera z kartą dźwiękową nie jest do niczego potrzebne.
Mało tego, połączenie takie moźe o prowadzić do efektu echa, kiedy sygnał audio dostaje się dwiema róźnymi drogami do karty dźwiękowej. Innym efektem jest niewielkie przesunięcie w czasie sygnałów audio i wideo.
Zasada jest taka,
1. Jeźeli uźywamy program pod XP uźywający DirectShow, to NIE łączymy tunera TV kabelkiem analogowym.
2. Jeźeli uźywamy program pod innym systemem Windows, lub pod XP, ale nie uźywający DirectShow, to musimy połączyć tuner z kartą dźwiękową.
3. Jeźeli uźywamy pod XP oba rodzaje programów, to naszym obowiązkiem, przed uruchomieniem kaźdego z nich, jest odpowiednie włączenie/wyłączenie źródeł w mikserze audio. Ja właśnie tak robię.
Pozdrawiam
legalny
Mało tego, połączenie takie moźe o prowadzić do efektu echa, kiedy sygnał audio dostaje się dwiema róźnymi drogami do karty dźwiękowej. Innym efektem jest niewielkie przesunięcie w czasie sygnałów audio i wideo.
Zasada jest taka,
1. Jeźeli uźywamy program pod XP uźywający DirectShow, to NIE łączymy tunera TV kabelkiem analogowym.
2. Jeźeli uźywamy program pod innym systemem Windows, lub pod XP, ale nie uźywający DirectShow, to musimy połączyć tuner z kartą dźwiękową.
3. Jeźeli uźywamy pod XP oba rodzaje programów, to naszym obowiązkiem, przed uruchomieniem kaźdego z nich, jest odpowiednie włączenie/wyłączenie źródeł w mikserze audio. Ja właśnie tak robię.
Pozdrawiam
legalny
Aver Medie często robią takie szopki. Po pierwsze odinstaluj stare stary i zainstaluj nowe ze strony producenta jak sugerował Renilps. Po drugie sprawdź, czy przypadkiem jakiś kabel się nie odłączył (sprawdź ten z tyłu obudowy łączący Avera z dźwiękówką (te karty mają ten kabelek w zestawie i musiałeś go mieć jak chodziło pod Me). Po trzecie zobacz Panel sterowania > Dźwięki i urządzenia audio > zakładka Głośność > Zaawansowane i zobacz czy wszystkie urządzenia są odhaczone w Głośnosc główna > Opcje > Właściwości, a potem sprawdź ich wyciszenie, czy nie są wyciszone na stałe Chodzi tu o wejście Audio in lub podobne. Najlepiej włącz wszystkie. Na koniec zobacz czy w programie od AverMedii dobrze masz ustawione źródło dźwięku (kliknij na Narzędzia > symbol klucza.
Poszukaj na google nowszysch sterownikow i powinno pomoc (przy instalacji nowych usun stare).
Jakby nic juz naprawde nie pomagało to z tyłu karty TV powinienes miec wyjscie audio i mozesz do niego podalczyc głosniki i powinno grac, albo zamiast ciagle przemieniac kabel z dzwiekowki do karty, to podłacz kablem jack–jack od karty TV do wejscia LINE–IN w karcie dzwiekowej.
Ale najprawdopodobnie to wina sterownikow, sa tez sterowniki uniwersalne do kart TV. Tak samo jak programy do tunerow tv (np. Chris TV lite)
Jakby nic juz naprawde nie pomagało to z tyłu karty TV powinienes miec wyjscie audio i mozesz do niego podalczyc głosniki i powinno grac, albo zamiast ciagle przemieniac kabel z dzwiekowki do karty, to podłacz kablem jack–jack od karty TV do wejscia LINE–IN w karcie dzwiekowej.
Ale najprawdopodobnie to wina sterownikow, sa tez sterowniki uniwersalne do kart TV. Tak samo jak programy do tunerow tv (np. Chris TV lite)
Strona 1 / 1